F-8E Crusader // Academy // 1/72 - warsztat testowy #2

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-8E Crusader // Academy // 1/72 - warsztat testowy #2

Postprzez spiton » sobota, 18 maja 2013, 12:12

Ja bym przetarł delikatnie jakąś szmatka, albo papierem toaletowym, żeby ten efekt zmiękczyć.
spiton

Reklama

Postprzez Solo » niedziela, 19 maja 2013, 12:38

Niestety, jakiekolwiek przecieranie White Spirit praktycznie nic nie dało. To co wlazło po kalkę już tam zostanie.
Cóż, nauczka na przyszłość.

Ale prace postępują i w zasadzie następna relacja to już chyba będzie galeria.
Ostatniej nocy skończyłem washa (zostały drobne poprawki), przykleiłem kilka drobiazgów, w tym owiewkę.
Niestety, nie obeszło się bez wypadków: dotknąłem owiewkę elementem z klejem CA i mam piękną "skazę".
No ale to przezroczysty plastik, więc nic nie mogę zrobić, tak zostanie.
Za to udało mi się bardzo elegancko przykleić tę owiewkę i nie ma żadnych śladów kleju łączącego ją z kadłubem. :)
Przy okazji chciałbym serdecznie podziękować Spitonowi za samoprzylepną folię aluminiową: co prawda nie udało mi się jej użyć do goleni kół, ale za to użyłem ją do rurki pitota.

W ogóle to zadowolony jestem z washa: wydaje mi się, że mimo kiepskiego położenia lakieru błyszczącego (miejscami kadłub jest lekko szorstki), co zmuszało mnie w tych miejscach do usuwania washa wacikiem i white spiritem. wyszło dość czysto i dosłownie w 2-3 miejscach zostały lekkie smugi. W następnym modelu jednym z priorytetów będzie jak najlepsze położenie błysku, tak aby washa usuwać po prostu nawilżoną szmatką. Tam gdzie dawało się tak zrobić, wash linii wyszedł po prostu bardzo ładny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co zostało:
- montaż podwozia
- montaż uzbrojenia
- montaż bloku skrzydeł
- lakierowanie półmatem.
Solo

Postprzez spiton » niedziela, 19 maja 2013, 14:20

Jak na razie prezentuje się bardzo przyzwoicie !
spiton

Postprzez Solo » poniedziałek, 20 maja 2013, 21:49

Miałem nadzieję, że dziś skończę.
A gdzie tam...

Niby zostało tylko proste lakierowanie półmatem i poprawki plus montaż podstawowych elementów, a zajęło mi to prawie cały wieczór.
Ale już-już, prawie-prawie...
No i na koniec musiałem coś zepsuć: malując kadłub lakierem, machnąłem ręką i chlapnęła mi spora kropla bezbarwnego, która malowniczo rozpłynęła się po dyszy silnika i stateczniku poziomym. Dmuchanie niewiele pomogło - zaciek jak 150.
Pomalowałem oblane elementy lakierem "na grubo" i jako tako to teraz wygląda. Ale zepsułem...
Druga spaprana rzecz, to położony wash na grzbiecie skrzydeł, który przed lakierowaniem... zapomniałem zmyć... Wygląda to tak, że... No co ja będę mówić. :)
Mści się teraz na mnie niedobre pomalowanie brzucha ptaszyska, przez co elementy podwozia nie do końca pasują i trudno je przykleić. Trochę pracy przede mną, ale to już chyba naprawdę ostatnie rzeczy do zrobienia.
W każdym razie mocarny Crusader wygląda teraz tak:

Obrazek

Jak widać na tym zdjęciu, zaryzykowałem i cieniami do powiek pomalowałem osmolenie przy wylocie działka. Powiedzcie mi, jak to Waszym zdaniem wygląda. :)

Obrazek
Solo

Postprzez xmald » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:18

Model prezentuje się całkiem nieźle, co do pozostałych aspektów twojej pracy a raczej twojego podejścia to już komentowałem, co malowniczo przemilczałeś...
Specem od rur nie jestem ale na logikę, to gazy prochowe z luf działek/kaemów powinny raczej być umiejscowione za lufami; nie nad ani pod w szczególności nie przed ale za, w samolocie, który lata raczej z dużymi prędkościami...
Na twoich fotach nie do końca widać czy te cienie zrobiły swoją robotę, daj zbliżenie.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Solo » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:31

xmald napisał(a):Model prezentuje się całkiem nieźle, co do pozostałych aspektów twojej pracy a raczej twojego podejścia to już komentowałem, co malowniczo przemilczałeś...

Nie przemilczałem, tylko nie odpowiedziałem, bo nie bardzo wiem co mam odpowiedzieć: nie podoba Ci się mój styl prowadzenia warsztatu, no ale ja tak lubię. Jeśli o coś innego Ci chodziło, to sprecyzuj, wówczas odpowiem.

Co do osmolenia wylotów działek: wydaje mi się, że miejsce osmolenia jest ok, może tylko kształt nie za bardzo i intensywność...
No ale to pierwszy raz.

Obrazek
Solo

Postprzez spiton » wtorek, 21 maja 2013, 00:04

Będzie klasa model !!
Zrobiłeś z folii tłoki amortyzatorów podwozia ?
spiton

Postprzez Solo » wtorek, 21 maja 2013, 07:14

Nieeee, już miałem pomalowane i nie za bardzo wiedziałem jak: w tych goleniach dostęp do powierzchni tłoków jest trudny, wiec mogłoby wyjść kiepsko.
Jak pisałem kilka postów wyżej, z Twojej folii zrobiłem rurkę pitota. :)

To osmolenie dobrze wyszło?
Solo

Postprzez Jasiek74 » wtorek, 21 maja 2013, 14:09

Znalazłem takie zdjęcie z okresu wojny wietnamskiej na którym widać, że okopcenia wokół wylotów działek są dosyć duże, więc chyba nie musisz tego poprawiać. Sam model prezentuje się dobrze. Tak trzymaj!
Obrazek
Pozdrawiam!
Jasiek74

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 07:54

Coś nie tak jest chyba z podwoziem w moim modelu.
Po wstępnym przymierzeniu goleni podwozia, mam wrażenie że kadłub będzie znajdować się bardzo nisko nad ziemią.
Wydaje mi się, że na zdjęciach ten kadłub prawdziwego F-8 aż tak nisko nie był.
Choć to może moje wrażenie tylko.
Druga sprawa to pewien problem z uzbrojeniem: pylony z bombami i rakietami chcę zamontować dokładnie tak jak w instrukcji. Przykleiłem już bomby i okazuje się, że jeśli chcę teraz zamontować pylony z rakietami, to praktycznie rakiety stykają się z bombami.
Solo

Postprzez piotr dmitruk » środa, 22 maja 2013, 08:24

Wklej podwozie na jakiś słaby klej lub plastelinę, zrób zdjęcie i daj porównać.
Sprawdź, czy taka konfiguracja uzbrojenia w ogóle była możliwa.
Instrukcję możesz zdeponować w kontenerze na papiery do recyklingu ;o) .
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 08:34

Jak widać poniżej tak, choć na zdjęciu na pylonie jest tylko jedna rakieta, ta wysunięta nieco do przodu.
U mnie ta z tyłu właśnie trochę zaczepia o bomby.

Obrazek
Solo

Postprzez piotr dmitruk » środa, 22 maja 2013, 09:24

No właśnie to nie jest ta konfiguracja. Na pylonie od rakiet jest tylko zdaje się imitator, lub pocisk niekierowany, a nie dłuższy Sidewinder. Widać jak blisko są bomby od przedniego pylonu. Raczej tam nie będzie możliwości podwieszenia Sidewindera.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 09:33

No dobrze, załóżmy że takiej konfiguracji jaką chcę zrobić nie stosowało się w praktyce.
To dlaczego na zdjęciach modeli taka konfiguracja mieści się, a u mnie nie za bardzo?
Chyba będę musiał nieco inaczej rozmieścić te pylony.
Solo

Postprzez Maxek » środa, 22 maja 2013, 11:18

Tak jak Piotr powiedział na zdjęciu na pylonie wiszą dwie niekierowane rakiety Zuni.
Nigdzie nie znalazłem zdjęcia (nawet modelu) na którym byłaby taka konfiguracja uzbrojenia jak Twoje.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat