Dromader w skali 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: DROMADER W SKALI 1:35

Postprzez SKYRAIDER » środa, 29 października 2008, 15:39

Witam,
Ja też próbowałem obcinać żyletką i też zajechałem nie raz, tam gdzie nie trzeba.
Dwa milimetry od elementu robię rysę końcem ostrego skalpela i odłamuję nadlewkę,
resztę szlifuję różnymi gradacjami papieru przyklejonymi do aluminiowego płaskownika na taśmę dwustronnie przylepną.
Można przykleić papier ścierny do drewnianej listwy, ale musi mieć odpowiednią sztywność, Jako podkładki używam
do elementów żywicznych podkładki od myszy komputera.
Jeszcze ważna rzecz, kupuję papier ścierny w sklepie z akcesoriami samochodowymi, jest o wiele lepszy.
25 cm długi, szeroki na 1,5 - 2 cm, gruby na co najmniej 1 cm, zdaje egzamin. Wojtek może mieć trochę zapasu,
robił różne eksperymenty.
Krzysztofie jak coś pójdzie nie tak daj znać, nie ma problemu. Najlepiej wyślij zdjęcie to będzie szybciej.
Pozdrawiam
Marek
Ostatnio edytowano wtorek, 17 lutego 2009, 21:51 przez SKYRAIDER, łącznie edytowano 1 raz
SKYRAIDER

Reklama

Postprzez krwag » środa, 29 października 2008, 16:56

Cześć Marku! Po pierwszej próbie zmieniłem technologię i nie ma problemu. Intensywnie zabiore sie do Dromadera po otwarciu tegorocznej wystawy w MT (6.12). Muszę skończyć Albatrosa DIII i SE5a 1:32 Rodena. Mam przy nich mase roboty. Potem jeśli Bóg da zabiorę się ostro za Dromadera. Kioledzy z PZL sa do 15.11. a Ameryce środkowej, więc za dokumentacje do kruka zabiorę się po ich powrocie, bo nie mam teraz z nimi kontaktu telefonicznego a e=pocztą wszystkiego si,e nie pisze. Pozdrawiam Krzysztof
krwag

Postprzez krwag » czwartek, 30 października 2008, 10:35

Cześć Wojtku! Sciąłem raptem 0,2 - 0,3 mm, więc dam sobie radę. Miło że chcesz mi pomóc. Dziękuję bardzo i pozdrawiam Krzysztof
krwag

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 3 listopada 2008, 18:09

Witam Kolegów
Wszystko idzie OK !
Ale sen z powiek spędza malowanie, kilkukrotne maskowanie do pomalowania przez minutę paru cm powierzchni.
Jak wyschnie to co dzisiaj pomalowałem, malowanie na biało kadłuba.
Sądzę że na Grudziądz powinienem mieć złożonego.
Pozdrawiam
Marek
Ostatnio edytowano wtorek, 17 lutego 2009, 21:51 przez SKYRAIDER, łącznie edytowano 1 raz
SKYRAIDER

Postprzez krwag » poniedziałek, 3 listopada 2008, 20:07

Pięknie Marku! Jaką farbą malowałeś fiberglass zbiornika? Jest OK! Pozdrawiam Krzysztof
krwag

Postprzez Tomasz Mańkowski » poniedziałek, 3 listopada 2008, 20:14

SKYRAIDER napisał(a):Sądzę że na Grudziądz powinienem mieć złożonego.

Nooo Panie...
Ładna... historia :lol:

A po Grudziądzu to przywiózłbyś go do Warszawy... Krzysiek byłby pewnie wniebowzięty :lol:
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 3 listopada 2008, 22:35

Super się zapowiada !
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 3 listopada 2008, 23:42

Hej ! ! ! !
Powiem tak,
trzy godziny maskowania 2 minuty malowania, jest to koszmar.
Nie zdawałem sobie sprawy z koplikacją malowania kadłuba [de fakto] w tylu kolorach są takie perturbacje.[ 7 ]
Po zamaskowaniu uproszczonym, maskolem musiałem wszystko zmyć i od nowa. Taśma Tamiya niezbędna ! ! ! ! ! Lub inna.
Po konsultacjach ze znawcami od malowania różnymi metodami, [eureka] do farb Model & Masters użyj rozcieńczalnika
NITRO. Jestem jednak malutkim człowieczkiem, nigdy bym nie wpadł na to rozwiązanie. Nie przyszło by mi do głowy
ażeby użyć cokolwiek innego niż podaje firma. Nitro zdziałało cuda, szybko schnie, nie ma plam i po 24 go godz można przeszlifować na mokro papierem 2000. Powłoka ma niesamowitą równość. Zrobiłem próbę również z lakierami
- dla mnie rewelacja, jestem w szoku mimo iż modelarstwem zajmuję się praktycznie od urodzenia.
Kupiłem 2 litry rozpuszczalnika nitro i zrobiłem próby z farbkami i lakierami Model & Masters, bez komentarza ! ! ! !
Fakt, działa, ale pomieszczenie do malowania musi mieć wyciąg, zapach w/g norm unijnych jest niesamowity.
Jutro działam dalej, dzisiaj jestem lekko nawdychany chemią.
Czy dam na wystawę, na pewno tak, niech wszyscy zobaczą że to nie takie łatwe, zaprojektować , zrobić "matkę"
[ z niczego, po pismach do PZL Mielec - wielkie g-ie, nie chcę używać bardzie dosadnych określeń ?]
a pomalować też nie jest łatwo. Taka dokumentacja powinna być ogólnie dostępna, dla modelarzy, bezwzględnie,
bez proszenia.

NIE WIEM JAK TO OKREŚLIĆ, " RADA STARSZYCH CZUWA" , A MOŻE KONWENT SENIORÓW SPRZEDAŁ I MILCZY !

I teraz bez ograniczeń - [ Do jasnej cholery ]- [ wcześniej użyłem innego określenia i napisało mi GRUZINKA]
TO BARDZO ŁADNE KOBIETY bardzo mi się podobają ! ! ! !
więc zmieniłem, kiedy będziemy mieli normalne warunki do rozwoju wiedzy politechnicznej, technicznej,
historycznej dla dzieci i młodzieży zrzeszonych w klubach, modelarniach i ogniskach pracy poza szkolnej?>

Pozdrawiam
Marek
SKYRAIDER

Postprzez krwag » wtorek, 4 listopada 2008, 13:36

Tomek ma rację! byłbym wniebowzięty!!! A przy okazji czym Twoim zdaniem najlepiej kleić części, bo przód kadłuba już miogę kleić. Pozdrawiam Krzysztof
krwag

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 4 listopada 2008, 15:21

Witam,
Widzę że zapomniałem o jednej ważnej rzeczy, nie zrobiłem fotek z kolejnością składania.
Początek jest bardzo ważny, potem popełnione błędy są nie do naprawienia.
Postaram się dzisiaj zrobić podstawowe zdjęcia i umieścić na forum.
Ja zacząłem od:
1.- wstawienia statecznika pionowego w kadłub
2.- dopasowanie i przyklejenie góry kadłuba oraz dopasowanie do statecznika pionowego
3.- dopasowanie i przyklejenie obudowy kabiny pilota [ w pierwszej wersji skleiłem górę kadłuba
z kabiną pilota i miałem problem ze spasowaniem, elementy nie były w osi kadłuba]
4.- złożenie i pomalowanie wnętrza kabiny pilota
5.- wkleić w kadłub klocek stabilizujący głębokość wklejenia gotowej kabiny
6.- można przykleić górę przodu kadłuba

Uwaga !
Przed sklejeniem sprawdzić czy wszystkie elementy są w osi kadłuba, wstępnie przymierzyć wytrawioną blaszkę wiatrochronu.
Do tych punktów postaram się wkleić zdjęcia.
Pozdrawiam
Marek
SKYRAIDER

Postprzez krwag » wtorek, 4 listopada 2008, 17:48

Marku! Wracam do pytania czym radzisz kleić? I nowe pytanie - Czym najlepiej odtłuścić - spirytusem? Wybacz za może głupie pytania. Pozdr.KW
krwag

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 4 listopada 2008, 18:01

krwag napisał(a):Marku! Wracam do pytania czym radzisz kleić? I nowe pytanie - Czym najlepiej odtłuścić - spirytusem? Wybacz za może głupie pytania. Pozdr.KW

Do klejenia używam klejów cyjanoakrylowych i klejów epoksydowych dwuskładnikowych (do części gdzie konieczny jest czas na wzajemne dopasowanie). Odtłuszczanie wykonuję w wodzie z płynem do naczyń. Przed malowaniem sugeruję pokrycie całego modelu specyfikiem Mr. Resin Primer Surfacer firmy Gunze.

W ostatnich dwóch numerach Aeroplana były artykuły jak postępować z lotniczymi modelami redukcyjnymi wykonanymi z żywic poliestrowych.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 4 listopada 2008, 18:09

wojtek_fajga napisał(a):klejów cyjanoakrylowych

przy odrobinie wprawy i dobrym spasowaniu elementów, klejów rzadkich można używać w podobny sposób jak tamiyowskiegi extra thin- mają doskonałe właściwości penetrujące i nawet rozlawszy się delikatnie na widoczne płaszczyzny modelu nie tworzą grubej wartwy- na dobrą sprawę częstro nie wymaga to nawet późniejszego szlifowania.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 4 listopada 2008, 21:45

Cześć,
Odtłuszczam powierzchnię rozpuszczalnikiem nitro, sugestia Wojtka jest dobra, ale ja po przetestowaniu
malowania stwierdzam ze pokrycie żywicy podkładem mija się z celem. Przy poprawianiu linii podziału
podkład odpryskuje i jest potrzebne dodatkowe szlifowanie. Bardzo cienka warstwa OK ! Dla usunięcia
rys czy wgłębień grubsza warstwa do szlifowania. Samej żywicy farby Model & Masters z rozcieńczalnikiem nitro
trzymają się znakomicie.
Marek
SKYRAIDER

Postprzez SKYRAIDER » wtorek, 4 listopada 2008, 23:21

Tak jak napisałem, zdjęcia początkowe:

teraz dodatkowe 3 zdjęcia elementów które niestety trzeba samemu dorobić, wejście drążków popychaczy steru wysokości
polistyren 1mm doklejony 0,25 i odpowiednio przycięty w/g zdjęć w instrukcji.
tutaj widać mój pierwszy błąd w łączeniu elementów, nie było możliwości wklejenia kabiny
i jeszcze jedna sprawa, w/g mnie dodatkowy drut stabilizujący ster wysokości, zapewnia lepsze połączenie
i umożliwia wykonanie ruchomych sterów wysokości po przewierceniu mocowania na końcówce łączenia.
w stateczniku pionowym przewierciłem dodatkowe otwory w celu połączenia stateczników poziomych.
Ostatnio edytowano wtorek, 17 lutego 2009, 21:52 przez SKYRAIDER, łącznie edytowano 1 raz
SKYRAIDER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat