Spitfire Mk XI Arma Hobby, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Spitfire Mk XI Arma Hobby, 1:72

Postprzez zegeye » czwartek, 7 stycznia 2016, 16:17

OK. Słowo się rzekło. Ruszam z budową. Kilka części żywicznych do modeli już wyciąłem w swym żywocie....ale to nigdy nie jest nic pewnego ;o) Trzymajcie kciuki. Główne elementy już za mną...

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Spitfire Mk XI Arma Hobby

Postprzez skusz » czwartek, 7 stycznia 2016, 17:53

O! Super, że się zdecydowałeś. Trzymam kciuki i bacznie się przyglądam :mrgreen: Henszelek już w lakierni, to może dołączę do Ciebie z Norwegiem. Za niedługo.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Re: Spitfire Mk XI Arma Hobby

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 7 stycznia 2016, 18:08

Co ja widzę Zbychu kolejny Spitek, yummy :D
Ale narzędzia masz do wymiany> Na olfie widać, że nie trzymają skali - skandal ;o)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Re: Spitfire Mk XI Arma Hobby, 1:72

Postprzez skusz » piątek, 8 stycznia 2016, 00:19

Wyciągnąłem swojego coby mu się dokładniej przyjrzeć. Oj spacerek to to nie będzie, tym bardziej trzymam kciuki.
Pozdrawiam Sławek Kusz
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » piątek, 8 stycznia 2016, 09:24

Sławku.... spokojnie... wbrew pozorom całkiem dobrze to wszystko do siebie pasuje. Jeden czy dwa elementy trochę trudniej odciąć od wylewek.... Poza tym wszystko na luzie jak dotąd. Prawie wszystkie elementy mam już poczyszczone....
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 8 stycznia 2016, 19:01

Zbychu, i żadnych kłopotów ze spasowaniem kadłuba nie było?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez zegeye » piątek, 8 stycznia 2016, 22:13

Na razie przymiarki tylko na sucho.... ale nie, nie widzę żadnych kłopotów. Naprawdę dobrze wszystko do siebie pasuje.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Michał Janik » niedziela, 10 stycznia 2016, 13:31

Zbyszku, poprzeglądałem sobie materiały o rozpoznawczych Spitach - głównie stare Aeroplany, "zieloną" monografię SAM o spitach z merlinami, także publikację wydawnictwa Ventura. Wynika, że we wnętrzu za pilotem powinny być trzy duże butle z tlenem, zamiast dwóch standarowych (szkic m. tu http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234985443-tamiya-alley-cat-spitfire-prxi-11th-squadron-7th-photo-recon-group-usaaf/page-2 ) . Ponadto o ile się dobrze przyjrzałem, autorzy tego skądinąd b. fajnego modelu zapomnieli o zaznaczeniu od zewnątrz drzwi do kabiny. Trzeci detal to rurki odpowietrzające (?) skrzydłowe zbiorniki paliwa które prawdopodobnie PR XI powinien mieć (powód do ciekawych śladów eksploatacaji - wyciekającego paliwa, co zdarzało się zwłascza w gorących temperaturach; domyślam się, że Twój będzie właśnie taki).
Co do spasowania modelu, pierwsze przymiarki potwierdzają zdanie Zbszka o jego dobrym spasowaniu - oczywiście warunkiem jest precyzyjne docięcie, przymiarki i obróbka części.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez zegeye » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 14:43

Dzięki Michale za czujność ;o) Co do butli....cóż nie jestem w stanie zweryfikować ale jeśli piszesz że popatrzyłeś tu i tam to być może powinny być trzy. Co do przeróbki to nie będzie problemu jako że zestaw mój zawiera cztery takie butle :D (ta część jest w 2 egzemplarzach) gorzej że trzeba je położyć poziomo...bo to już muszę samemu wykombinować. Chyba że odpuszczę bo i tak nie będzie widać ;o) (choć zamierzam otworzyć okienko foto więc może coś tam da sie dostrzec). Podziału drzwi kabiny rzeczywiście brak. Też to zauważyłem ze dwa dni temu... ja planuję je zrobić otwarte więc to nie problem dla mnie...
Co do rurek na skrzydłach.... coż autor wątku który podlinkowałeś stwierdza że umieścił je w swoim modelu na podstawie domniemania że powinny tam być bo są w wersji Mk XIX. Ja jestem raczej daleki od tak pochopnych wniosków. Na żadnym zdjęciu Mk XI (historycznym a nie warbirdowym) nie zauważyłem niczego takiego... Mam ich trochę, szczególnie w opracowaniu ''EYES FOR THE PHOENIX'' Goeffreya Thomasa (Hikoki). Dlatego sobie to odpuszczę zdecydowanie.

ps. już w kraju?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 18:04

Montowanie trzech butli można podpatrzeć w Airfixowej "dziewiętnastce" (1/48)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Michał Janik » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 23:38

zegeye napisał(a):Dzięki Michale za czujność ;o) Co do butli....cóż nie jestem w stanie zweryfikować ale jeśli piszesz że popatrzyłeś tu i tam to być może powinny być trzy. Co do przeróbki to nie będzie problemu jako że zestaw mój zawiera cztery takie butle :D (ta część jest w 2 egzemplarzach) gorzej że trzeba je położyć poziomo...bo to już muszę samemu wykombinować. Chyba że odpuszczę bo i tak nie będzie widać ;o) (choć zamierzam otworzyć okienko foto więc może coś tam da sie dostrzec). Podziału drzwi kabiny rzeczywiście brak. Też to zauważyłem ze dwa dni temu... ja planuję je zrobić otwarte więc to nie problem dla mnie...
Co do rurek na skrzydłach.... coż autor wątku który podlinkowałeś stwierdza że umieścił je w swoim modelu na podstawie domniemania że powinny tam być bo są w wersji Mk XIX. Ja jestem raczej daleki od tak pochopnych wniosków. Na żadnym zdjęciu Mk XI (historycznym a nie warbirdowym) nie zauważyłem niczego takiego... Mam ich trochę, szczególnie w opracowaniu ''EYES FOR THE PHOENIX'' Goeffreya Thomasa (Hikoki). Dlatego sobie to odpuszczę zdecydowanie.

ps. już w kraju?

Ad butle: Są one zaraz za pilotem, za wręgą z zagłówkiem - więc bedzie je widać przez główne oszklenie. Przez pokrywy fotoaparatów, widać prawie że nic, zapewniam Cię - zwłaszcza jak się chce jeszcze jak Pan Bóg przykazał zrobić charakterystyczne "obrębienie" otworu pokrywy w kadłubie, który jeszcze bardziej zmniejszy otwór. Jestem przekonany, że na czym byś nie zainstalował tych butli, to i tak nie będzie widać tego elementu (półki, listew etc.) Natomiast wydaje się, że te butle były większe niż standardowe.

Ad rurki - czy wniosek jest pochopny, to nie wiem - o ile dobrze zapamiętałem, Spit XIX żywcem bazuje na płatowcu "jedenastki" (nie wnikając w kwestie kabiny ciśnieniowej). W publikacji Ventury autorzy piszą, że rurki były owocem doświadczeń z eksploatacji PR IV w tropikach i z czasem stały się standardem na późnych spitach PR. Zdjęcia rurek w tejże publikacji podpisane są jako zdjęcia "jedenastek", w tym również ta fotografia, na której widać masywne zacieki na skrzydłach (zrobiona na Dalekim Wschodzie w 1944r.) Zresztą zajrzyj w maila, stosowne fotki załączam.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez zegeye » czwartek, 14 stycznia 2016, 19:15

Twoje fotki Michale przekonały mnie. Zrobiłem półkę z trzema butlami. Zacząłem wstępne prace z kokpitem. Troszkę blaszek i przymiarka na sucho...wręga pasuje idealnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez skusz » czwartek, 14 stycznia 2016, 20:51

Z ciekawością się przyglądam. Powolutku się nakręcam. Zobacz e-pocztę.
Pozdrawiam Sławek Kusz
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » wtorek, 19 stycznia 2016, 12:18

Kolejny kroczek do przodu....
Zająłem się tylną częścią kadłuba w której mieści się przedział foto. Na wstępie wyciąłem okienko inspekcyjne. Powklejałem wręgi i podłużnice bo myślałem że coś może będzie widać... (ale nie miałem zbyt wielkich nadziei...i zrobiłem to w zasadzie dla przyzwoitości i spokoju ducha).

Obrazek

Obrazek

Później pomalowałem wnętrze i powklejałem wcześniej przygotowane aparaty i radio. Tu muszę nadmienić że pudełkowy element z radiem i jeszcze jedną małą skrzyneczką podzieliłem na dwie części i wkleiłem tylko radio. Na fotkach które mam nie widać tej małej skrzyneczki (cokolwiek by to było??) w miejscu którym ona wypadała czyli za wręgą fotela pilota. Na fotach tam są butle tlenowe w ilości trzech sztuk (jak już zasugerował Michał)... ale nie ma żadnej skrzyneczki....

Obrazek

Obrazek

I tyle z tego będzie widać 8-)

Obrazek
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez RAV » wtorek, 19 stycznia 2016, 12:25

W myśliwskich Spitfire'ach wnętrze tyłu kadłuba było (nie wiem, czy zawsze) srebrne. Jak było w rozpoznawczych?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat