A6M5 ZERO-ACADEMY-1:72-OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: A6M5 ZERO-ACADEMY-1:72-OPEN

Postprzez shivadog » czwartek, 25 kwietnia 2013, 15:38

HK napisał(a):
greatgonzo napisał(a):Jest wyobraźnia, jest kreatywność i chęć przekraczania granic = jest zadatek na świetnego modelarza. Bardzo żałuję, że gdy budowałem modele w tym wieku brakowało mi tych cech, co uczyniło tamten okres modelarsko zupełnie bezwartościowym.
(...)Żądanie cierpliwości od nastolatka jest dziwne, a przekonywanie go, że ta jest ważniejsza od szybkiego zabajerowania wręcz szkodliwe.

Ok, to powiedz mi Gonzo ( a mówię bez żadnej ironii czy podtekstów) czy podobną radę dałbyś komuś kto próbuje swoich sił w malarstwie czy rysunku? To twoja działka i jestem ciekaw zdania fachowca. Czy poradziłbyś mu żeby opanował podstawy, techniki, zasady perspektywy itp. na prostszych tematach? Czy zamiast tego pochwaliłbyś chęci przekraczania granic zobaczywszy, że zabiera się za pejzaże, czy portrety? A może rysunek/malarstwo to tak zupełnie inna dziedzina niż modelarstwo, że nie da się ich w ten sposób porównywać? Ja nie mam pojęcia o sztuce malarskiej, więc pytam z ciekawości, podkreślam. Bo jeśli chodzi o dziedziny na których się znam, to funkcjonuje to wg. schematu - najpierw dobre podstawy i prostsze tematy, a potem stopniowe podnoszenie poprzeczki i "przekraczanie granic". Podejście odwrotne chociaż możliwe, zwykle daje gorsze rezultaty. Typowo, przedłuża czas nauki a czasem owocuje trudnymi do naprostowania, złymi nawykami.

Temat strasznie złożony, zależy od predyspozycji, wieku i celu do jakiego ktoś zmierza. Np. Inaczej powinno się uczyć rysunku przyszłych architektów a inaczej malarzy. Inaczej 10 latka, inaczej 18 latka. Dyplomatycznie odpowiem, że niezbędne jest zarówno poznawanie i nauka podstaw jak i ćwiczenia na kreatywność. Raczej ciężko u nastolatka rozpalić zapał do tematu skupiając się jedynie na powtarzalności i nauce cierpliwości i dokładności, choć są wyjątki. Ważne, żeby nauczyć, a przy okazji nie zanudzić.
shivadog

Reklama

Postprzez greatgonzo » czwartek, 25 kwietnia 2013, 17:13

Jurek w zasadzie udzielił odpowiedzi, ale mimo to i ja coś dodam.
W ogóle czym innym jest nauka osoby dorosłej i świadomej, a czym innym młodocianej i zmuszanej do nauki. A jeszcze czym innym 'nauka' na towarzyskim forum internetowym. Jeżeli kontraktuję ucznia na prywatne lekcje to mogę próbować narzucić mu rygorystyczne zasady (pomijam tu zasadność takiego podejścia). Gdy zwracam się do młodszego/słabszego kolegi z forum i rzeczywiście mam zamiar czegoś go nauczyć to, niestety, nie mam niemal żadnej przewagi, która umożliwiłaby mi wymuszenie czegokolwiek. W tej sytuacji to uczeń rules! Próby pominięcia tego faktu zawsze kończą się nachalnością i eksponowaniem braku szacunku.

Modelarstwo nie jest tożsame z rysunkiem, choć naturalnie można znaleźć podobieństwa. Tu pojawi się nam kwestia definicji co jest podstawą, a co nie. Podstawą w rysunku jest panowanie nad ręką, tak by jej słabości nie decydowały o efekcie końcowym. Można to wyćwiczyć dowolnymi rysunkami i specjalnymi ćwiczeniami. Te drugie znacznie przyspieszają proces. Jednak nie wyobrażam sobie by ktokolwiek przy zdrowych zmysłach był w stanie przejść taką ścieżkę: podstawy, a potem te portrety. Kto wytrzyma miesiąc rysowania kółek? Nie ma co demonizować podstaw rysunku, nie ma ich tak wiele, podobnie jak podstaw modelarstwa. Poza tym niezbędne jest doświadczenie na własnej skórze procesu powstawania obrazu, by w ogóle uwierzyć w to jakie znaczenie mają dla niego towarzyszące temu procesowi zasady. Dlatego przy nauce rysunku robi się od razu wszystko na raz, zmieniając tylko proporcje zdarzeń. Rygorystyczny podział nauki na kolejne etapy znakomicie wydłużyłby czas edukacji. Np 'czucie' perspektywy jest bez porównania ważniejsze niż znajomość jej zasad, a najszybciej można je wyrobić doświadczając jak najwięcej różnorodnych rysunkowych sytuacji. Największym problemem jest przekonanie adepta, że nieistotne jest by rysunek wyszedł ładny - ważne jest by był dobry. Uczniowie, którzy potrafią się z tym pogodzić bez porównania szybciej sami decydują, czy ich praca będzie ładna, czy nie. Ci, których to przerasta rysują źle i brzydko. W modelarstwie też miałoby to świetne zastosowanie, ale w forumowej rzeczywistości takie rzeczy są możliwe tylko przy inicjatywie i chęci uczącego się modelarza. Bardzo ważnym elementem nauki jest zachowanie radości rysowania - tu niezbędny jest elastyczny dobór zadań. I znów pasuje do modelarstwa. Pewnie nawet lepiej niż do rysunku, bo my tu przecież wszyscy tylko dla przyjemności. Tłumienie kreatywności w dziedzinach, w których kreatywność decyduje o wartości dzieł jest moim zdaniem błędem.

W modelu z silnikiem na wierzchu kadłub musi być równie dobrze wyszlifowany jak w modelu zamkniętym. Nie trzeba stu modeli by to opanować, o ile autorowi zależy. Takie Zero nie jest przecież jakimś modelarskim Everestem i powstanie szybko. A niestandardowe elementy zostaną 'rozdziewiczone' i zniknie istotny element strachu przed ich wykonaniem. Za kilka modeli autor będzie swobodnie decydował o kształcie swoich prac bez związanych rąk, zamiast szczypać się, czy da radę odciąć stery.
greatgonzo

Postprzez mnak24 » czwartek, 25 kwietnia 2013, 18:14

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=35814

Zapraszam, będę potrzebował kilku chętnych, którzy wypatrzą i powiedzą, co źle robię i jak temu zaradzić ;o)
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez mnak24 » środa, 29 maja 2013, 22:16

Wio do przodu!!! Od niedzieli go reaktywowałem, oto postęp prac:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mały spis prac:
- zapodkładowanie aluminium metalizer Humbrola
-Główny kamuflaż, tęż humbrol
- malowanie hinomaru (czy jakoś tak)
-Darcie lakiery za pomocą szarej taśmy
-Trochę srebrzaka z pędzla
-brązowe ślady po błocie
-malowanie pędzlem dołu
-malowanie czerwonych kółek "od brzuszka"
- Trochę obić i śladów po błocie
- pomalowanie i sklejenie podwozia
-brodzenie podwozia
-oklejenie szmatą spierniczonego śmigła :oops:
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez spiton » środa, 29 maja 2013, 22:58

Obicia wyszły ci nawet fajnie. Ale o co chodzi z tym śmigłem. Nie wygląda to dobrze. I zrób mu lepsze foty. Na razie ogólne wrażenie braku staranności zasłaniu dużo fajnych rzeczy jakie w tym modelu zrobiłeś. Zrób staranne zdjęcia chociaż.
spiton

Postprzez mnak24 » środa, 29 maja 2013, 23:15

spiton napisał(a):Obicia wyszły ci nawet fajnie. Ale o co chodzi z tym śmigłem. Nie wygląda to dobrze. I zrób mu lepsze foty. Na razie ogólne wrażenie braku staranności zasłaniu dużo fajnych rzeczy jakie w tym modelu zrobiłeś. Zrób staranne zdjęcia chociaż.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Aleksander » czwartek, 30 maja 2013, 08:56

Biorąc pod uwagę konwencję, w jakiej zrobiłeś model - czyli taki trochę zaniedbany i porzucony, myślę, że lepiej by było zdjąć to śmigło i położyć obok. Jeżeli zaś jest aż tak zniszczone, że się do niczego nie nadaje, zapytaj na forum, może któryś z chłopaków ma coś "ze złomu". Szkoda modelu, jeżeli to tylko śmigło! (ja niestety, nie mam nic takiego)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez mnak24 » czwartek, 30 maja 2013, 09:10

Obok powstaje podstawka z olejnicą, skrzynką z bombami i jakimiś tam gratami. Mma to być model z końca wojny, gdzieś na małej wysepce, na polowym lotnisku itp.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez mnak24 » czwartek, 30 maja 2013, 09:36

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez mnak24 » piątek, 31 maja 2013, 14:09

Aby nie było nieporozumień, malowanie, to po lewej.
Obrazek

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat