P-38 J - 1:72 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-38 J - 1:72 Academy

Postprzez Jaho63 » czwartek, 10 listopada 2011, 00:11

karolkonw napisał(a):Malowanie planuje "metalicami" gunze

Niestety, tu Ci nic nie podpowiem, z tych mam ledwie jedną farbę (błękitny metalic japońskich wnętrz! ;o) ), ale kładła się wdzięcznie, cieniutko. Reszta to Alclady. Są wprawdzie droższe ale ja je uwielbiam.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez karolkonw » czwartek, 10 listopada 2011, 00:19

Jaho63 napisał(a):
karolkonw napisał(a):Malowanie planuje "metalicami" gunze

Niestety, tu Ci nic nie podpowiem, z tych mam ledwie jedną farbę (błękitny metalic japońskich wnętrz! ;o) ), ale kładła się wdzięcznie, cieniutko. Reszta to Alclady. Są wprawdzie droższe ale ja je uwielbiam.

Testowo nimi psikałem i jak wszystkie gunze póki co kładły się cudownie ( z jednym drobnym ale-delikatnie polerować trzeba i broń boże nie maskwoać) - pytanie bardziej o to jak różnicować odcienie.
Alcady- wiem, tylko dla mnie to zupełne "novum" musiałbym wpierw spróbować:)
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez Jaho63 » czwartek, 10 listopada 2011, 00:21

karolkonw napisał(a):pytanie bardziej o to jak różnicować odcienie.

Ja to robię używając różnych odcieni Alu z oferty Alclada, ale możesz chyba to samo zrobić z Gunze? Tyle, że tu wchodzi w grę maskowanie, właśnie.
Jaho63

Postprzez karolkonw » czwartek, 10 listopada 2011, 00:46

Potrenuje na boku zobaczymy co z tego wyjdzie:)
W tej chwili to mam problem z czymś innym( a właściwie dwa).
Pasy przeciwodblaskowe - w publikacji AJ pressu poza planszą barwną bez opisu koloru widać o tyle:
Obrazek

Przeglądając internet znalazłem jedną jedyna wzmiankę że to Olive Drab (mat) - będę wdzięczny za potwierdzenie:)
Druga sprawa to wnęki podwozia wg Modelmani ( przepraszam że tak się tego trzymam jak pijany płotu ale póki co to jedyna publikacja którą mam na ten temat) aluminium - gdzie indziej trafiam ciągle na Interior green :?
karolkonw

Postprzez donalyah00 » czwartek, 10 listopada 2011, 08:50

karolkonw napisał(a):Testowo nimi psikałem i jak wszystkie gunze póki co kładły się cudownie ( z jednym drobnym ale-delikatnie polerować trzeba i broń boże nie maskwoać) - pytanie bardziej o to jak różnicować odcienie.

Z powodzeniem mieszałem metalizery GS Super Metallic z innymi farbami GS serii C. Jak dla mnie idealna sprawa, zmienia się lekko odcień metalizera, właściwości pozostają te same.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Muśtax » czwartek, 10 listopada 2011, 18:35

Witam,
pas przeciwodblaskowy powinien mieć barwę Olive Drab , po wprowadzeniu wykończenia powierzchni w NMF amerykanie używali jej zapasów właśnie do tego celu. Co do wnęk podwozia to na archiwalnych zdjęciach trudno je dostrzec aby dokładnie to określić , zajrzałem do Skrzydeł w miniaturze i tam stoi że wnęki powinny być Interior Green lub rzadko aluminium , to samo tyczy się pokryw podwozia co już na zdjęciach można dojrzeć ( różne ich kolory), wiec trudno mi jednoznacznie stwierdzić jaki kolor byłby najlepszy. Może ktoś mądrzejszy pomoże :).
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez pik » czwartek, 10 listopada 2011, 18:58

Wg specyfikacji fabrycznej we wnękach powinien być Chromate Yellow Primier.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez karolkonw » czwartek, 10 listopada 2011, 19:56

pik napisał(a):Wg specyfikacji fabrycznej we wnękach powinien być Chromate Yellow Primier.

Dzięki panowie!
A Darku coś jest dziwnego bo poza tym P-38 to wybieramy te same modele (pije do tego co masz w stpce) :)
karolkonw

Postprzez pik » czwartek, 10 listopada 2011, 23:44

:D
Czy sugerujesz, że aby zachować 100% symetrię także powinienem sięgnąć po P-38? ;o) Nic z tego, pooglądam sobie tylko Twoje dokonania! :P Swoją drogą Fw-189 może zacząłeś? Ja już maluje.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez karolkonw » niedziela, 13 listopada 2011, 01:49

W między czasie (spory) postęp

Aluminium Gunze kładzie się jak marzenie -jedyny i podstawowy warunek powierzchnia musi byc czysta i wypolerowana inaczej każda rysa, brudek, kurz... ale chyba nie muszę tego mówić ;o)

zastanawiam się czy cokolwiek różnicować w kolorze... na boku testowałem taka opcję - kolor z puszki-cienka warstwa bezbarwnego na to bezpieczne maskowanie i mieszanie kolorów czyli dać się da ale nie mam specjalnie pomysłu na to jak to z głową zrobić...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
karolkonw

Postprzez Jaho63 » niedziela, 13 listopada 2011, 10:35

To już jak uważasz, ale sam doświadczyłem tego organoleptycznie, znaczy, jak sam zobaczyłem różnicę pomiędzy jednolitym i to takim już większym letadłem jak Lightning, a takim z różnicowanymi panelami to jest "ogień i woda". Dobra, przydługo. Prościej, Różnica jest kolosalna. Przejrzyj kilka zdjęć wybierz ciemniejsze panele i symetrycznie je pryśnij nieco ciemniejszym. Zobaczysz.
Jaho63

Postprzez karolkonw » niedziela, 13 listopada 2011, 11:17

Jaho63 napisał(a):To już jak uważasz, ale sam doświadczyłem tego organoleptycznie, znaczy, jak sam zobaczyłem różnicę pomiędzy jednolitym i to takim już większym letadłem jak Lightning, a takim z różnicowanymi panelami to jest "ogień i woda". Dobra, przydługo. Prościej, Różnica jest kolosalna. Przejrzyj kilka zdjęć wybierz ciemniejsze panele i symetrycznie je pryśnij nieco ciemniejszym. Zobaczysz.

Wiem, wiem dlatego nie rezygnuje tylko kombinuje jak :) przeglądam zdjęcia (chociaż przyznam jestem totalna cenzura wołowa w ich interpretacji).
Dzisiaj jeszcze poprawki zabezpiecze bezbarwnym i będę pròbował.
karolkonw

Postprzez Kuba P. » niedziela, 13 listopada 2011, 15:40

Moment, stop!
Czy ktoś może mi uzasadnić celowość malowania innymi odcieniami metalizera blach poszycia na danym elemencie?
Rozumiem poszycie miejscowo wykonane z innego materiału, ale czemu stykające się ze sobą krawędzie tej samej blachy mają mieć inny kolor?
Ma to jakieś faktyczne uzasadnienie poza "efektownym wyglądem"?
Kuba P.

Postprzez KK » niedziela, 13 listopada 2011, 17:18

Nie wiem jak to się miało w przypadku P 38 ale jako przykład zróżnicowania powierzchni krytej takim samym materiałem :Mig 21,na Modelworku była o tym dyskusja i staneło na tym ,że prawdopodobnie to różne stopy duraluminium

Obrazek
Obrazek

Zródło Modelwork:

Obrazek

Obrazek
KK

Postprzez Kuba P. » niedziela, 13 listopada 2011, 17:21

Ok ale mówmy o samolocie z epoki. MiG 21 to inna bajka. Inne szybkości, inne materiały.
Pytam bo jestem autentycznie ciekawy. Na ile oglądałem jakieś względnie całe fragmenty konstrukcji bez jakiejkolwiek powłoki lakierniczej to wyglądały dość jednolicie.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat