Solo napisał(a):Tak zrobię, ale nie wiem o co chodziło Merlinowi z tą powierzchnią pod malowanie.
To, że różne paprochy się przykleiły to wiem, ale niewiele z tym mogę zrobić: model zawsze przed malowaniem dużych powierzchni bardzo dokładnie myję, jednak niewiele mogę poradzić na to co unosi się w powietrzu. Niestety, drobinki kurzu były są i będą raczej, więc liczę się z tym że przykleją się w trakcie malowania.

Solo napisał(a):Panowie, dzięki za miłe słowa.
Frosty - ten model jest w ogóle jakiś dziwny, bo w wielu miejscach Academy nie zrobiła otworów na pylony rakiet i bomb na kadłubie i na skrzydłach, na dyszy silnika (na te zgrubienia, nie wiem co to jest), które trzeba samemu wiercić. Niby nic specjalnego, ale przynajmniej mogliby podać jaką średnicę mają te otworki (Tamiya w moim F-16 tak zrobiła w instrukcji), to bym nie musiał oceniać na oko.
Tak czy inaczej zamierzam wywiercić wszystkie otwory dopiero przed samym montażem, tak więc to nie jest błąd w moim przypadku, tylko zamierzone działanie.
ariel007 napisał(a):1. W instrukcji są zaznaczone miejsca gdzie należy zrobić otwory.
ariel007 napisał(a):2. Od wewnątrz są zaznaczone (wgłębieniami) otwory - można podpasować sobie wiertełko - ok. 1 mm.
ariel007 napisał(a):4. Każdy model powinno się starać "złożyć w umyśle" posiłkując się instrukcją, zdjęciami, elementami wyciętymi ale nie sklejonymi itd.
Solo napisał(a):Większym problemem były kalki z gwiazdami na skrzydłach.
Najpierw nakleiłem je, a potem dopiero się zorientowałem, że nie położyłem naklejek z czerwonymi końcówkami skrzydeł.
Efekt: musiałem nożykiem wycinać kształt tych gwiazd, tak aby te czerwone kalki nie przesłoniły mi gwiazd.
Swoją drogą, to jest błąd producenta, bo rozmiary tych gwiazd są takie, że jeśli chce się je umieścić według instrukcji, to muszą one nachodzić na te czerwone końcówki.
Dodatkowo kalki z tymi końcówkami nie uwzględniają faktu, że na końcówkach skrzydeł są światła pozycyjne, które te kalkomanie przesłaniają. Trzeba było znowu wycinać.
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości