F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Postprzez spiton » wtorek, 16 lipca 2013, 11:36

Solo, na tym etapie, to ściereczka matująca nie jest ci potrzebna. Najwyżej jakieś smaczki z olei. Jakiś bardzo delikatny wasz.
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Solo » wtorek, 16 lipca 2013, 11:40

Jestem na etapie przed położeniem lakieru błyszczącego pod washa, więc chcę wygładzić powierzchnię.
Sporo tam w zakamarkach różnych nierówności, np. farba na skrzydłach ma taką dziwną, jakby włóknistą fakturę. Do tego mam trochę "meszku" na kadłubie, to wszystko chciałbym wygładzić przed finalnymi pracami. Przecież jak te wszystkie nierówności pokryję błyszczącym, potem washem, a na koniec półmatem, to będzie je trudniej usunąć potem, niż teraz, prawda?
Solo

Postprzez Rafal » wtorek, 16 lipca 2013, 11:41

TEST TEST TEST!

A teraz test jeszcze raz.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Solo » wtorek, 16 lipca 2013, 11:42

No sam widzisz. :)
Solo

Postprzez fragles » wtorek, 16 lipca 2013, 12:46

Solo napisał(a):Jestem na etapie przed położeniem lakieru błyszczącego pod washa, więc chcę wygładzić powierzchnię.
Sporo tam w zakamarkach różnych nierówności, np. farba na skrzydłach ma taką dziwną, jakby włóknistą fakturę. Do tego mam trochę "meszku" na kadłubie, to wszystko chciałbym wygładzić przed finalnymi pracami. Przecież jak te wszystkie nierówności pokryję błyszczącym, potem washem, a na koniec półmatem, to będzie je trudniej usunąć potem, niż teraz, prawda?

Prawda.
Spróbuj przetestować taką metodę: Najpierw lakier błyszczący na farbę. Po wyschnięciu lakieru szlif wygładzający i ew. polerowanie. Umycie powierzchni wodą (trzeba wymyć pył po szlifowaniu). Wysuszenie. Dopiero teraz lakier błyszczący pod łosza (jeśli uznasz, że jeszcze potrzeba).
Testuj na boku, nie na modelu testowym. Może Ci podejdzie. Znacznie trudniej uszkodzić wtedy farbę.
Współporada taka.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 16 lipca 2013, 12:55

Solo napisał(a):Sporo tam w zakamarkach różnych nierówności, np. farba na skrzydłach ma taką dziwną, jakby włóknistą fakturę. Do tego mam trochę "meszku" na kadłubie,

Prawdopodobnie kwestia jeszcze zbyt gęstego Surfacera, który w zakamarkach zawirowuje i szybciej wysycha, osadzając się i dając takie nierówności. Ostrożnie ze szlifowaniem, bo możesz zdjąć farbę i dojść do "pryszczy" surfacera.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Daniel iceman Gronowski » wtorek, 16 lipca 2013, 13:05

Najpierw weź chłopie papier 400 i zeszlifuj tą szpachlę przed wiatrochronem :-/
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Solo » wtorek, 16 lipca 2013, 13:07

fragles napisał(a):Prawda.
Spróbuj przetestować taką metodę: Najpierw lakier błyszczący na farbę. Po wyschnięciu lakieru szlif wygładzający i ew. polerowanie. Umycie powierzchni wodą (trzeba wymyć pył po szlifowaniu). Wysuszenie. Dopiero teraz lakier błyszczący pod łosza (jeśli uznasz, że jeszcze potrzeba).
Testuj na boku, nie na modelu testowym. Może Ci podejdzie. Znacznie trudniej uszkodzić wtedy farbę.
Współporada taka.

Brzmi bardzo sensownie, w takim razie tak zrobię, może tylko przed tym bezbarwnym naprawdę delikatnie usunę przy pomocy Mr. Laplos 4000 ten meszek przynajmniej.
Całe szczęście, że w porównaniu z poprzednimi modelami powierzchnię kadłuba udało mi się pomalować znacznie bardziej gładko i bez zabrudzeń oraz zgrubień, więc samej polerki nie powinno być dużo.

piotr dmitruk napisał(a):Prawdopodobnie kwestia jeszcze zbyt gęstego Surfacera, który w zakamarkach zawirowuje i szybciej wysycha, osadzając się i dając takie nierówności. Ostrożnie ze szlifowaniem, bo możesz zdjąć farbę i dojść do "pryszczy" surfacera.

Tak, wiem, już to przerabiałem szlifując inny meszek tuż po położeniu surfacera i dokopując się do gołego plastiku.
Teraz użyję tej szmatki 4000, więc mam nadzieję że będzie w porządku.
Solo

Postprzez Solo » wtorek, 16 lipca 2013, 21:54

Patrzcie jak ładnie ten samolot wygląda na niebieskim tle, aż nie mogłem się powstrzymać. :)

Obrazek
Solo

Postprzez spiton » wtorek, 16 lipca 2013, 23:13

Kiedyś mi się wydawało, że dwuosobowy F-5 jest brzydszy od jednoosobowego. Ale zmieniłem zdanie.
spiton

Postprzez Siema » środa, 17 lipca 2013, 00:55

Jak łasica :) :)
Chwilę mnie nie było a tu 150 nowych stron wątku :)

Podoba mi się malowanie. Może byś pobawił się suchym pędzlem i wypłowił poszczególne panele?
Trochę bazowego koloru z delikatną domieszką białego, suchy pędzel i tarcie po środku plam i paneli inspekcyjnych? Wyglądało by to jeszcze lepiej. Teraz jest bardzo ładnie, podoba mi się. Malowałeś Gunze?

Zbiornik w innym kamuflażu nie ma tej charakterystycznej "falki" koloru spodu ale tez wygląda nieźle ;o)

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Solo » środa, 17 lipca 2013, 07:39

Siema napisał(a):Jak łasica :) :)
Podoba mi się malowanie. Może byś pobawił się suchym pędzlem i wypłowił poszczególne panele?
Trochę bazowego koloru z delikatną domieszką białego, suchy pędzel i tarcie po środku plam i paneli inspekcyjnych?

Hmmm, mogę ostrożnie spróbować, tylko nie wiem czy to coś da, bo bardzo mocny preshading dodatkowo uplastycznia wszystkie plamy kamuflażu, przez co na samolocie bardzo dużo "dzieje się". Ale z niektórymi panelami faktycznie mogę się pobawić, choć nigdy tak suchego pędzla nie używałem, tylko do przecierania krawędzi. Pomyślę i spróbuję.

Siema napisał(a):Teraz jest bardzo ładnie, podoba mi się. Malowałeś Gunze?

Tak, Gunze C, od czasu do czasu zdarza się Tamiya, ale tak 95% to Gunze.

Siema napisał(a):Zbiornik w innym kamuflażu nie ma tej charakterystycznej "falki" koloru spodu ale tez wygląda nieźle ;o)

Bo robiąc ten zbiornik tylko inspirowałem się tym zdjęciem, chciałem zrobić coś nieco ładniejszego.
Solo

Postprzez BOMI21 » środa, 17 lipca 2013, 12:35

Że tak się zapytam, bo zastanawia mnie, co oznacza, że warsztat jest testowy?
BOMI21

Postprzez Solo » środa, 17 lipca 2013, 12:39

Testuję w nim siebie na modelarza. :)
Solo

Postprzez BOMI21 » środa, 17 lipca 2013, 13:11

I wszystko jasne. :D
BOMI21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat