Bardzo wczesny Spitfire

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Bardzo wczesny Spitfire

Postprzez Aleksander » piątek, 16 września 2011, 13:26

Dominik napisał(a): Jedyne czego się obawiam to osłona statecznika. Nie wiem czy sobie poradzę z jej przygotowaniem.
RAV czekam na Twój warsztat. Pewnie coś podpatrzę :)

Czy chodzi Tobie o ten element?
Obrazek

Ja poradziłem sobie tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Resztę zmagań z moją dwułopatową "Jedynką" możecie znaleźć w moim portfolio, lub w warsztacie (http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=153&t=5480). Niestety, nie ustrzegłem się baboli: najpoważniejsze to zły kształt wiatrochronu, który daje Airfix (powinien być bardziej "pionowy") - ale nie znalazłem zamiennika oraz nieprawidłowy kształt rurki Pitota (powinna być rozgałęziona). Poza tym model fajnie się skleja!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez RAV » piątek, 16 września 2011, 14:41

Niestety, kształt "ramki", przedstawionej na rysunku i w Twoim modelu, jest nieprawidłowy dla maszyny seryjnej. Prototyp w późniejszym okresie miał coś takiego, ale na seryjnych "ramka" była szersza:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać, w seryjnych "ramka" ma kształt zbliżony do "nadmuchanego" trójkąta równobocznego. Mocowana jest do wąskiej, poziomej płytki, wciśniętej między statecznik a wyważenie steru. Żeby dokładniej określić kształt, "powyginałem" trochę pierwsze zdjęcie, żeby dopasować je do rzutu z góry. Następnie kształt "ramki" obrysowałem na czerwono i skopiowałem na plan statecznika, żeby odtworzyć ją we właściwej skali.
Obrazek

Wkrótce pokażę, co mi z tego wyszło.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Aleksander » piątek, 16 września 2011, 18:38

RAV napisał(a):Niestety, kształt "ramki", przedstawionej na rysunku i w Twoim modelu, jest nieprawidłowy dla maszyny seryjnej. Prototyp w późniejszym okresie miał coś takiego, ale na seryjnych "ramka" była szersza:
Wkrótce pokażę, co mi z tego wyszło.

W każdym razie metodę, którą zastosowałem, chyba też da się wykorzystać... :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Paweł Wymysłowski » piątek, 16 września 2011, 23:05

Przed czym w zasadzie ta ramka miała chronić? W takiej czeskiej monografii tłumaczonej przez Matusiaka jest napisane, że przed zaplątaniem spadochronu przeciwkorkociągowego, ale spadochron przeciwkorkociągowy na seryjnym spitfajerze??
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste