Na temat samodzielnej produkcji kalkomanii była już dyskusja tutaj:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=76&t=2561&start=15Arek: Pudło!

Kalki ze wzorem Losenge wydrukowałem na drukarce laserowej - na tym Ricoh'u, o którym wspomniał KayFranz. Wydruk laserowy jest również transparentny.
Jeśli chodzi o drukarkę atramentową to drukuję na Canonie za 250 zł

Na drukarce atramentowej, nawet taniej, można uzyskać znacznie lepsze efekty niż na drukarce laserowej.
Oto dwa przykłady wydruku na wyżej wspomnianym Canonie.

Głównym problemem jest oczywiście raster, który w drukarkach laserowych jest znacznie bardziej widoczny.
Uprzedzając pytanie: dlaczego zatem zdecydowałem się drukować na drukarce laserowej? Problemem jest grubość papieru (a właściwie grubość filmu nośnego) przeznaczonego do drukarek atramentowych. Papier/film do drukarek atramentowych jest znacznie grubszy i mniej podatny na płyny do kalkomanii. Ogólnie - przysparza znacznie węcej problemów przy nakładaniu kalkomanii, a kalki losenge, wiadomo - zazwyczaj nakłada się na bardzo duże powierzchnie.
Do drukarki Ricoh mam od pewnego czasu nowy RIP Efi Fiery, który dużo lepiej rastruje. Oto porównanie przy dużym powiększeniu rastra poligraficznego (kalka WNW) i rastra z drukarki Ricoh RIP'em Efi Fiery.

Raster drukarkowy w tym przypadku dodatkowo przypomina strukturę płótna.
KayFranz: Rozdzielczość pliku do druku to 300dpi, drukarka laserowa, papier do drukarek laserowych, rozdzielczość drukarki to 600dpi.
KayFranz napisał(a):Próbowałem na podkładzie (przezroczystym) Techmodu na moim Epsonie Photo 2100 (7 tuszy, max. rozdzielczość 1440, a na dedykowanym papierze 2880, czyli nie taki pierwszy lepszy), ale rozmywało mi się przy nawet 720 dpi, a przy jeszcze niższej rozdzielczości - to już ginęły szczegóły. Pod tusze Epsona (oryginalne, żeby nie było niedomówień) ten podkład trzeba czymś impregnować czy co? A może zmniejszyć nasycenie kolorów drukowanej bitmapy, bo i tak pozalewa, ale wtedy wyjdzie właściwie?
Sprawdż może, czy na pewno używasz papieru przeznaczonego do drukarki atramentowej. Efekty, które opisałeś mogły powstać przy próbie zadruku drukarką atramentową papieru przeznaczonego do drukarek laserowych/termotransferowych.
spiton napisał(a):... jak dla mnie jest trochę przerysowane. To cieniowanie sprawia wrażenie, że dolinki są bardzo głębokie.
Tak, efekt jest w tej chwili trochę przesadzony. Działanie jest celowe - na skrzydła, w miejscach żeber, będą jeszcze naklejone taśmy wzmacniające w innym kolorze, a na brzegach dojdą znaki przynależności państwowej. Zobaczysz, że wtedy to cieniowanie będzie znacznie mniej widoczne. Podobnie ma się sprawa z odwzorowaniem odkształconej/spracowanej blachy poszycia - taki efekt, jeśli nie będzie przesadzony na początku, to może zniknąć na gotowym modelu.