Junkers Ju-87B/R Stuka Airfix 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Junkers Ju-87B/R Stuka Airfix 1/48

Postprzez Pashal » czwartek, 8 stycznia 2026, 09:52

Jeżeli masz życzenie to w dziale "KARTON" w temacie "Kartonowa Bombonierka" troszkę więcej wspomnień o historii sklepu.
Pashal

Reklama

Postprzez Aleksander » czwartek, 8 stycznia 2026, 20:28

Pashal napisał(a):Jeżeli masz życzenie to w dziale "KARTON" w temacie "Kartonowa Bombonierka" troszkę więcej wspomnień o historii sklepu.

Dzięki - zaraz spojrzę! Dzisiaj byłem - ruch w sklepie nieco większy, półki coraz bardziej puste. Trochę kupiłem...

P.S.
Naszą rozmowę o sklepie zamieściłem też w dziale "Sklepy modelarskie"
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » czwartek, 8 stycznia 2026, 23:28

Wracając do Junkersa - dwa wieczory, połowa zasobów mojej taśmy Tamiya i trochę nowych siwych włosów, ale skończyłem maskowanie. Do następnego Sztukasa kupię jednak dedykowane maski - włożony wysiłek - choć satysfakcjonujący - nie zastąpi szybkiego (i w miarę bezproblemowego) położenia gotowych masek
Niedługo ciąg dalszy - malowanie RLM 80.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » sobota, 10 stycznia 2026, 20:14

Weekendowe malowanie RLM 70 i zdjęte maski. Nie jest źle, jak na "darowany" i niekompletny przez chwilę model. Część odlana w żywicy nie do odróżnienia od oryginału - jeszcze raz dziękuję Piotrze!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za trochę ciąg dalszy!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Ringo » poniedziałek, 12 stycznia 2026, 10:09

Fajny ten model i kamuflaż. Ja z masek też nie korzystam (są drogie!). Skanuję instrukcję malowania, w komputerze skaluję
do skali modelu, drukuję linie kamuflażu na kartkach A4. Następnie naklejam taśmę Tamiya na kartkę A4 i wycinam wzdłuż
linii podziału kolorów. Na końcu pozostaje tylko przymierzenie i naklejenie taśmy na model. Taka moja rada, może skorzystasz.
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 12 stycznia 2026, 11:38

Dzięki - może spróbuję, aczkolwiek chyba trochę to karkołomne - w kamuflażu "plamistym" stosuję swoją metodę z wałeczkami Patafix lub Bluetac i folią. Tu - przy "kanciastym" schemacie, użycie taśmy wydawało się proste (do czasu ;o) ), ale jakoś się udało - w każdym razie mogło być gorzej :).
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 12 stycznia 2026, 13:35

A na czym właściwie polegał problem z tym maskowaniem?
greatgonzo

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 12 stycznia 2026, 18:30

greatgonzo napisał(a):A na czym właściwie polegał problem z tym maskowaniem?

:) Głównie na upierdliwości - myślałem, że pójdzie łatwo i szybko, że uwinę się z całym procesem w 2 - 3 godziny, a tu okazało się, że maskowanie zajęło mi dwa zimowe (długie) wieczory, kombinowanie z trójkątnymi maskami nie było łatwe, a na dodatek zużyłem na nie mnóstwo taśmy Tamiyi.
Na szczęście merytorycznie nie było to takie trudne, choć pewnych - powiedzmy - nieścisłości nie udało się uniknąć. Ale w gruncie rzeczy jestem zadowolony.
Jak na darmowy model (z niewielkim wkładem finansowym) na razie składa się dość przyjemnie.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 12 stycznia 2026, 22:29

Aleksander napisał(a): kombinowanie z trójkątnymi maskami nie było łatwe, a na dodatek zużyłem na nie mnóstwo taśmy Tamiyi. .

Najpierw maskuję cienkimi paseczkami taśmy Tamiya. Nie więcej niż milimetr. Pozwala to precyzyjnie narysować taśmą przebieg kamuflażu. Także, gdy pojawiają się łuki, o ile promień nie malutki. Tylko trzeba pamiętać, żeby łuki były raczej wypukłe, na wklęsłych taśma może się zmarszczyć. Przycinam sobie te paski, bo nie widzę sensu magazynowania taśmy o różnych szerokościach. No i docinam sobie je jak chcę. Potem te paski oklejam na zakładkę trochę szerszymi paskami. Łączna szerokość zwykle pozwala już doklejać bezstresowo cokolwiek i dalsze maskowanie powierzchniowe można już robić zwykłą taśmą papierową, maskolem, srajtaśmą, folią - jak w duszy zagra.

Taka tam rada Radka. Bez problemu do zignorowania :).
greatgonzo

Postprzez Aleksander » wtorek, 13 stycznia 2026, 22:23

greatgonzo napisał(a):(...)

Taka tam rada Radka. Bez problemu do zignorowania :).

No coś Ty - każda rada jest ważna i potrzebna, nawet jeżeli się jej w danym momencie nie wykorzysta. Myślałem o tych cienkich paskach, ale wydawało mi się, że maskowanie od razu szerszymi paskami zda egzamin i będzie szybsze. Na szczęście większe powierzchnie pokryła zwykła taśma malarska, więc trochę udało się zaoszczędzić.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » wtorek, 13 stycznia 2026, 23:00

Szybko, to niekoniecznie. Preferuję te cienkie paski ze względu na precyzję.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » piątek, 16 stycznia 2026, 22:09

Kalki położone, wyszła wersja R-2, z Battle of Britain.
Korzystałem aż z trzech zestawów kalkomanii - oryginalnego Airfixa (krzyże i napisy eksploatacyjne na samolocie), Fujimi od starego Bf-110 (swastyki) i Italeri (litery kodowe, oznaczenia na osłonie silnika i napisy na zbiornikach podskrzydłowych) - od Thalgonisa - jeszcze raz wielkie dzięki!
Nie jestem zachwycony, ale mogło być gorzej - kalki Airfixa, mimo "wieloletności", kładły się chyba najlepiej. Niestety kalki Italeri troszkę się srebrzą - może po werniksach się poprawi.

Teraz trochę brudzenia i "łosia", trochę części i powoli będziemy chyba kończyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez MacV » piątek, 16 stycznia 2026, 23:00

Szanowny P.T. Kolego - Aleksandrze!
Baaardzo rzadko wymądrzam się na jakichkolwiek forach, ale - jeśli już - to na tym.
Stworzyłeś model "Stuki", który wygląda tak, jak powinien wyglądać dobrze stworzony model. Dla spokoju swojego sumienia dodam, że nie przepadam za modelami (i oryginałami) "swastykowymi" (się brzydzę, co tu kryć), ale nie da się zaprzeczyć, że Ju-, Bf-, He- i inne - to piękne maszyny!
Mój post spowodowało współczucie dla - "srebrzenia" kalek! Szczere współczucie, bo problem doskonale znam!
"Kiedy byłem jeszcze małą dziewczynką" - jak mawia mój Przyjaciel, czyli - ok.: pół wieku temu (moi Synowie twierdzą, że moje zdjęcie maturalne wykuto w kamieniu!), postanowiłem wykonać modelarsko: PZL P-7 (produkcji PZW Siedlce..???).
Wykonałem, zwaloryzowałem (of course: pręciki wyciągnięte z ramek, etc... żadnych "gotowców"!).
Teraz - kalki...
Poszły - nawet bezproblemowo... Te duże...
Ale - małe... Tragedia. Pisząc: "małe", mam na myśli napisy: "PZL P-7", numer seryjny, etc...
"Srebro" otaczało je dokoła!
I teraz - sprzedam Tobie, Aleksandrze i Wam - Koledzy Modelarze; prosty, wręcz - chamski numer na pozbycie się srebrzenia, zwłaszcza - małych napisów.
Co rozwala wszelki plastik (w tym - błonę pod kalkami)? NITRO!
Tak sobie wtedy - bezczelnie - pomyślałem i... Zastosowałem.
Jak?
Ot, tak:
Po położeniu kalek - nawet na matową farbę(tak było!), moczyłem pędzelek w "chamskim", sklepowym nitro, "prawie" osuszałem i - przeciągałem po napisie.
Wierzcie, lub - nie; film znikał - wtapiał się w podłoże!
To nadal się dzieje! Spróbujcie na próbnym złomie, z kalkomaniami; pędzelek nie może ociekać rozpuszczalnikiem - ma być wilgotny.
Kończąc: znam i baaaardzo doceniam metody usuwania srebrzenia, stosowane przez wielu Kolegów Modelarzy: lakierowanie, szlifowanie, lakierowanie i szlifowanie. Jednej z głównych cech modelarza - nie posiadam: cierpliwości! Dlatego też nazwałem swoją metodę "chamską"!
Ale - skuteczna jest, na pewno!
Happy modelling, że tak się wyrażę!
MacV

Postprzez Thalgonis » sobota, 17 stycznia 2026, 01:08

To ja podpowiem inną metodę, wiążącą się z pewnymi zakupami.
Sam używam „Płyn do zmiękczania kalek. nr 3" od firmy Billmodel, ale wiem też, że podobne „możliwości” ma płyn Agama - do dostania niestety w Czechach.
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Postprzez Aleksander » sobota, 17 stycznia 2026, 09:51

Panowie - dziękuję za podpowiedzi! Jak pisałem wyżej, każda rada jest przydatna i wnosi nowe wartości do modelarstwa (a nie wszyscy lubią się dzielić swoimi "patentami"). Nitro co prawda nie mam, ale Bilmodel 3 stoi na półce. Rozumiem, ze trzeba pokryć kalkę na modelu tymi specyfikami?
Będę próbował dzisiaj wieczorem - mam nadzieję, że się uda!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat