PBY-5A Catalina Monogram 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

PBY-5A Catalina Monogram 1:48

Postprzez Bubi » wtorek, 30 października 2012, 09:29

Witam
Ponieważ to mój pierwszy fligajec po 20 latach, postanowiłem zapodać relację z budowy tutaj. Na tapetę idzie najpiekniejsza łódź latająca Catalina. Model jak widać Monogram. Daleki od ideału..... Mało co pasuje. Nie będę popadał w paranoję ani masochizm. Jako że to mój pierwszy samolot nie będę ingerował w poszycie kadłuba, ani go ciął i kaleczył. Ma kilka błedów ale może nie aż tak drastycznych. Chodź sprawne oko wypatrzy wszystko :)
Mam zamiar zająć się środkiem wnętrza. Inspiracją bedzie kolega Wolf, który przepieknie oddał detale Cataliny. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy.

Wersję jaką udało mi się zdobyć to :
Obrazek

Poniżej:
Pierwsze walki ze szlifowania wnetrza kadłuba. Niestety trzeba usunąć wszystko. Robie pomiary pod potrzebne profile Z Plastruct-a (tańszy od Evergreen-a) I będę zamawiał.

Na samym dole nowy szablon tylnej grodzi. Oryginalna ma szpary na 2mm i chyba nie obejdzie się bez robienia nowej. Jak i pozostałych.

Obrazek

Obrazek

Co do malowania. Bedzie jedyne słuszne z Black Cats. kalki pójdą z Yelowhammer-a.

Pozdrawiam
Bubi
Bubi

Reklama

Re: PBY-5A Catalina Monogram 1:48

Postprzez Jurek Greinert » wtorek, 30 października 2012, 17:06

Witam, będę kibicował zwłaszcza że mam go w planach a wiedzy nigdy za wiele. Tak btw. to pewnie znasz:
http://www.ipmsdeutschland.de/Flugzeuge/Gaeste/Wolf_Catalina.html
Niby tylko model ale może zastapic walkarounda.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Bubi » wtorek, 30 października 2012, 17:24

Witam
Właśnie planuję zrobić coś podobnego , z tym że na ciut mniejsza skalę. Książek o Catalinie mam około 10ciu.
Co z tego wyjdzie zobaczymy. Jak pisałem, na chwilę obecna wyliczam sobie ilość potrzebny profili do wypełnienia wnętrza.
pozdrawiam
Bubi
Bubi

Postprzez Moses » wtorek, 30 października 2012, 17:29

Moses

Powrót do Lotnictwo - warsztat