przez SKYRAIDER » poniedziałek, 3 listopada 2008, 23:42
Hej ! ! ! !
Powiem tak,
trzy godziny maskowania 2 minuty malowania, jest to koszmar.
Nie zdawałem sobie sprawy z koplikacją malowania kadłuba [de fakto] w tylu kolorach są takie perturbacje.[ 7 ]
Po zamaskowaniu uproszczonym, maskolem musiałem wszystko zmyć i od nowa. Taśma Tamiya niezbędna ! ! ! ! ! Lub inna.
Po konsultacjach ze znawcami od malowania różnymi metodami, [eureka] do farb Model & Masters użyj rozcieńczalnika
NITRO. Jestem jednak malutkim człowieczkiem, nigdy bym nie wpadł na to rozwiązanie. Nie przyszło by mi do głowy
ażeby użyć cokolwiek innego niż podaje firma. Nitro zdziałało cuda, szybko schnie, nie ma plam i po 24 go godz można przeszlifować na mokro papierem 2000. Powłoka ma niesamowitą równość. Zrobiłem próbę również z lakierami
- dla mnie rewelacja, jestem w szoku mimo iż modelarstwem zajmuję się praktycznie od urodzenia.
Kupiłem 2 litry rozpuszczalnika nitro i zrobiłem próby z farbkami i lakierami Model & Masters, bez komentarza ! ! ! !
Fakt, działa, ale pomieszczenie do malowania musi mieć wyciąg, zapach w/g norm unijnych jest niesamowity.
Jutro działam dalej, dzisiaj jestem lekko nawdychany chemią.
Czy dam na wystawę, na pewno tak, niech wszyscy zobaczą że to nie takie łatwe, zaprojektować , zrobić "matkę"
[ z niczego, po pismach do PZL Mielec - wielkie g-ie, nie chcę używać bardzie dosadnych określeń ?]
a pomalować też nie jest łatwo. Taka dokumentacja powinna być ogólnie dostępna, dla modelarzy, bezwzględnie,
bez proszenia.
NIE WIEM JAK TO OKREŚLIĆ, " RADA STARSZYCH CZUWA" , A MOŻE KONWENT SENIORÓW SPRZEDAŁ I MILCZY !
I teraz bez ograniczeń - [ Do jasnej cholery ]- [ wcześniej użyłem innego określenia i napisało mi GRUZINKA]
TO BARDZO ŁADNE KOBIETY bardzo mi się podobają ! ! ! !
więc zmieniłem, kiedy będziemy mieli normalne warunki do rozwoju wiedzy politechnicznej, technicznej,
historycznej dla dzieci i młodzieży zrzeszonych w klubach, modelarniach i ogniskach pracy poza szkolnej?>
Pozdrawiam
Marek