Na szczęście jednak, życie sprawiło mi miłego figla, co napędziło z kolei świeżego zapału do dłubania.
Mianowicie, ponieważ brak odzewu ze wszech stron, w temacie doboru kolorów kamuflażu nie dawał mi spokoju (usprawiedliwię od razu "wszech strony", bo temat naprawdę nie jest prosty
Ku mojemu zaskoczeniu, Илья Р. z JSC 'PROGRESS' (któremu jeszcze raz chciałem podziękować), takiej pomocy mi udzielił.
Tak więc, do malowania egzemplarza 061 z okresu, który wybrałem do budowy, użyto kolorów RAL 6013 oraz RAL 7034.
Jest już bardzo dobrze, ponieważ znam faktyczne kolory; jednak mam prośbę, może ktoś zna/wie, jakie farby modelarskie byłyby ich najlepszymi odpowiednikami. Mi udało się wyszukać, że RAL 6013 najbliżej ma do RLM 02, natomiast RAL 7034 jest podobny do FS 16350 (chociaż, nie jestem pewien, czy dobrze interpretuję tekst).
Oczywiście nie chcę za bardzo marudzić, bo w ostateczności, podjadę do "budowlanego", pożyczę wzornik RAL'owski i dobiorę mieszając, to co mam, ale może akurat ktoś wie (z tego co mi wiadomo, zamienników RAL na f.modelarskie jako takich nie ma).
Tyle gadania na dziś, teraz zabieram się za kabinę.