MiG-15 UTI, Trumpeter, 1:48, Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MiG-15 UTI, Trumpeter, 1:48, Open

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 14 stycznia 2011, 10:37

Cieszę się, że się podoba. W łikend biorę się za podstw(k)ę, mam nadzieję, że jej "ciężar" nie przytłoczy samego modelu.

PsyhoSpider napisał(a):Nigdy chyba takiego poziomu nie osiągnę tym bardziej więc chylę czoła

Myślę, że nie ma się co deprecjonować. Mi też modele różnie wychodzą i tylko raz na jakiś czas trafia się "rodzynek" :)

Slash napisał(a):Ujebing ujebingiem, taka moda. Szkoda, że z aluminiowego zrobił się szary. Ale wypalona dziura mi się nie podoba. Wygląda jak bibułka na szkielecie z balsy, która dostała wilgoci.

Może i taka moda, ja raczej staram się robić to co mi się podoba a nie modne. Co do szarości aluminium, to starałem się osiągnąć taki efekt, gdyż obserwując złomowane MiGi, sporo z nich jest bardzo szaro-matowa, część jeszcze bardziej poniszczona.
A dziura...cóż...masz sporo racji. Na prawdziwym samolocie, nie widać pomarszczenia. U mnie początkowo też nie było, jednak w wyniku prac (model chwilami poddawałem sporym naciskom) minimalnie opadł ogon. Niestety nie byłem w stanie już tego naprawić. Stwierdziłem, że tak już zostanie - było gorąco całość konstrukcji opadła, falując blachę.

Iceboy napisał(a):Ale mnie o te białe chodzi, takie ptasie kupy mocno przypomina :lol: . Powiedz, że to są ptasie kupy, a będę się modlił do tego modelu :mrgreen:

Módl się... :mrgreen:

Jacek Bzunek napisał(a):Czy obesranie zostało dokonane za pomocą profesjonalnych markowych środków do organicznego fajdania modeli :lol: :?:
Ster kierunku wygląda na skorodowany w górnej części. Nie wiem czy w oryginał był stalowy czy aluminiowy?

Oczywiście, że optakany został za pomocą profesjonalnych specyfików. W jednym miejscu popełniłem jednak błąd, bo zrobiłem kakę Kaczki kanadyjskiej, której populacja w Albanii jest znikoma - w porywach do zera :lol:

Odnośnie sterów, a dokładniej kompensacji masowej, błędu nie ma - przeciwwagi te były wykonywane ze stali..rdzewnej. Na kilku zdobytych zdjęciach Migów widać, że masy te poprostu rdzewieją. Odnosi się to przede wszystkim do maszyn stojących na wolnym powietrzu. Mój również musiała tam stać :)
Maciej Gruca

Reklama

Postprzez Tomek Hejmo » piątek, 14 stycznia 2011, 13:52

Kto to widział kaczkę na krawędzi statecznika pionowego.... Zerknij człowieku na jej łapy

Obrazek
fotosat.blosx.pl

Zrób takie ślady na poziomych powierzchniach, a nie cyrkowca z niej robisz ;o)

A na poważnie, to dołączam do chórku zachwytów :)

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez lejgo_inc » piątek, 14 stycznia 2011, 14:54

Czyli to była sztuczna kaczka.
Zresztą jaka by nie była, nie dziwie jej się że chciała mieć swój udział w tym modelu. Sam bym chciał :)

Świetny kawał wraku.
Bardzo przypada mi do gustu to co się dzieje wokół kokpitu i na osłonie kabiny - pył na górze i resztki połysku po bokach. Zużycie poszycia płatowca, zróżnicowanie efektów też robi wrażenie; zszarzenie i zmatowienie powierzchni wg moich obserwacji sowieckich rur jest uzasadnione.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » piątek, 14 stycznia 2011, 15:08

Miodzio
spiton

Postprzez marco2607 » piątek, 14 stycznia 2011, 17:24

Kawał porządnej roboty, ale efekty artystyczne( brudzenie) ściągnięte z innego zdjęcia niż z tego spalonego.
Muszę jednak przyznać że to jeszcze bardziej podniosło realizm modelu.Fajny.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 14 stycznia 2011, 19:56

Tomek Hejmo napisał(a):Kto to widział kaczkę na krawędzi statecznika pionowego.... Zerknij człowieku na jej łapy

Widać, że nie znasz się zanadto na kaczkolotach. Moja kaczka wabi się...Dziwaczka :mrgreen:

marco2607 napisał(a):Kawał porządnej roboty, ale efekty artystyczne( brudzenie) ściągnięte z innego zdjęcia niż z tego spalonego.

Nie dość, że malowanie nie z tego samolotu ściągnięte, to i sam samolot nie ten :!: Wiele czasu spędziłem oglądając inspirujące mnie zdjęcie, model zakupiłem na tę okoliczność, zrobiłem pierwsze cięcia i... coś mi przestało grać. Czym prędzej spojrzałem na rysunki MiGa-15UTI i nie dopatrzyłem się charakterystycznych elementów!Te zaś, chwilę później, odnalazłem na MiGu-17UTI. Niech żyje moja spostrzegawczość! Żeby mnie dodatkowo pognębić, chwilę później na rynku pojawiła się replika JJ-5 Hobby Bossa!
Cóż, gapiostwo i pech ;o)

Dziękuję za opinie.

Pozdrawiam
Maciej Gruca

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 14 stycznia 2011, 20:33

Maciej Gruca napisał(a):zrobiłem kakę Kaczki kanadyjskiej

spiton napisał(a):Miodzio

Spitonie :shock:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez KK » piątek, 14 stycznia 2011, 22:13

Ładny.
KK

Postprzez crustian » piątek, 14 stycznia 2011, 22:16

Tomek Hejmo napisał(a):Kto to widział kaczkę na krawędzi statecznika pionowego.... Zerknij człowieku na jej łapy

A to nie mogła przelatywać nad samolotem? Jak Cię optapta, to na kurtkie czy też czapkie to znaczy, że siadała na Tobie? 8-)
Ostatnio edytowano czwartek, 20 stycznia 2011, 08:16 przez crustian, łącznie edytowano 1 raz
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez Tomek Hejmo » piątek, 14 stycznia 2011, 22:22

Kiedy to żart był ;o) A samolot w hangarze stoi, raczej bym się gacków spodziewał, niż kaczek :->

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 16 stycznia 2011, 13:50

Coś mi się wydaje, że się napracowałem za darmo. Jakoś nie komponuje się to ze sobą, całość za ciężka. No ale trzeba się "pochwalić" :( Jeśli macie jakieś pomysły, podpowiedzi z chęcią się z nimi zapoznam. Póki co prawdopodobnie skończy się na szczątkowej części tego łuku.

Kilka fotek z prac:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Maciej Gruca

Postprzez Aleksander » niedziela, 16 stycznia 2011, 13:55

Moim zdaniem bardzo dobrze się komponuje! Że ciężkie, no cóż - schrono-hangar betonowy, to i lekki nie będzie :lol: . Mnie się podoba - powalcz kolorami z tym schronem - będzie dobrze.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez spiton » niedziela, 16 stycznia 2011, 15:12

Uff. Jest dobrze.
spiton

Postprzez rollingstones » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:02

jest bardzo dobrze.
płotka
rollingstones

Postprzez Adam » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:34

Jak dla mnie to jest dobrze, czy tył hangaru będzie przelotowy, czy masz jakiś pomysł aby konweniował z modelem?
Adam
Obrazek
Adam

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat