Slash napisał(a):Najmniej póki co podoba mi się nazwa, brzmi raczej jak żart

Zobaczymy jeszcze jak go pomalujesz, czy w miarę w realiach czy po swojemu kompletnie

1. Nazwa :
Tego typu samoloty w Lotnictwie Polskim miały nazwy ryb (chyba drapieżnych). Oczekuje w takim razie propozycji. Od siebie dodam, że nazwy ryb dla samolotów to moim zdanie głupi pomysł ,-)). Ale niech będzie ryba.
Ja stawiam na szczupaka ,-)).
2. Malowanie :
Malowanie to element projektu. Chciałbym, żeby było zaprojektowane "na wymiar" koncepcji samolotu.
1. Przede wszystkim musi ukrywać samolot na ziemi.
2. Poza tym musi ukrywać samolot lecący nisko nad ziemia, by nie był widoczny dla myśliwców wroga operujących wyżej.
Słowem jest to kamuflaż ostro defensywny.
3.Mógłby mieć również elementy mylące wrogie myśliwce podczas walki kołowej. Jak ujednolicenie góry i dołu samolotu (moim zdaniem bardzo istotny element zwłaszcza podczas kołowej walki kilku samolotów. Rozmieszczenie znaków powinno tej idei pomagać. Słowem rozmiar szachownic na górze i dole płata powinien być taki sam. Podobnie zrezygnował bym z szachownic na ogonie. Wolał bym szachownice na kadłubie.
Wszelkie argumenty niemerytoryczne, tylko sentymentalne nie będą brane pod uwagę ,-)).
Nie interesuje mnie tradycja. Tylko cel.
3. Biorę pod uwagę dwa zasadnicze schematy malowania.
1. Cały samolot zielony
2. Cały samolot w zielono w łaty ( zielono -szaro czarne, albo coś w tym stylu.)
Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane.