An-2 Bilek/Italeri 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: An-2 Bilek/Italeri 1:72

Postprzez spiton » sobota, 11 lipca 2009, 20:49

Kolejny modelarski kosmita ;-)))
To tak zwany poziom kosmiczny.
Będę obserwował z wielką przyjemnością, i starał się nie zniechęcić do modelarstwa ;-))))
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez djack » sobota, 11 lipca 2009, 22:29

Spiton, dzięki za komplement :), ale jak dla mnie kosmiczny poziom to ma np. Wojtek Fajga albo Caramba, a nie ja. Wiele lat temu próbowałem zrobić otwartego Fw 190A i Hurricane'a Mk IIc, ale poległem. Może z Antkiem mi się uda. Inna sprawa, że nie pamiętam kiedy skończyłem jakiś model. :oops:

Mała aktualizacja – piasta śmigła zrobiona z plastikowych rurek Evergreena, masy dwuskładnikowej Mr.Epoxy Putty i kawałka spinacza biurowego.

Obrazek
djack

Postprzez djack » środa, 22 lipca 2009, 18:52

Do śmigła jeszcze wrócę. Na razie robię wnętrze przedniej części kadłuba.

Podstawa tablicy przyrządów.

Obrazek

Obrazek

Podstawa już na miejscu. Wkleiłem też podpórki pod podłogę kabiny pilotów.

Obrazek

Wstępne pasowanie podłogi.

Obrazek
djack

Postprzez wolek » niedziela, 6 września 2009, 18:24

Hej mogę ci podesłać parę ciekawych fotek tego samolotu. Mieszkam niedaleko lotniska gdzie stacjonują takie 2 :D w Dość ciekawych malowaniach pozdrawiam jestem pod wrażeniem. Trzymam kciuki
wolek

Postprzez Lucas HS » niedziela, 6 września 2009, 19:07

No tak wolek. Mieszkasz jakieś 150 metrów bliżej tego lotniska co ja :)
Obrazek
Lucas HS

Postprzez djack » niedziela, 6 września 2009, 21:42

Co do malowania, to dzięki, ale uparłem się już na SP-AOI (mam go dość dobrze obfotografowanego). Ale i tak sporo wody w Odrze upłynie zanim dojdę do malowania. ;o)
djack

Postprzez Jolomanolo » poniedziałek, 29 marca 2010, 18:30

Witam,
Trochę późno, ale mam nadzieję że jeszcze da się ten model "uratować". w "żywym" AN-2, 5ta wręga, czyli ta z drzwiami do szoferki, w górnej części(od wysokości oszklenia) jest nieco węższa niż kadłub i między "szkłem", a blachami pokrycia tworzą sie takie kieszenie, gdzie mozna np. słuchawki schować. Dobrze to zrobił Part z blachy. Poszukam zdjęć i podeślę,
na razie taki link
http://www.airliners.net/photo/Untitled-(Legorveny-Kft.)/Antonov-An-2R/1664892/&sid=5415041679ddd0da4f92cedc2fb6c813,
http://www.airliners.net/photo/Antonov-An-2R/1630393/&sid=5415041679ddd0da4f92cedc2fb6c813,
http://www.airliners.net/photo/Antonov-An-2E/1620308/&sid=5415041679ddd0da4f92cedc2fb6c813,
szczeólnie na trzecim zdjęciu widać, że ostatnia szybka zaczyna się tam gdzie jest wręga.
Pozdrawiam.
Żelazną ręką zapędzimy ludzkość do szczęścia.
Jolomanolo

Postprzez djack » poniedziałek, 29 marca 2010, 20:57

Jolomanolo, doskonale wiem, że w Antku tak to wyglada, właśnie dlatego boczne ścianki kadłuba zrobiłem od podstaw, żeby naprawić błąd Bilka w tym miejscu. Zobacz na poprzednich zdjęciach jak przebiega nitowanie, widać, że moja ścianka jest w prawidłowym miejscu, wiec nie ma co ratować, ale dziękuję za czujność. :) Inna sprawa, że kadłub Bilka ma tyle błędów, że takie sztukowanie to tylko półśrodek. Całkowicie prawidłowy kadłub trzeba by robić od podstaw.
Co do blaszek Parta, to nie sugerowałbym się nimi za bardzo, bo są uproszczone i na dodatek zawierają błędy (np. zbyt szeroka tablica przyrządów, która nie pasuje do modelu!).
A tak przy okazji, znowu coś podłubałem w Antku, ale muszę parę rzeczy dokończyć albo zrobić od nowa, bo mi się nie spodobały i dopiero coś pokażę.
djack

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 29 marca 2010, 22:39

"Antoś" kompletnie nie trafia w moje zainteresowania, ale fajnie popatrzeć na to co robisz.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 29 marca 2010, 23:09

To nie ma żadnych asów antkowych?
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Jaho63 » wtorek, 30 marca 2010, 11:37

lejgo_inc napisał(a):To nie ma żadnych asów antkowych?

Lechu, dokładnie tak. Ja znam tylko pana Głowackiego. ;)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » wtorek, 30 marca 2010, 12:12

Asów nie ma, ale są za to kamikadze, którzy usiłowali wykonać atak na okręty USN w zatoce Tonkijskiej...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez djack » wtorek, 30 marca 2010, 21:08

A można za asów uznać panów Miszkurkę, Szymańskiego i Gajka? W końcu oblecieli świat dookoła na Antku, a to już coś.
http://www.airworld.pl/index.php?option ... 3&Itemid=6
djack

Postprzez Jolomanolo » czwartek, 1 kwietnia 2010, 23:23

djack napisał(a):Jolomanolo, doskonale wiem, że w Antku tak to wyglada, właśnie dlatego boczne ścianki kadłuba zrobiłem od podstaw, żeby naprawić błąd Bilka w tym miejscu. Zobacz na poprzednich zdjęciach jak przebiega nitowanie, widać, że moja ścianka jest w prawidłowym miejscu, wiec nie ma co ratować, ale dziękuję za czujność. :) Inna sprawa, że kadłub Bilka ma tyle błędów, że takie sztukowanie to tylko półśrodek. Całkowicie prawidłowy kadłub trzeba by robić od podstaw.
Co do blaszek Parta, to nie sugerowałbym się nimi za bardzo, bo są uproszczone i na dodatek zawierają błędy (np. zbyt szeroka tablica przyrządów, która nie pasuje do modelu!).
A tak przy okazji, znowu coś podłubałem w Antku, ale muszę parę rzeczy dokończyć albo zrobić od nowa, bo mi się nie spodobały i dopiero coś pokażę.

Ok, wręga jest w dobrym miejscu, ale ma zły kształt, a co za tym idzie pokrycie kadłuba za nia, również nie jest prawidłowe, powinno być płaskie i pochylone do wewnątrz kadłuba, widać to na zdjęciu
Obrazek
Wręga jest tam gdzie kończy się czerwony napis, a niebieski pas zaczyna się rozszerzać, a płaskie pokrycie schowane jest pod bocznym oszkleniem(ostatnie, niemal kwadratowe okienko i to trójkątne pod nim), to jest ten szary panel, a to czarne na nim to dzwonek( to nie prima aprilis). Oszklenie wystaje poza boczny obrys kadłuba i dopiero od naszej ulubionej wręgi zaczyna się zwężać do kształtu burty. Warto jeszcze spojrzeć na dach, oszklenie górnej części kończy się na... tak jest na 5 wrędze.

Może jeszcze to, widać konstrukcję owiewki i kształt pokrycia, ta część z pryszczatą farbą pod szybą to właśnie to.
Obrazek

Pozdrawiam.
Żelazną ręką zapędzimy ludzkość do szczęścia.
Jolomanolo

Postprzez djack » piątek, 2 kwietnia 2010, 11:41

W sumie masz rację. Coś pokombinuję. Mówisz, że tam jest dzwonek? Zastanawiałem się co to jest za ustrojstwo.
A swoją drogą ten Antek z pierwszego zdjęcia to ciekawy egzemplarz: dziwaczny, jednopłatowy An-2E (tu akurat ze zdemontowanymi skrzydłami).
Obrazek
Żródło: www.fightglobal.com
djack

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat