Banzai!!! A6M5 Zero Tamiya 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Banzai!!! A6M5 Zero Tamiya 1/72

Postprzez Dominik » sobota, 18 stycznia 2014, 12:53

Całe wieki minęły od mojego ostatniego warsztatu. Powodów kilka, ale najważniejszy to taki, że pomieszczenie, które służyło mi za pracownię zajął mój syn. Obecnie mam niewiele okazji do modelowania, wyjątkiem są sytuacje gdy rodzinę wyślę na kilka godzin poza dom (a i to bardzo rzadko).
Ale wracając do tematu. Model to cudny model Tamiya w skali 1/72. Nie tak szczegółowy jak Fine Molds, ale akurat na moje zdolności. Fajnie zdetalowany, zero problemów ze składalnością i spasowaniem części. Jest to pierwszy Reisen z kilku jakie planuję zrobić (jeszcze jeden A6M5, jeden A6M3 Model 32 i dwa A6M2 - w planach zakup dalszych).
Do tej pory złożyłem do kupy i skleiłem w całość kokpit, kadłub, skrzydła, stateczniki poziome oraz silnik wraz z osłoną i klapkami. Pomalowałem także osłonę silnika i część kadłuba pod szklarnią. Kolor może niektórych dziwić, ale tak ma być. Ta cześć kadłuba była malowana ta samą farbą co osłona silnika. Zgodnie z sugestią kolor ten wymieszałem ze zmatowiaczem by wyglądał bardziej na ciemno szary niż kolor osłony.
aha, malowanie będzie pudełkowe z lotniskowca Junyo (652 Ku) z okresu bitwy na Morzu Filipińskim. Samolot podobno produkcji Nakajimy dlatego tez taki kolor kokpitu. Kolejny jaki zrobię będzie z Rabaulu - produkcja Mitsubishi.
OK. To tyle. zdjęcia najlepsze jakie potrafię zrobić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Banzai!!!
Ostatnio edytowano sobota, 18 stycznia 2014, 21:03 przez Dominik, łącznie edytowano 1 raz
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Re: Banzai!!! A6M5 Zero Tamiya 1/72

Postprzez zegeye » sobota, 18 stycznia 2014, 13:50

Witaj, i podpatruję z ciekawością bo to mój ulubiony temat. Co do modelu to jest doskonały. W tej skali to nic więcej nie potrzeba dla modelu ''z pudła''. A sklejalność po prostu genialna. Wg mnie jest lepszy od Fine Molds. Tamten może i ma kilka ''pudełek'' w kokpicie więcej....ale one wyglądają tam nieco zgrubnie...jakby za duże. Tu ten efekt jest zdecydowanie mniej widoczny ;o) Ja również zlepiam właśnie swoją Tamijkę. Podłączam fotki (jeśli ci są nie na rękę w twoim wątku to napisz...a usunę je). Jestem na podobnym etapie z wersją HAMP.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Dominik » sobota, 18 stycznia 2014, 18:53

Zbychu wrzucaj tu swoje fotki. Może sam coś podpatrzę do wykorzystania w przyszłych zerówkach. Widzę, że Twój Hamp produkcji Mitsubishi.
Może wezmę Hampa na warsztat w ramach konkursu. Będzie większa mobilizacja do pracy. Chociaż bardziej skłaniam się do A6M2.

Szkoda, że przegapiłem kiedyś kalki do Zerówek z Rising Decals. Pisałem w tej sprawie do wydawcy ale nie planują reprintu pierwszej i drugiej części. Za to będzie trzecia.
Ponadto ciekawi mnie czy Tamiya wyda inne wersje A6M5 - a, b i c.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 18 stycznia 2014, 19:25

Dominik napisał(a):Widzę, że Twój Hamp produkcji Mitsubishi.

Innych nie było. Nakajima produkowała tylko wersje 21 i 52.
Dominik napisał(a):Ponadto ciekawi mnie czy Tamiya wyda inne wersje A6M5 - a, b i c.

Nie wiem. W tej chwili nowością z grudnia jest Zero 22.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez zegeye » sobota, 18 stycznia 2014, 19:47

Czy wydadzą te zerówki to nie wiem, ale myślę że jeśli istnieją te wersje w 48-ce to z czasem pojawią się i w naszej skali :D
Na razie mam ich wszystkie wypusty ....21, 22, 32 i 52. Poza tym ciekawostkę ostatni wypatrzyłem w necie. Zestawy waloryzujące z żywicy do tych modeli...firmy CMK...czy Aires....Są w ofercie otwarte klapy, i komory uzbrojenia do Hampa i parę innych.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Dominik » sobota, 18 stycznia 2014, 21:17

Tomku wiem o 22 i czekam na lekki spadek ceny. Obecna jest troszkę za wysoka. Ale podobnie było, jeśli mnie pamięć nie myli, z 52, 21 i 32. Chciałbym żeby wydali resztę. Kiedyś tam zlepiłem A6M5c Academy, ale nie ma co pokazywać.

Zegeye wiem o tych dodatkach ale jakoś nie bawi mnie otwieranie modeli (i nie mam na tyle zdolności). Za to chętnie bym zobaczył wyrzutnik i bombę dla Zerówki (choćby A6M2 z okresu "Polowania na Indyki"). Wolałbym więcej kalek niż żywic. Właśnie mi się przypomniało, że w Japonii jest firma, która robi kalki ale są kosmicznie drogie i chyba poza moim zasięgiem. Fajnie by było by jakaś firma coś ciekawego wypuściła.
Super wygląda Twój Hamp. Jakie malowanie - "szare" czy zielone?

Fajnie by było gdyby Tamiya wypuściła Claude. Jakoś zaczyna mi się ten samolot podobać wizualnie.

Pozdrawiam

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez neverminditsH1 » sobota, 18 stycznia 2014, 22:33

Pytanie. (Do usunięcia później)
Jak cenowo wychodzi zakup materiałów?
neverminditsH1

Postprzez zegeye » niedziela, 19 stycznia 2014, 10:13

Dominik napisał(a):Tomku wiem o 22 i czekam na lekki spadek ceny. Obecna jest troszkę za wysoka.

33 PLN na stronie HLJ. Po dodaniu przesyłki wyjdzie pewnie czterdziesci pare zlotych.....czy to tak duzo?....raczej nie. ;o)

Dominik napisał(a):Za to chętnie bym zobaczył wyrzutnik i bombę dla Zerówki (choćby A6M2 z okresu "Polowania na Indyki").

Bombe wraz z wyrzutnikiem robi firma AML. Mam taką dołączaną do zestawu kalkomanii do szkolnego zero.

Dominik napisał(a):Wolałbym więcej kalek niż żywic. Właśnie mi się przypomniało, że w Japonii jest firma, która robi kalki ale są kosmicznie drogie i chyba poza moim zasięgiem.

Tu masz kalki czeskie: http://www.risingdecals.com/hlavni_strana_A.htm
Jest dużo zerówek ;o)

Dominik napisał(a):Super wygląda Twój Hamp. Jakie malowanie - "szare" czy zielone?

Raczej szare. Ale jeszcze szukam czegoś ciekawego.....najfajniej byłoby go w plamki jakieś zmalować, ale nie znalazłem jak dotąd przekonującego zdjęcia łaciatego HAMP-a.

Dominik napisał(a):Fajnie by było gdyby Tamiya wypuściła Claude. Jakoś zaczyna mi się ten samolot podobać wizualnie.

Robi je firma Fujimi. Moim zdaniem są bardzo dobre. Dużo słabszy jest zeszłoroczny wypust Hobby Bosa.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Dominik » niedziela, 19 stycznia 2014, 15:10

To od początku.

Na HLJ już się zalogowałem i zamówiłem - ale jest backordered i muszę poczekać.
Poszukam na AML te wyrzutniki.
Rising Decals wydali fajne kalki do zerówek, ale są już out of stock i nie będą dodrukowane. Ma być trzecia część i na nią czekam.
Szukałem Claude na alledrogo i cena jest trochę zaporowa - drożej niż Tamiya.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:59

To kup Claude'a na HLJ ;o)
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Dominik » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:01

Tomku pewnie i kupię. Ale na razie i tak moje moce przerobowe są bardzo ograniczone. No i ciekawym ile mi wyjdzie za Reisen 22. BTW. Od ilu doliczają cła i takie tam opłaty?
Poza tym czekam na cud - tzn. że Tamiya wyda Spitfire'y Mk.VIII, IX i XVI w 1/72. Wtedy wyprzedam prawie wszystkie modele z magazynu by kupić jak najwięcej. Tak wiem, marzenie ściętej głowy. Ale marzenia umierają na końcu...

A wracając do tematu. Wczoraj udało mi się chwilę podłubać i popracować nad kilkoma drobnicami oraz zalać łączenie kadłuba szpachlówką. Mam nadzieję, że do piątku chociaż przeszlifuję i wypoleruję te miejsca. Niestety na malowanie chyba trochę poczekam, bo masek do malowania kabiny nie mogę u nas w kraju namierzyć na już. Tak więc w następny weekend, pomimo czasu na malowanie nie będę miał co robić.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » sobota, 15 marca 2014, 13:57

No i udało się cuś podłubać. Dokleiłem celownik i osłonę kabiny (ale duużo, ale czasu niewiele).

Obrazek
Obrazek

Jedno jeszcze muszę przyznać Tamce - szklarnia czyściutka, cienka i przejrzysta.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Dominik » niedziela, 13 lipca 2014, 17:37

Dziś zdjęcia A6M3 Model 32. Warsztat w dziale konkursowym. Model prawie skończony. Zostało mi tylko śmigło pomalować - znaczy się zmyć farbę i pomalować na nowo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez zegeye » niedziela, 13 lipca 2014, 19:45

Fajnie idzie Hamp. Moj jest na tym samym etapie ;o) . Dziś pomalowałem śmigło...
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Aleksander » niedziela, 13 lipca 2014, 20:40

Zacnie wygląda! Dawaj dalej!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat