Messerschmitt Bf 109E-4 - Hasegawa - 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf 109E-4 - Hasegawa - 1/48 - Open

Postprzez Okrach » piątek, 17 grudnia 2010, 20:35

Dzieki Tomek i Hendryk za reakcje.

Wczoraj zabraklo po prostu CIERPLIWOSCI wlasnie. Byl juz wieczor i chcialem zbyt wiele osiagnac. Do tego zmeczenie i "uwagi zony "kiedy skonczysz?" nie nastrajaly zbyt pozytywnie. Wydaje mi sie tez, ze dalem zbyt wiele kleju. Dzsiaj zasiadlem na spokojnie i za pierwszym razem sie udalo :D

Orczyk wraz z pedalami juz osadzony.

Teraz malowanko i wykanczanko kokpitu.

Mam jeszcze jedno pytanie - LAKIERY BEZBARWNE. Do tej pory uzywalem Revell-a (Matt i Gloss) i bylem zadowolony do czasu pojawienia sie efektu Spiderweb-ow. Teraz nie chce ryzykowac wiec zapytam wprost jakie lakiery bezbarwne polecacie (Gunze nie wchodzi w gre - zbytnio cuchnie.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Reklama

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 17 grudnia 2010, 21:10

Jeśli chodzi o matowy ja zawsze polecam Humbrola w szklanej buteleczce, rozcieńczam wamodem, nakładam niezbyt grubą ale mokrą warstwę i po godzinie mam piękny mat i co dziwne model można dotykać nie zostawiając odcisków palców. Błyszczący polecam Tamiyę X-22, jest genialny. Porady poradami ale z bezbarwnymi to zawsze jest tak, że najlepiej jest popróbować i wybrać to co Ci leży najbardziej, z kim bym nie gadał to każdy używa innego :mrgreen:
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez HK » sobota, 18 grudnia 2010, 10:09

Okrach napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie - LAKIERY BEZBARWNE. Do tej pory uzywalem Revell-a (Matt i Gloss) i bylem zadowolony do czasu pojawienia sie efektu Spiderweb-ow. Teraz nie chce ryzykowac wiec zapytam wprost jakie lakiery bezbarwne polecacie (Gunze nie wchodzi w gre - zbytnio cuchnie.

A to już jak jak Tomek powiedział. Jest wiele opcji. Wielu ludzi (w tym i ja) stosuje lakiery Model Mastrer/Testors i raczej nie spotkałem negatywnych opinii. Podobnie z lakierami Microscale. Ale i z Revellem nie powinno byc większych problemów. Kiedyś używałem błyszczącego. U ciebie to pewnie kwestia rozcieńczenia. Jeśli to lakier olejny (w puszce) to nadadzą sie wszystkie typowe rozcieńczalniki do olejnych - white spirit, wamod, terpentyna, benzyna, nawet gunze i nitro. Z róznym poziomem "smrodu". A najłatwiej ci będzie kupić Revell Color Mix. To dedykowany rozcieńczalnik Revella. Jest prawie bezwonny.
Hendryk
HK

Postprzez Okrach » sobota, 18 grudnia 2010, 11:24

Dzien dobry, ponownie dzieki Tomek oraz Hendryk za rychle odpowiedzi.

Do tej pory uzywalem lakierow bezbarwnych Revell'a tych przeznaczonych do malowania aerografem. Rozcienczalem je firmowymi Colormixami wiec pelna kompatybilnosc byla zagwarantowana. Niestety podczas malowania jednego z Gustavow spotkala mnie przykra niespodzianka w postaci pejeczynki. Wymylem wszystko, rozcienczylem jeszcze dodatkowo lakier i powtorzylem caly proces - to samo. Najpierw myslalem ze to wina lata bo bylo w chalupie okolo +30°C... ale OK dobra jest, sprobowalem w nocy lakierem z lodowki - to samo. Ostatecznie kupilem jeszcze jeden sloik bo moze lakier jakis stary itp. To samo. Dalem sobie na razie z Revellem spokoj.

Do malowania moich najnowszych modeli uzywam lakierow wodnych AGAMA. Nie mam doswiadczenia z lakierami bezbarwnymi tej firmy i chcialbym jeszcze zapytac sie czy lakier bezbarwny na bazie wody daje tak samo trwala powloke jak bezbarwna emalia?
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez crustian » sobota, 18 grudnia 2010, 14:32

A nawet lepszą powłokę :)
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez Kuba P. » sobota, 18 grudnia 2010, 15:54

Okrach napisał(a):Do malowania moich najnowszych modeli uzywam lakierow wodnych AGAMA. Nie mam doswiadczenia z lakierami bezbarwnymi tej firmy i chcialbym jeszcze zapytac sie czy lakier bezbarwny na bazie wody daje tak samo trwala powloke jak bezbarwna emalia?

Dobry lakier akrylowy zdecydowanie w niczym nie ustępuje olejnemu. Ja osobiście używam tylko akrylowych.
Kup sobie takie coś:

Obrazek
Są jeszcze satin i flat. Rozcieńcza się wodą i jest super.
Kuba P.

Postprzez Okrach » sobota, 18 grudnia 2010, 17:22

Kuba a co to za cudo? Tego ci u nas nie znaju :roll:

Z tego co czytam to powloka pod kalki ale to nie jest typowy lakier?
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 18 grudnia 2010, 17:24

Normalny lakier, u nas nie ma problemu z kupnem, Martola, Jadary
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez HK » sobota, 18 grudnia 2010, 19:24

Okrach napisał(a):Kuba a co to za cudo? Tego ci u nas nie znaju :roll:

A tam nie znaju...
http://www.adp-modelle.de/0000009a060ac0995/0000009a060c149da/index.php
Jakbym wszystkiego szukał w najbliższym sklepie modelarskim to bym pewnie jechał na humbrol-ach. :)
Hendryk
HK

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 18 grudnia 2010, 21:13

Ostatnio przetestowałem lakiery bezbarwne i mogę kategorycznie stwierdzić że lakiery akrylowe są zdecydowanie GORSZE od olejnych. Dają grubszą warstwę (nie tracą rozcieńczalnika), mniej twardą i mniej gładką powierzchnię ( nie zdążą się rozlać i wyrównać powierzchnię przed wysychaniem), o słabszym przyleganiu, gorzej się polerują i dają słabszy połysk. Po kilku próbach wróciłem do Humbrola, którego jedynymi wadami jest dłuższy czas schnięcia (do dwóch tygodni, ale przy użyciu piekarnika z termoobiegiem skraca się do jednej doby), oraz w nieznacznym stopniu żółtawy odcień.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 18 grudnia 2010, 21:25

Olejny Humbrol nadaje się również, w określonych przypadkach, do wygodnego klejenia powierzchniowego drobnych elementów. Wadą związaną z długim okresem schnięcia, jest wymóg zachowania możliwie maksymalnej czystości (kłaczki, pyłki, to w tym przypadku główne zło). "Pieczenie" jest pomocne przy suszeniu wszystkich "olejów", ale szczególnie tych błyszczących. Microscale, jako szykoschnące są z kolei wygodniejsze, jako warstwy przejściowe przy zabiegach kosmetycznych (washe, pastele itp.)
K.Y.Czart

Postprzez Maciek_66 » sobota, 18 grudnia 2010, 21:53

piotr dmitruk napisał(a):Ostatnio przetestowałem lakiery bezbarwne i mogę kategorycznie stwierdzić że lakiery akrylowe są zdecydowanie GORSZE od olejnych. Dają grubszą warstwę (nie tracą rozcieńczalnika), mniej twardą i mniej gładką powierzchnię ( nie zdążą się rozlać i wyrównać powierzchnię przed wysychaniem), o słabszym przyleganiu, gorzej się polerują i dają słabszy połysk. Po kilku próbach wróciłem do Humbrola, którego jedynymi wadami jest dłuższy czas schnięcia (do dwóch tygodni, ale przy użyciu piekarnika z termoobiegiem skraca się do jednej doby), oraz w nieznacznym stopniu żółtawy odcień.

Faktycznie Humbrol żółknie i to jest główna wada, bo poza tym, jak napisał Piotr to same zalety. Jakoś zawsze jest w modelu coś białego i dlatego ma ograniczone zastosowanie.
Co do akryli, to do wad wymienionych wyżej dodam to, że ciężko jest zeszlifować krawędzie kalkomanii.
Ale proponuję mimo wszystko spróbować ten śmierdzący Gunze. Nie żółknie, fajnie się poleruje, daje się zeszlifować krawędzie kalkomanii i na razie (kilka modeli, np. Duck w MiniReplice, Pitts) zastępuje godnie Humbrolai nie zółknie.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez crustian » sobota, 18 grudnia 2010, 22:04

piotr dmitruk napisał(a): Po kilku próbach wróciłem do Humbrola, którego jedynymi wadami jest dłuższy czas schnięcia (do dwóch tygodni, ale przy użyciu piekarnika z termoobiegiem skraca się do jednej doby), oraz w nieznacznym stopniu żółtawy odcień.

No to znaczy ,że jest gorszy od akryli
piotr dmitruk napisał(a):Ostatnio przetestowałem lakiery bezbarwne i mogę kategorycznie stwierdzić że lakiery akrylowe są zdecydowanie GORSZE od olejnych. Dają grubszą warstwę (nie tracą rozcieńczalnika), mniej twardą i mniej gładką powierzchnię ( nie zdążą się rozlać i wyrównać powierzchnię przed wysychaniem), o słabszym przyleganiu, gorzej się polerują i dają słabszy połysk.

To jeszcze mi napisz co za lakier testowałeś.Ja używam akryli od ponad 5lat i nigdy takich problemów nie miałem ,o których napisałeś.
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 19 grudnia 2010, 00:17

Chłopaki, pisząc o Humbrolu macie na myśli ten w buteleczce? Bo pamiętam, że zawsze reklamowali go jako "ten nieżółknący" :-|
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 grudnia 2010, 00:44

Tomku- ten w puszce, te w butelkach sprawiały mi same przykre niespodzianki, przede wszystkim nie schnąc do końca, i zarzuciłem je już dobre 10 lat temu.
Crustian- próbowałem Tamiyę, Vallejo, Microscale i Sidolux na potrzeby tego modelu. Niedługo w druku ukaże się artykuł w którym zaprezentuję model w dużej części biały, pomalowany "żółtym" Humbrolem.
Nie mogę powiedzieć, żeby były z akrylami problemy, dla przeciętnego modelu wystarczą, ale chciałem czegoś ekstra i tu przegrały.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat