Solo napisał(a):Jestem na etapie przed położeniem lakieru błyszczącego pod washa, więc chcę wygładzić powierzchnię.
Sporo tam w zakamarkach różnych nierówności, np. farba na skrzydłach ma taką dziwną, jakby włóknistą fakturę. Do tego mam trochę "meszku" na kadłubie, to wszystko chciałbym wygładzić przed finalnymi pracami. Przecież jak te wszystkie nierówności pokryję błyszczącym, potem washem, a na koniec półmatem, to będzie je trudniej usunąć potem, niż teraz, prawda?

Solo napisał(a):Sporo tam w zakamarkach różnych nierówności, np. farba na skrzydłach ma taką dziwną, jakby włóknistą fakturę. Do tego mam trochę "meszku" na kadłubie,

fragles napisał(a):Prawda.
Spróbuj przetestować taką metodę: Najpierw lakier błyszczący na farbę. Po wyschnięciu lakieru szlif wygładzający i ew. polerowanie. Umycie powierzchni wodą (trzeba wymyć pył po szlifowaniu). Wysuszenie. Dopiero teraz lakier błyszczący pod łosza (jeśli uznasz, że jeszcze potrzeba).
Testuj na boku, nie na modelu testowym. Może Ci podejdzie. Znacznie trudniej uszkodzić wtedy farbę.
Współporada taka.
piotr dmitruk napisał(a):Prawdopodobnie kwestia jeszcze zbyt gęstego Surfacera, który w zakamarkach zawirowuje i szybciej wysycha, osadzając się i dając takie nierówności. Ostrożnie ze szlifowaniem, bo możesz zdjąć farbę i dojść do "pryszczy" surfacera.

Siema napisał(a):Jak łasica![]()
![]()
Podoba mi się malowanie. Może byś pobawił się suchym pędzlem i wypłowił poszczególne panele?
Trochę bazowego koloru z delikatną domieszką białego, suchy pędzel i tarcie po środku plam i paneli inspekcyjnych?
Siema napisał(a):Teraz jest bardzo ładnie, podoba mi się. Malowałeś Gunze?
Siema napisał(a):Zbiornik w innym kamuflażu nie ma tej charakterystycznej "falki" koloru spodu ale tez wygląda nieźle![]()
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości