Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 23 września 2011, 21:26

Witam po przerwie. Niestety, szara codzienność wymusiła tygodniowe wstrzymanie nad pracami.
Na szczęście jednak, życie sprawiło mi miłego figla, co napędziło z kolei świeżego zapału do dłubania.
Mianowicie, ponieważ brak odzewu ze wszech stron, w temacie doboru kolorów kamuflażu nie dawał mi spokoju (usprawiedliwię od razu "wszech strony", bo temat naprawdę nie jest prosty ;o) ), zwróciłem się o pomoc do źródła.
Ku mojemu zaskoczeniu, Илья Р. z JSC 'PROGRESS' (któremu jeszcze raz chciałem podziękować), takiej pomocy mi udzielił.
Tak więc, do malowania egzemplarza 061 z okresu, który wybrałem do budowy, użyto kolorów RAL 6013 oraz RAL 7034.
Jest już bardzo dobrze, ponieważ znam faktyczne kolory; jednak mam prośbę, może ktoś zna/wie, jakie farby modelarskie byłyby ich najlepszymi odpowiednikami. Mi udało się wyszukać, że RAL 6013 najbliżej ma do RLM 02, natomiast RAL 7034 jest podobny do FS 16350 (chociaż, nie jestem pewien, czy dobrze interpretuję tekst).
Oczywiście nie chcę za bardzo marudzić, bo w ostateczności, podjadę do "budowlanego", pożyczę wzornik RAL'owski i dobiorę mieszając, to co mam, ale może akurat ktoś wie (z tego co mi wiadomo, zamienników RAL na f.modelarskie jako takich nie ma).
Tyle gadania na dziś, teraz zabieram się za kabinę.
Przemek - MaXus

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 23 września 2011, 22:12

Według tej strony nie ma bliskich odpowiedników
http://scalemodeldb.com/paint
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 24 września 2011, 22:10

piotr dmitruk napisał(a):Według tej strony nie ma bliskich odpowiedników
http://scalemodeldb.com/paint

Dzięki Piotrek; patrz, byłem na tej stronce i przeglądałem paletę RAL, a o tym wyszukiwaniu nie miałem pojęcia :oops: .
Wczorajszej nocy porobiłem sobie próbki prawie wszystkich farbek, jakie posiadam i najprawdopodobniej, jak pisałem skończy się na wzorniku RAL'owskim i domowej mieszance.
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 25 września 2011, 04:21

Oszklenie, które spędzało mi sen z powiek, zamontowane i zamaskowane!
Hurra, chociaż piszę na gorąco, świeżo po montażu, więc, znając moje szczęście, może to być i dopiero początek z nim przeprawy :?. Czas pokaże.
Kilka zdjęć z montażu ostatnich uchwytów, malowania wewnętrznych oraz maskowania. Nie wyszło do końca idealnie ale pocieszam się, że ewentualne szarpnięcia w maskach skoryguję po malowaniu, choć w sumie doświadczenia z tym nie mam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Efekt końcowy prac dzisiejszej nocy:

Obrazek

Od razu zrobiłem jedną z wspominanych wcześniej stacji optoelektroniki, foto wrzucę w ciągu dnia, bo klej jeszcze nie zrobił się klarowny a i spać najwyższa pora.
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 25 września 2011, 09:28

Detal fajny. Maski wycinasz na oszkleniu, skalpelem? Ja tego unikam, bo zawsze gdzieś mi zchodziło z linii i potem to było widać. U mnie najlepsze efekty są, kiedy po krawędziach "jadę" cieniutkimi paseczkami taśmy, a środek wypełniam maskolem. W każdym razie trzymam kciuki, bo widzę, że się starasz chłopie. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 25 września 2011, 10:57

Jaho63 napisał(a):Detal fajny. Maski wycinasz na oszkleniu, skalpelem?

Dzięki. Dokładnie, tak jak napisałeś.
Najpierw zrobiłem odrysy na oszkleniu ołówkiem, potem chciałem wyciąć z tego maski i nakleić ale efekt pierwszego podejścia był taki sobie i zaryzykowałem bezpośrednio na oszkleniu. Z tymi paseczkami to świetny pomysł, już czytałem o nim i miałem w planach wtedy to zastosować w Kamowie, ale oczywiście dzisiaj jakoś wyleciało mi z głowy :x i znęcałem się na żywym pacjencie, na szczęście ręka drżała dość litościwie i większych strat nie zarejestrowałem.
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 2 października 2011, 00:01

Wirnik dostał łopaty.
Niestety, po przyklejeniu okazało się, że są odchylone do góry - jak w pozycji pracy. Przy pomocy opalarki więc, skorygowałem ugięcia na podstawie zdjęć.
Pomny przykrych z nią doświadczeń przy I-16, tym razem z wielką ostrożnością ogrzewałem łopaty. Wystarczy nawet o 0,5s za długo nagrzać i przechodzimy z niewielkiej plastyczności (pozwalającej profilować) do dużo większej, gdzie tracimy kontrolę nad kształtem. Najlepiej poćwiczyć wcześniej na ramkach wyprasek, dodatkowo, w miarę możliwości podczas ogrzewania elementu, dobrze cały czas go jakoś trzymać, aby nie zaczął nam się pod wpływem ciepła, niekontrolowanie wyginać.

Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Zrobione golenie oraz ich osłony (zestawowe grubości 1mm wyglądają karykaturalnie, więc zrobiłem z blaszki):

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 9 października 2011, 02:31

"Powrotu do Edenu" odcinek kolejny.
Na początek mały zgrzyt: otóż po zamówieniu w mieszalni lakierów, interesujących mnie kolorów, ze zdziwieniem stwierdziłem, że dość znacznie się one różnią od tych znanych ze zdjęć. Jednym słowem: jakby nie przykładał - nie pasowały.
Okazało się, że numery, które otrzymałem, są owszem, do Kamowów ... ale seryjnych :( (a tak precyzyjnie oznaczyłem, co mnie interesuje :? ). Cóż, pozostało porobić kilka wydruków i na ich podstawie dobrać kolory. Jakoś przeżyję. Zresztą nie ma tego złego. Z przeglądanych zdjęć, zdaje się, że oprócz Ka-50, to i Mi-28 są nimi malowane.

Tymczasem, ostatnia, mam nadzieję modyfikacja, a dotyczy mechanizmu sterowanie kątem położenia łopat:

Obrazek

Końcowy podkład:

Obrazek

Obrazek

Całość została pokryta czarną MM w celach retuszu ewentualnych prześwitów:

Obrazek

Na koniec próba malowania oraz robienia śladów eksploatacji (dopiero na makro dostrzegłem niedoróbki, więc niedociągnięcia trzeba będzie jeszcze skorygować):

Obrazek

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady dot.malowania oraz "eksploatowania", mające na celu dodanie realizmu temu modelowi.
Przemek - MaXus

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 9 października 2011, 09:55

Czym malowałeś rurę?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 9 października 2011, 10:06

piotr dmitruk napisał(a):Czym malowałeś rurę?

Chodzi o dysze wylotowe, tak?
MM 1546E - Silver. Potem wykałaczką maczaną w zmywaczu porobiłem gdzieniegdzie wypłowienia oraz czubkiem ostrego ostrza - zadrapania. Jeszcze planuję delikatny wash, w celu uwypuklenia kształtów wytłoczeń + korekty, które bezlitośnie wychwytuje makro.
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 15 października 2011, 18:56

Nie mam żadnego doświadczenia z podstawkami a chciałbym przełamać pierwsze lody.
Prośba o pomoc: która wersja bardziej by pasowała? Ja w sumie planowałem kwadrat 15x15 cm, ale może koło?
Chciałbym odwzorować scenkę ze zdjęcia: helikopter stoi na placu, oddzielony od chodnika barierą:

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez spiton » sobota, 15 października 2011, 21:56

Fajnie sklejony i ambitnie zdetalowany model najfajniej chyba wygląda pokryty jednobarwnym podkładem ,-)).
spiton

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 15 października 2011, 22:11

spiton napisał(a):Fajnie sklejony i ambitnie zdetalowany model najfajniej chyba wygląda pokryty jednobarwnym podkładem ,-)).

Sebastian :shock:. Kopę lat ...
Podkład to ze cztery posty temu był, to co widać, to pierwszy z kolorów kamo. Niestety, doświadczenie moje w malowaniu, to tylko te trzy wcześniejsze modele a do tego tutaj stosuję lakiery samochodowe, więc nie jestem dobrych myśli. Co prawda, chłopaki z "cywilnych" dużo mi pomogli w kwestiach technicznych, ale tu stara prawda "ćwicz, ćwicz, jeszcze raz ćwicz".
Kolejny raz więc myślę o Twoich deklaracjach odn. prób z malowaniem najpierw :->.
Ale z drugiej strony, podpis w stopce zobowiązuje ;o) .
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 16 października 2011, 01:38

Wczorajszą noc poświęciłem na część akcesoriów do podstawki.
O ile kliny wyszły tak sobie, to ze schodkami była droga przez mękę a i efektowi końcowemu daleko było do ideału:

Obrazek

Dzisiaj zacząłem jeszcze raz je mierzyć, ponieważ wydały mi się dziwnie duże.
Faktycznie, wysokość całości, która mi "wyszła ze zdjęcia", przez pomyłkę potraktowałem jako wysokość stelażu a przecież potem doszły kółka, podpórki oraz podest.
Szybka, męska decyzja i postanowiłem jeszcze raz się do tej roboty zabrać, ale już "po inżyniersku".
Zrobiłem szkic i zwymiarowałem go. Teraz mając wszystko czarno, na białym, o pomyłkę nie było już obaw a i z efektu końcowego jestem dość zadowolony:

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 16 października 2011, 10:47

Przemek - MaXus napisał(a): z efektu końcowego jestem dość zadowolony:

I słusznie!
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat