Super Karaś 1/72 konwersja

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Super Karaś 1/72 konwersja

Postprzez GrzeM » czwartek, 19 kwietnia 2012, 23:56

No ja rozumiem, że masz już dość dyskusji o ogonie i tym bardziej szlifowania kolejnych stateczników. Ale mnie właściwie chodzi o jedno - że szkoda oryginalnego, karasiowego. Miał stajla i dzięki niemu cały samolot pozostawał (w rzucie z boku) karasiem, teraz to już jest właściwie coś zupełnie nowego, na bazie karasia, i nawet nie "w duchu" pzla. Jakiś Henschel ci wyszedł.
Bo z ogonami to jest tak, że - jak pisał Dąbrowski, konstruktor Łosia, są takim swoistym "podpisem" konstruktora. Póki mogli, to starali się robić je w podobnym kształcie, tak właśnie by trzymać fason, co zdaje mi się, że właśnie Ty, Spitonie, powinieneś rozumieć.
No i uwaga z tą kompensacją steru kierunku. Przekompensowanie steru kierunku było przyczyną tych tajemniczych katastrof Łosi. U Karasia też widać, że ta kompensacja jest ograniczona (linia oddzielająca ster od statecznika w górnej części jest odsunięta do tyłu - jak w Łosiu po przeróbce - czyli usunięta jest część płaszczyzny kompensującej ster, przed osią obrotu:
Ogon Łosia pierwotny
Obrazek
i po ograniczeniu kompensacji
Obrazek
Jeśli ster jest przekompensowany, to może nie chcieć wrócić do stanu neutralnego (napór powietrza na część przed osią obrotu) - co właśnie sprawiało, że Łosie wchodziły w padanie liściem i rozbijały się. U ciebie ten róg kompensujący jest potężny.
No i trochę nie rozumiem, co zrobiłeś z chłodnicą oleju. Bo to pod silnikiem, z filtrem przeciwpyłowym, to przecież jest wlot powietrza do gaźnika?
GrzeM

Reklama

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 00:38

Grzem, cenie sobie Twoje posty, bo zawsze się z nich czegoś ciekawego dowiem.
Obrys statecznika Karasia nie był(moim zdaniem) jakiś wyjątkowo piękny. Nie konweniował w sumie z niczym. Słowem to nie był ogon typu "podpis".
Co do chłodnicy, moje amatorskie pojęcie kojarzy fakt, że silnik gwiazdowy posiadał tylko jedną-niewielką chłodnicę i to jest ona. A jeśli założenie na niej siatki jest głupie, to wynika to jedynie z mojej niekompetencji. Miałem siatkę i pomyślałem sobie ,że zrobię taki bajer. Ale faktycznie to chyba głupota. W każdym razie tak już chyba zostanie, bo chciałbym powoli kończyć (malunek, kabinka i podwozie) i zając się innym modelem ,-)).
spiton

Postprzez GrzeM » piątek, 20 kwietnia 2012, 01:04

Spoko, filtr jest git i nie ma co go zmieniać, ale on jest nałożony na wlot powietrza do gaźnika (jak w Bf-109 z boku kadłuba czy w Gladiatorze lub Blenheimie pod silnikiem). A chłodnica oleju po prostu zniknęła. Łoś na przykład miał te chłodnice pod krawędzią natarcia centropłata. Gladiator - płaską, na boku przed kabiną. No raczej powinna być blisko silnika. Powietrza do chłodnicy oleju filtrować nie trzeba.

A Blenheim miał za silnikiem na górze, powietrze łapał do niej takimi śmiesznymi lejkami i prowadził rurą między cylindrami. Tak samo miały gwiazdowe Do-17. Może to jest wyjście?
Obrazek
GrzeM

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 02:42

Sylwetka z nowym ogonem:
Obrazek

Szkic kamuflażu( żeby zobaczyć efekt, należy zmrużyć oczy)
Obrazek

Czarno-szaro -zielony ciągle ma szanse. Moim zdaniem wygląda dobrze:

Obrazek
spiton

Postprzez LordDisneyland » piątek, 20 kwietnia 2012, 09:35

Przez te zmrużenie oczu zobaczyłem twarz jakiegoś wąsiastego gościa .... to jakieś sztuczki new age :) ?
Wydaje mi się, że wersja szara wygląda nieco lepiej... ale w końcu zawsze możesz zrobić drugiego S-Karasia ;o) Szachownice będą symetryczne, czy też będziesz je przesuwał?
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez karambolis8 » piątek, 20 kwietnia 2012, 09:57

Też myślę, że lepszy szary. Z piaskowym wychodzi jakiś taki pustynny, nie nasz klimat.
karambolis8

Postprzez fragles » piątek, 20 kwietnia 2012, 11:07

spiton napisał(a):Szkic kamuflażu( żeby zobaczyć efekt, należy zmrużyć oczy)

A już miałem nadzieję... Cycki zrób! Jedyna okazja. :mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Jaro_Su » piątek, 20 kwietnia 2012, 11:40

A ogon właśnie powinien być podwójny...... i

:)
Jaro_Su

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 13:13

A zatem szary.
Straszni z was szydercy !! ,-))
spiton

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 20 kwietnia 2012, 15:40

Niesymetrycznie namalowane szachownice są jednak charakterystyczną cechą polskiego lotnictwa tamtych czasów, żal trochę tego smaczku.
Grzegorz2107

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 15:56

Grzegorz2107 napisał(a):Niesymetrycznie namalowane szachownice są jednak charakterystyczną cechą polskiego lotnictwa tamtych czasów, żal trochę tego smaczku.

Tak sobie pomyślałem, że tego typu "wojskowo-konserwatywne" myślenie powoduje, że pewnie nigdy nie doczekamy się szachownic w wersji low visibility ,-)). Rozumiem Twoje intencje, ale gdyby moje myślenie było podobne to bym pomalował "Bloenia" na khaki i byłby efekt. Dal mnie wymyślanie kamuflażu to taka sama zabawa, jak zmienianie Karasia w Bolenia.

Kurde, Wzdręga brzmiała jednak kozacko !!
spiton

Postprzez fragles » piątek, 20 kwietnia 2012, 16:02

spiton napisał(a):Kurde, Wzdręga brzmiała jednak kozacko !!

No i cycki w kamuflażu pasowałyby do niej idealnie. Takie "wzdręgające".
Poza tym walor ochronny byłby - chyba żaden myśliwiec do cycek by nie wypalił. :mrgreen: Ewentualnie tylko myśliwiec od Moskali.
fragles

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 16:10

Chłopaki, piszecie jak klasyczni piechociarze. A piechociarze i tak zawsze najwięcej rozwalają własnych samolotów ,-)).
Ja jestem z efektu zadowolony. Musze jeszcze opracować układ plam na spodzie (żeby przypominał górę)
spiton

Postprzez fragles » piątek, 20 kwietnia 2012, 16:26

spiton napisał(a):Chłopaki, piszecie jak klasyczni piechociarze. A piechociarze i tak zawsze najwięcej rozwalają własnych samolotów ,-))

Pewnie masz rację. Ja tam nie wiem, ja jestem saper - rozwalam wszystko, nieważne czy własne, czy nie własne.
Szkoda, że nie dałeś się podpuścić na mój pomysł kamuflażu, bo jesteś chyba jedynym, który potrafiłby to tu twórczo zrobić.
fragles

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 16:38

No, to mi pojechałeś po ambicji, ale malowanie cycków po samolotach to bardzo stara tradycja. Największe cycki malowano na pustyni. Bo tam nie było cenzury. P-40 z ogromnymi gołymi babkami na ogonach po powrocie do Anglii wywołały oburzenie i cycki trzeba było zamalować. Ciekaw jestem czy w przyszłości pojawia się na samolotach malunki z gołymi facetami. Bo pilotki już są, a i lobby pro homoseksualne też jest coraz mocniejsze.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat