MiG-3 późny - Trumpeter 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MiG-3 późny - Trumpeter 1:48

Postprzez Lampi » wtorek, 9 lutego 2010, 18:39

Witaj!

Może tutaj znajdziesz odpowiedź na temat kolorów stosowanych w Rosyjskim lotnictwie.

http://scalewiki.ru/%d0%b0%d0%bc%d1%82#fn__19

Pozdrawiam
maciej
Lampi

Reklama

Postprzez dewertus » wtorek, 9 lutego 2010, 21:35

shivadog napisał(a):Czy były jakieś zasady stosowania danego koloru szpachli

Nie sądzę, z treści wynikało raczej, że stosowano tą, która akurat była pod ręka. Odniosłem także wrażenie, że zmiana następowała w ramach rozwoju technologicznego i zaopatrywania zakładów produkcyjnych i remontowych w nowe rodzaje szpachli.

Podobnie wyglądała ewolucja w stosowanych lakierach.
Problemy z uzyskaniem zadowalających właściwości fizycznych lakierów tworzonych na bazie żywic spowodowała sięgnięcie po lakiery nitro, tzw. aerolakiery. Zgodnie z wytycznymi Ludowego Komisariatu Przemysłu Lotniczego ZSRR z maja 1940 stosowano dwa główne lakiery: A II Sw Z (zielony) i A II SWG (jasnoniebieski) - problem w tym, że były to lakiery błyszczące (sic!). W pierwszej połowie 1941 wprowadzone zostały do użycia lakiery szybkoschnące (nitro-celulozowe) AMT, które dawały zdecydowanie bardziej matową barwę i powierzchnię niż lakiery serii A II.

Co więcej w początkowym okresie wojny spotykane były samoloty malowane czarnym matem AMT-6 i błyszczącym A II (Z i SGW). Wynikało to z dyrektywy Ludowego Komisariatu Obrony ZSRR "O kamuflażu samolotów, pasów startowych i budynków na lotniskach" oraz wydanej przez szefa sił powietrznych Armii Czerwonej "Instrukcji o malowaniu kamuflażowym samolotów Armii Czerwonej" z czerwca 1941. Nowe samoloty, które dopiero co schodziły z linii montażowej malowane były już w całości lakierami AMT. Ze względów oszczędnościowych na pozostałych samolotach ograniczono się tylko do domalowania czarnych plam (AMT-6). Dodatkowo instrukcja zmieniała sposób rozmieszczenia znaków rozpoznawczych - stąd także wynika taka różnorodność w sposobie oznakowania samolotów w pierwszym okresie wojny.

Kolejna ciekawostka: samoloty malowane w zakładach produkcyjnych w/g wspominanego rozporządzenia zachowywały mniej więcej pewien standard (dopuszone były trzy schematy malowania). Zaś samoloty, które były przemalowywane w warsztatach naprawczych czy jednostkach liniowych reprezentowały cały kalejdoskop fantazji mechaników :lol:

shivadog napisał(a):Skąd pochodzi ta wiedza?

Wiesz jak jest - tu się coś poczyta, tam się coś znajdzie i tak człowiek ciuła te informacje :mrgreen:
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Ostach » wtorek, 12 kwietnia 2011, 18:53

Odkopuję z 11 strony :D

Co o tym sądzicie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 12 kwietnia 2011, 19:02

Bardzo ładnie. Troszkę niepokoi mnie asymetria w cieniach wokół lotek i brak takowych przy slotach.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 12 kwietnia 2011, 22:21

Ja tam się nie znam na samolotach ze wschodu ale podobno skrzydła nie były czerwone tylko Sowieci zrobili składaka zimowego kadłuba z letnimi skrzydłami.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez hacz » środa, 13 kwietnia 2011, 19:51

Jacek Bzunek napisał(a):Ja tam się nie znam na samolotach ze wschodu ale podobno skrzydła nie były czerwone tylko Sowieci zrobili składaka zimowego kadłuba z letnimi skrzydłami.

No niestety, ale najprawdopodobniej ten czerwony to bujda. Rozważania na ten temat są np. tu : http://mig3.sovietwarplanes.com/mig3/howred.html
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Muśtax » środa, 13 kwietnia 2011, 21:03

Tak tą maszynę przedstawił Massimo Tessitori w publikacji MMP

Obrazek
Obrazek

Zewnętrzne fragmenty skrzydeł pomalowane zostały najprawdopodobniej farbą "A II Sw Z" o której wyżej wspominał kolega Dewertus.
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez Ostach » środa, 13 kwietnia 2011, 21:30

Generalnie to ja mu chciałem wymalować 13 na ogonie a fotą się z grubsza sugerowałem. A tak hipotetycznie, nieredukcyjnie, to jest możliwe, żeby któryś z takich MiGów miał czerwone skrzydła, czerwony spinner i srebrny przód?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Mecenas » czwartek, 14 kwietnia 2011, 08:38

Hipotetycznie nie ma rzeczy niemożliwych...cóż, może mógł mieć na jakąś paradę, jako maszyna pokazowa, testowa, propagandowa - jakiekolwiek aspekty przyciągania wzroku obserwatora weźmiesz pod uwagę to mogło tak być. Jako maszyna bojowa to raczej średnio...ale to w końcu tylko hipotetycznie.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » piątek, 15 kwietnia 2011, 23:30

hipotetycznie to mozem powiedzieć, że nic nie wiemy, a jeżeli to już wiemy to dużo wiemy...
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez LordDisneyland » sobota, 16 kwietnia 2011, 11:35

Tak czy siak- zestaw kolorów przyciąga wzrok i dobrze wygląda, na półce na pewno fajnie będzie się w tym malowaniu prezentował.... Przecież nie za każdy model od razu musi być stos medali z wystaw ;o)
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez Jaho63 » sobota, 16 kwietnia 2011, 12:16

Mecenas napisał(a):Hipotetycznie nie ma rzeczy niemożliwych

Michał, z tego co pamiętam było to jakieś wewnętrzne rozporządzenie PVO, nawet nie wiem czy samej Moskwy. A pomysł miał się wziąć z tego, że w ten sposób łatwiej będzie odnaleźć z powietrza, zestrzelone maszyny na zaśnieżonej ziemi.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » sobota, 16 kwietnia 2011, 19:39

Jaho63 napisał(a):było to jakieś wewnętrzne rozporządzenie PVO, nawet nie wiem czy samej Moskwy.

Też gdzieś o tym czytałem... Czerwone końcówki w jednostkach obrony Moskwy oprócz MiGów miały jeszcze jakieś samoloty (nie wiem czy nie ŁaGGi-3). Poszperam, może coś znajdę.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Ostach » sobota, 16 kwietnia 2011, 20:49

Dzięki za odzew. Pudełkowe malowanie ma czerwone końcówki skrzydeł. Z bardzo dynamicznymi skosami, niczym nowe logo PZPN.

Model na razie stoi na półce i istotnie przyciąga wzrok :D Moja dziewczyna go skwitowała: "no wreszcie jakiś nie szaro-bury". Z resztą ona wybrała malowanie zimowe zamiast zielonego.
Ostach

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat