"Meteor" | Lindberg | 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: "Meteor" | Lindberg | 1/32

Postprzez Chrupek » wtorek, 15 stycznia 2013, 13:50

Marcin to teraz nic nie stoi na przeszkodzie skończyć model na Bytom i zrobić mu premierę w tak zacnym miejscu :) Ja też pokażę cóś nowego.:)
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Reklama

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 16 stycznia 2013, 22:11

Postaram się na Bytom, ale gwarancji stoczni nie ma :?:
Na razie noga boli ale odkrywam uroki Ketonalu :mrgreen: i coś tam sobie dłubię .
Pomalowałem kolektor specjalnie to się nie starłem bo jeszcze go trochę upapram,ale to później
Obrazek

Nastąpił istotny progres przy lwie:
Obrazek
Obrazek
Tak w skrócie: poprawiłem kształt paszczy oraz uszu, wyostrzyłem i poprawiłem rzeźbę ciała, odchudziłem łapy, dodałem ogon (drut miedziany) w raz z kitką, wyrzeźbiłem grzywę z masy Tamki (żona powiedziała ze to nie grzywa tylko peruka lorda, żona zawsze wie lepiej), w paszczę wkleiłem jęzor i dwa kły, wyskrobałem futerko na całym kociaku (tutaj poległo kilka nożyków), dolepiłem uprząż i smycz, i taki mały interes pod ogonem aby było wiadomo że to lew a nie kicia ;o)

Kociaka i Pancia psiknąłem białym podkładem.
Obrazek

Wydłubałem również kolektor przewodów zapłonowych, z blaszki był za płaski, a z żywicy też słaby. Ostatecznie wypiłowałem pierścień z płytki polistyrenu grubości 1mm, następnie na obwodzie wywierciłem szereg otworków (mniej więcej jak na zdjęciu silnika i detalu z blaszki). W otworki wkleiłem cieniutki wyżarzony miedziany drucik i nadziałem na niego fragmencik izolacji. Wyszło tak:
Obrazek
CDN :P
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez potez » środa, 16 stycznia 2013, 23:21

Lew rządzi :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Marcin_Matejko » czwartek, 17 stycznia 2013, 22:03

Dzisiaj też nie zasypywałem gruszek w popiele, a oto efekty:
Pomalowałem elementy układu zapłonowego i przylepiłem na swoje miejsce.
Obrazek

Zabawy trochę z tym było ale wyszło nie najgorzej :-/
Obrazek

Największa jednak bitwa była przede mną, dopasowanie osłony silnika do silnika i tego wszystkiego do modelu, i to jeszcze tak żeby prosto wyszło :idea: Nasiedziałem się nad tym problemem bite kilka godzin, wreszcie po niezliczonych przymiarkach i korektach skleiłem osłonę z silnikiem. W tym celu w samej osłonie po obwodzie wywierciłem kilka małych otworków którymi wprowadziłem klej na powierzchnie miedzy osłoną a drugą gwiazdą silnika. Całość stabilizowałem względem siebie tekturowym szablonem dzięki któremu udało się zachować okrągły przekrój osłony silnika.
Obrazek

Po szpachlowaniu szlifowaniu i tym podobnych nudach, udało się osłonę dopieścić. Tym samym ostatni duży element został zamontowany w modelu, a jego sylwetka prezentuje się teraz tak:
Obrazek
Obrazek
W następnej kolejności zabiorę się za śmigło które niewykończone wetknąłem w silnik dla lansu :mrgreen: oraz za inne pierdoły których jeszcze trochę zostało.
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez grzegorz75 » piątek, 18 stycznia 2013, 09:14

Nie mogę się powstrzymać , żeby nie pokadzić .
Świetna i bardzo ciekawa praca Marcinie .
Chce się zaglądać do takich wątków .
Polistyren opanowałeś perfekcyjnie , nie wspominając o wszystkich skreczowych technikach , którymi się posługujesz.
Jak patrzę na zdjęcia , to zastanawiam się , po co Ci w ogóle był potrzebny zestaw ;o)
Podoba mi się jeszcze jedno , pokazujesz przede wszystkim - "zobaczcie jak ja to zrobiłem" , a nie tylko - "zobaczcie zrobiłem" .
Obrazek
grzegorz75

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 18 stycznia 2013, 09:20

Marcin_Matejko napisał(a): W otworki wkleiłem cieniutki wyżarzony miedziany drucik i nadziałem na niego fragmencik izolacji.

Czemu wyżarzyłeś ów drucik? Lepiej farbę trzyma?
Grzegorz2107

Postprzez grzegorz75 » piątek, 18 stycznia 2013, 09:27

Żeby pozbyć się zjawiska sprężystości , jakże niepożądanego przy formowaniu drutu ???
Obrazek
grzegorz75

Postprzez potez » piątek, 18 stycznia 2013, 10:07

Bo po wyżarzeniu miedź i mosiądz są miękkie jak taki druci z cyny z ołowiem do lutowania i można bardzo delikatnie praktycznie nie uzywając siły formować dowolnie kształt drucika.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Maciek_66 » piątek, 18 stycznia 2013, 10:21

Fajnie Ci idzie. I bardzo szybko, jak na model praktycznie od podstaw. Ja przez cały tydzień zrobiłem kilka detalików. Mam nadzieję, że w Bytomiu będzie można go zobaczyć!
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 18 stycznia 2013, 22:19

Dzięki za miłe słowa :D
Dzisiejszy dzień był mało produktywny, nie zrobiłem nic, no chyba że połamałem śmigło :cry:
Tak to prawda, chwila nieuwagi podczas przetaczania piasty i po zawodach, połamane :evil: Dwie godziny poświęciłem na pozlepianie go do kupy i doprowadzenia do kształtu przed "katastrofą". Ze złości na własną głupotę nie zrobiłem żadnej fotki, wybaczcie.
Bytom niedaleko nie obiecuję że się wyrobię bo bardzo istotna część modelu, kalkomanie, wyglądają mgliście.
Ale mam nadzieję że się uda :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Martin » niedziela, 20 stycznia 2013, 20:36

Jak zwykle SUPER. Nic tylko podziwiac.
ps. wracaj do zdrowia.
Narazie

Marcin

IPMS USA # 45664
Martin

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 20 stycznia 2013, 22:06

Witaj Martin, miła niespodzianka, mam do ciebie zaległego maila :oops: odpiszę obiecuję :idea:

A wracając do mojego "gluta"
Śmigło zreanimowane ale to jeszcze nie koniec ;o)
Obrazek

Pierwsze przymiarki modela do podstawki, jakiś mała taka, ale raczej zostaje :P Jeszcze brak koncepcji na zagospodarowanie podłoża :?:
Obrazek

Wloty powietrza do wewnętrznych chłodnic oleju wytłoczyłem na gorąco na kopycie.
Obrazek

Aby zrobić charakterystyczne wywinięcie blachy na zewnątrz przykleiłem opiłowane wcześniej do właściwego kształtu wloty do płytek polistyrenu. Żeby zachować krzywiznę wywinięcia pasującą do kadłuba modelu, płytki wygiąłem na butelce o średnicy zbliżonej do średnicy kadłuba.
Obrazek

Gdy klej dobrze związał nadmiar płytki odciąłem, wszystko opiłowałem, wygładziłem i przykleiłem do modela a na koniec po nitowałem. Ingerencji papieru ściernego wymagają jeszcze napływy przed wlotami, ale to jutro jak połączenie stwardnieje :idea:
Obrazek
Obrazek

Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 21 stycznia 2013, 23:31

Ponieważ opinii na temat wlotów brak, w tym tych negatywnych, tak więc tą samom metodą wykonałem chwyt powietrza do gaźnika który znajduje się na górze kadłuba tuż za silnikiem. Technika ta sama ale zabawy było więcej :D
Obrazek

Chwyt przykleiłem na swoim miejscu i jak poprzednio ostatnie szlify nadałem mu na modelu.
Obrazek
Obrazek

Prac przy śmigle ciąg dalszy. Piasta to wymagający element przy tym eksponowany więc warto się potrudzić :idea:
Obrazek

Urodził się mniej więcej koncept podstawki pod model. Idea jest po części wzorowana fotkami oryginału stojącego na wykonanej z płyt betonowych części lotniska. Postaram się wykonać imitacje takiego betonu. Dla urozmaicenia będzie to skraj takiej nawierzchni sąsiadujący z trawiastą częścią lotniska. Cała aranżacja coś w ten deseń:
Obrazek

Szukam dobrego pomysłu na wykonanie imitacji nawierzchni betonowej :idea:
Wylewka z prawdziwego betonu odpada ;o)

Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 22 stycznia 2013, 07:33

Marcin_Matejko napisał(a):Szukam dobrego pomysłu na wykonanie imitacji nawierzchni betonowej :idea:
Wylewka z prawdziwego betonu odpada ;o)

Potnij na odpowiednie kwadraty papier ścierny (przy Twojej skali pewnie 120), przyklej do podłoża na wikol, pomaluj, w dylatacje wklej trawę i będzie OK.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez siara1939 » wtorek, 22 stycznia 2013, 07:44

Super scratch.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat