Arado Ar 234 B-2 "Blitz" , Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Arado Ar 234 B-2 "Blitz" , Hasegawa 1/48

Postprzez Bond » środa, 20 sierpnia 2008, 04:29

Dziękuję Kuba za wyczerpującą odpowiedź, a co do bażin zapytam jeszcze Jorzina, czy niemiecki Ordnung must sein był równiez stosowany do tychże opon. Może zapodam kilka fot z monografii. :D
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Bond » sobota, 23 sierpnia 2008, 13:06

Tak się jeszcze zastanawiam nad głównym kamo, bo monografia jak to bywa w Luftwaffe '43-'45 podaje RLM 81 i 82 lub 83 lub RLM 82 i 83 lub RLM 81 i 83 i bądź tu mądry. Ja obstawiałbym RLM 81 i ten jaśniejszy , którym mówił już Kuba wiele razy, że producenci mylą jaśniejszy odcień z ciemniejszym 82 i 83 i stąd błędne oznaczenia. Kuba czy możesz uprzejmie przypomnieć tę historię i doradzić mi co mam zapodać?. Oczywiście stosuję Gunze akrylowe.
na warsztacie:

Bond

Postprzez Bond » poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 07:21

A tymczasem RLM 76 położony, siadł idealnie , ale co się dziwić? Gunze Sangyo na oryginalnym rozpuszczalniku. Reszta farb już dobrana, dzisiaj maskuję powoli kadłub, skrzydła osłony silników, stateczniki itd, do Środy powinienem już mieć zamaskowany kadłub potem tylko RLM 82 i RLM 81 :D

a tera dokumentacja z frontu walk :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

do dzieła, ciekawe czy Arado Flugzeugwerke byłoby dumne :D :D :D ?
na warsztacie:

Bond

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 09:08

Wracając do wspomnianego problemu kolorystyki Blitza i farb 82 i 83 - to wielokrotnie opisywane "odwrócenie" kolorów. W starszych publikacjach farba 82 opisywana jest jako ciemnozielona, farba 83 jako jasnozielona. Niektórzy producenci farb modelarskich również stosują taką nomenklaturę.
Obecnie wiadomo, że farba RLM 82 to farba jasnozielona zaś farba RLM 83 to farba ciemnozielona. I tyle :)

Co do malowania tego Blitza...to jest to dłuższa historia pełna luk dla mnie. Nie wiem o Blitzach na tyle dużo, żeby coś kategorycznie twierdzić ale podzielę się tym, co wiem.

Istnieje kolorowe zdjęcie tego samolotu przed testami jak sądzę (opublikowane np. na rozkładówce w Close-Up Ar 234). Niestety zdjęcie posiada wszelkie wady zdjęć kolorowych z epoki. Kolory są wyblakłe, nie są dobrze odwzorowane, zdjęcie zrobione pewnie przy użyciu jakiegoś filtra.
Samolot jest na nim zielony. Po prostu ciemno zielony. Widać, że malowanie jest trójbarwne i dwie zielenie mogą być albo farbami 70/71 albo 81/82 albo 81/83... po prostu trudno stwierdzić cokolwiek z pewnością.
Opis samolotu sporządzony przez zdobywców wspomina, że malowanie to dark green i green.

Z drugiej strony spotkałem się z opisami, jakoby farba RLM 81 używana przez Arado była podobna do tej, używanej przez Messerschmitta - brązowa, nie oliwkowa. Na ile to informacja pewna? Nie wiem.

Osobiście pomalowałbym Blitza jednak farbą 76 niebieską oraz 81 i 82 czyli brązową i jasnozieloną. Ale to tylko dlatego, że tak mi się najbardziej prawdopodobnym wydaje. Niestety bez dowodów, jedynie sugerując się zdjęciem, opisami, opisami innych maszyn. Przejścia między kolorami zrobiłbym raczej łagodne niż ostre, od taśmy.

btw - ostatnio miałem okazję oglądać drewniany statecznik poziomy Bf 109 G z zachowaną w bardzo dobrym stanie oryginalną farbą 76 oraz 75 i 83. I farba 76 w tym przypadku była bardzo niebieska (nie szara, jasna, nie żółtawa) zaś 83 bardzo ciemna, taka głęboka, ciemna zieleń.

Nie wiem na ile to co napisałem jest pomocne. W każdym razie powodzenia w malowaniu.

ps - nie jestem pewien czy ten samolot miał ETC pod gondolami silników. Miał? :)
Kuba P.

Postprzez Bond » środa, 27 sierpnia 2008, 04:01

Jeśli chodzi o zewnętrzne zbiorniki paliwa to miał, są już pomalowane. Teraz maskuję model, foty pod koniec tygodnia bo trochę to upierdliwa robota no i okazało sie, ze musze kupić maskol, poza tym wklejając klapy musiałem to uwzględnić. Ale jst już blizej niż dalej. :D
na warsztacie:

Bond

Postprzez Bond » poniedziałek, 1 września 2008, 08:15

"...Maski, maski, maski, zachwyt , tupot , gwizdy i oklaski ..."- jak śpiewał pewien zespól w czasach PRL-u.
Jak widać, co miałem zamaskować to zamaskowałem i pomalowałem. Maskol firmy Talens- rewelacja, farba RLM 82 Gunze - rewelacja, BlueTak, i pseudo -Iwata. Efekty , jak widać na fotach.Najbardziej zadowolony jestem z połączenia Gunze + dedykowany rozcieńczalnik Mr Thinner , kiepskiego aerografu i superkompresor-a. Warstwa farby jest położona naprawdę super.
Walczę dalej , w tygodniu kładę następne maski do kamo i RLM81.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
na warsztacie:

Bond

Postprzez Stratocaster » poniedziałek, 1 września 2008, 10:55

A jaki masz kompresor, że tak go chwalisz? A Mr Thinner w towarzystwie drugiego Pana Łagodnego Opóźniacza, prawda?
Stratocaster

Postprzez Bond » poniedziałek, 1 września 2008, 13:05

Niee, no mieszanka Gunze i Mr Thinner-a właśnie bez Mr'Retarder-a a wyszło idealnie, cóż przy okazji rozkręciłem aerograf na drobne części i po 2 latach używania zajrzałem do środka, i dobrze, bo żyłbym dalej w nieświadomości co zbiera się w środku aerografu , a co do kompresora to robiony na zamówienie w W-wie o ile odbrze pamiętam u Pana D. Sommerfeld-a. Walczę dalej dzisiaj wieczorem i maskuję. :D
na warsztacie:

Bond

Postprzez Bond » poniedziałek, 8 września 2008, 07:25

Walczymy dalej , a więc maski czyli BlueTak +taśma Tamiya + maskol Talens-a, najpierw "plastelinka, potem taśma , a na końcu maskol.
I prysnąłem RLM 81 Gunze. Kładzie sie "jak złoto".
No to czas na foty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Blacha z puszki po piwie, przeznaczona na klapy zasobników kamer .
Obrazek

Obrazek

i RLM 81 położony :-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
na warsztacie:

Bond

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 8 września 2008, 07:53

Bond
i RLM 81 położony :-)

No ale nie pokazales nam jak to wyglada po zdjeciu maskowania ... To moj ulubiony moment w malowaniu modelu ;o) .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Bond » poniedziałek, 8 września 2008, 08:02

Pokażę, ale jeszcze dwa kolory zostały do położenia czarny na osłony silnika w tylnej części, oraz RLM23 czyli czerwone obwódki na wlotach gondoli silników. Po tych kilku z ostatnich pracach malarskich, zdejmę maskowanie i pokaże co się udało zrobić. :D
na warsztacie:

Bond

Postprzez Bond » poniedziałek, 15 września 2008, 07:36

Pokazuję wg życzenia :) , maski zdjęte , wszystkie kolory podstawowe na płatowcu nałożone. Pozostaje kosmetyczne retuszowanie błędów po szablonach/maskach.
PoOtem już tylko Sido + kalki+ sido , brudzing, matt+ shading+zdraping+ satin, potem pokrywy luków kamer, osłony wnęk podwozia, zawiesić antenę. Uff czy to dużo?

Foty z walki z wyrobem Arado Flugzeugwerke :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

podpowiadam:
osłony podwozia a w miseczce koła podwozia, klapa włazu, kamera :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i oczywiście walczymy dalej :)
na warsztacie:

Bond

Postprzez Bond » poniedziałek, 22 września 2008, 07:19

I walczymy dalej - kalki czekają na Sido , i shading, zdraping i brudzing, potem juz tylko wklejam klapę włazu do kabiny, podwozie i robię podłoże lotniska.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hmmmm, ślimaczy się robota nad tym modelem, ale ambitnie potraktowałem temat i za dużo zrobiłem ponad standard , a widzę że jeszcze można było zbajerować ten samolocik, ale może innym razem.
:D :D :D
na warsztacie:

Bond

Postprzez Bond » piątek, 26 września 2008, 07:32

Walka w toku, ostatnie potyczki z shading-iem, jest to czarna farba olejna artystyczna (marki Astra - stary PRL)rozcieńczana benzyną ekstrakcyjna do zapalniczek.
Teraz część już wytarłem sztyfcikiem, zdjęcia za tydzień. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
na warsztacie:

Bond

Postprzez dareksommerfeld » sobota, 27 września 2008, 08:14

Bardzo mi się podoba Twój model, choć samolot do moich ulubionych konstrukcji nie należy. Może to wina fotografii, ale mam wrażenie że preszading zniknął pod górnym kamuflażem. Jeszcze jedna uwaga, mianowicie opuszczenie klap skrzydłowych skutkuje uwidocznieniem fragmentów nieruchomych skrzydła, dużo lepiej jest zasłonić widoczne fragmenty na przykład cienką (0,25mm) plytką polistyrenową. Poza tym Super.
Cieszę się, że sprzęt dobrze się sprawuje.
Pozdrawiam Darek.
dareksommerfeld

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat