Wracając do wspomnianego problemu kolorystyki Blitza i farb 82 i 83 - to wielokrotnie opisywane "odwrócenie" kolorów. W starszych publikacjach farba 82 opisywana jest jako ciemnozielona, farba 83 jako jasnozielona. Niektórzy producenci farb modelarskich również stosują taką nomenklaturę.
Obecnie wiadomo, że farba RLM 82 to farba jasnozielona zaś farba RLM 83 to farba ciemnozielona. I tyle

Co do malowania tego Blitza...to jest to dłuższa historia pełna luk dla mnie. Nie wiem o Blitzach na tyle dużo, żeby coś kategorycznie twierdzić ale podzielę się tym, co wiem.
Istnieje kolorowe zdjęcie tego samolotu przed testami jak sądzę (opublikowane np. na rozkładówce w Close-Up Ar 234). Niestety zdjęcie posiada wszelkie wady zdjęć kolorowych z epoki. Kolory są wyblakłe, nie są dobrze odwzorowane, zdjęcie zrobione pewnie przy użyciu jakiegoś filtra.
Samolot jest na nim zielony. Po prostu ciemno zielony. Widać, że malowanie jest trójbarwne i dwie zielenie mogą być albo farbami 70/71 albo 81/82 albo 81/83... po prostu trudno stwierdzić cokolwiek z pewnością.
Opis samolotu sporządzony przez zdobywców wspomina, że malowanie to
dark green i green.
Z drugiej strony spotkałem się z opisami, jakoby farba RLM 81 używana przez Arado była podobna do tej, używanej przez Messerschmitta - brązowa, nie oliwkowa. Na ile to informacja pewna? Nie wiem.
Osobiście pomalowałbym Blitza jednak farbą 76 niebieską oraz 81 i 82 czyli brązową i jasnozieloną. Ale to tylko dlatego, że tak mi się najbardziej prawdopodobnym wydaje. Niestety bez dowodów, jedynie sugerując się zdjęciem, opisami, opisami innych maszyn. Przejścia między kolorami zrobiłbym raczej łagodne niż ostre, od taśmy.
btw - ostatnio miałem okazję oglądać drewniany statecznik poziomy Bf 109 G z zachowaną w bardzo dobrym stanie oryginalną farbą 76 oraz 75 i 83. I farba 76 w tym przypadku była bardzo niebieska (nie szara, jasna, nie żółtawa) zaś 83 bardzo ciemna, taka głęboka, ciemna zieleń.
Nie wiem na ile to co napisałem jest pomocne. W każdym razie powodzenia w malowaniu.
ps - nie jestem pewien czy ten samolot miał ETC pod gondolami silników. Miał?