Messerschmitt Bf109E-4, 1/48 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf109E-4, 1/48 Tamiya

Postprzez Michał U. » piątek, 8 października 2010, 17:12

Ogromne dzięki! Co do RLM 04 to mam Gunze H-4, powinien być dobry. RLM 02 pewnie zrobię tak, że pierwszą warstwę pojadę XF 22, a następne będę mieszał, może coś ciekawego wyjdzie.
Michał U.

Reklama

Postprzez Kuba P. » piątek, 8 października 2010, 19:14

Możesz całkowicie na luzie podejść do tych kolorów. Sami Niemcy bardzo eksperymentowali w tym okresie z kolorami na myśliwcach a kilka odcieni tej samej farby to rzecz normalna. Ja na swoim Emilu starałem się nieco przyszarzyć oba kolory, Ty możesz zrobić podobnie, możesz zrobić bardziej zielone. Nikt mający pojęcie w temacie Ci złego słowa nie powie.
Jak to mówią - up to you.

Przy okazji, jak chcesz to możesz kilka detali płatowca poprawić, zaszpachlować wzierniki i poprawić lotki. Jeśli chcesz, zerknij na mój temat tam to zaznaczyłem.

Powodzenia.
Kuba P.

Postprzez Michał U. » niedziela, 10 października 2010, 19:18

Kuba P. napisał(a):Możesz całkowicie na luzie podejść do tych kolorów. Sami Niemcy bardzo eksperymentowali w tym okresie z kolorami na myśliwcach a kilka odcieni tej samej farby to rzecz normalna. Ja na swoim Emilu starałem się nieco przyszarzyć oba kolory, Ty możesz zrobić podobnie, możesz zrobić bardziej zielone. Nikt mający pojęcie w temacie Ci złego słowa nie powie.
Jak to mówią - up to you.

Lepiej być nie może. :)

Kuba P. napisał(a):Przy okazji, jak chcesz to możesz kilka detali płatowca poprawić, zaszpachlować wzierniki i poprawić lotki. Jeśli chcesz, zerknij na mój temat tam to zaznaczyłem.

No przekonałeś mnie, małe poprawki mogę zrobić. Poprawiłem już szczeliny wentylacyjne, otworzyłem wloty powietrza chłodzące rury wydechowe i zacząłem szlifować powierzchnie sterowe coby zniknęło "pseudopłótno". Czy poza tym coś trzeba przy lotkach robić, bo nie zauważyłem? Mógłbyś też dokładnie opisać jak poprawić kształt wlotów powietrza na osłonie silnika? Przeszlifować je od góry, czy coś innego z nimi trzeba zrobić? No i nigdzie nie mogę znaleźć w Twoim wątku tych zaszpachlowanych wzierników. :-/
Michał U.

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 11 października 2010, 10:12

Michał U. napisał(a):oprawiłem już szczeliny wentylacyjne, otworzyłem wloty powietrza chłodzące rury wydechowe i zacząłem szlifować powierzchnie sterowe coby zniknęło "pseudopłótno". Czy poza tym coś trzeba przy lotkach robić, bo nie zauważyłem? Mógłbyś też dokładnie opisać jak poprawić kształt wlotów powietrza na osłonie silnika? Przeszlifować je od góry, czy coś innego z nimi trzeba zrobić? No i nigdzie nie mogę znaleźć w Twoim wątku tych zaszpachlowanych wzierników.

Lotki jak wygładzisz to już będzie zauważalnie lepiej. Tamiya przesadziła z tym płótnem. Można nakleić paseczki płótna na szwy poszycia na lotkach i klapach, tylko że to dość mozolna robota. Ja olałem i zostawiłem po prostu gładkie.

Kształt osłony - ja to lekko zeszlifowałem od góry. Zerknij na fotkę samolotu i na swój element. Może być, że w zestawie masz element poprawiony. Musisz to sam ocenić.

Wzierniki - na prawym skrzydle taka elipsa niedaleko nasady skrzydła oraz na spodzie dwa okrągłe wzierniki. Zerknij na fotki mojego modelu i zobaczysz co znikło.

Powodzenia
Kuba P.

Postprzez Michał U. » środa, 13 października 2010, 14:44

Powierzchnie sterowe przeszlifowałem i razem z wziernikami lekko potraktowałem szpachlą. Co do osłony to kiedyś zrobię jej zdjęcie, pomożecie mi ocenić czy jest poprawna. Mi się wydaje że nie :P
Serdeczne dzięki za pomoc!

M.
Michał U.

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat