Dwa Spity z Italeri

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Dwa Spity z Italeri

Postprzez SOPOL73 » piątek, 28 stycznia 2011, 21:14

Tak jak wcześniej wspominałem w wątku warsztatowym postanowiłem zaprezentować zaawansowanie prac przy dwóch spitach. Spitfajery to wersje mkV i mkIX. Miałem dwa zrobione spity w kolekcji firmy Italeri , z których nie byłem zadowolony z powodu źle dobranych kolorów i nie tylko. Postanowiłem, że wylądują w krecie i posłużą jako baza do wykonania nowych też w malowaniu pustynnym. Czekał mnie ogrom pracy, postanowiłem wiele elementów wymienić na dostępne w innych zestawach lub wykonać samemu.
Po kolei:
- usunięcie starej farby
- oderwanie elementów jakie mi nie pasowały np. chłodnice, działka
- zniwelowanie błędnych bąbli na skrzydłach i kadłubie
- dokonałem przebudowy wnęk podwozia
- lufy działek wytoczyłem z mosiądzu
- poprawianie geometrii śmigieł w obu przypadkach mkV to Airfix mkIX to KP
- chłodnice dla mkV wykonane na bazie Airfixa, ale mocno przerabiane
- pokrywa silnika w obu przypadkach przerabiana przez nakładanie super mocnego kleju (spaw na zimno) jako szpachlówki i oszlifowanie do uzyskania odpowiednio wyoblonej geometrii
- w mk V trasowanie linii podziału w mkIX to jeszcze do zrobienia
- w mkV wklejenie prostych drucików w górne powierzchnie skrzydeł –wzmocnienie w okolicy podwozia
- poprawa geometrii krawędzi spływu na połączeniach skrzydło kadłub
- na górnej powierzchni połączenia skrzydło kadłub natryskiwałem kilka warstw szpachli po uprzednim zamaskowaniu taśmą tak jak przebiega linia podziału blachy
Nie wiem co jeszcze wymieniać bo pracy do tej pory było więcej. Jedno co pozostawię na marnym poziomie to wnętrze kabin. Nie chciałem rozrywać kadłubów.
Posiadam całą masę innych części z zestawów takich jak Airfix, KP, Hasegawa, Italeri, Heller.
Do tego zaopatrzyłem się w zestaw nowych kalkomani i farby dedykowane z Mr Hobby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[/img]
SOPOL73

Reklama

Re: Dwa Spity z Italeri

Postprzez Jaho63 » piątek, 28 stycznia 2011, 21:23

No, cóż zobaczymy jak dalej będzie. Jak na razie to kole w oczy ta prosta linia dzieląca płat i kadłub. Ta blacha leciała po łuku.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez SOPOL73 » piątek, 28 stycznia 2011, 21:26

Jaho63 napisał(a):No, cóż zobaczymy jak dalej będzie. Jak na razie to kole w oczy ta prosta linia dzieląca płat i kadłub. Ta blacha leciała po łuku.

To będzie jeszcze poprawiane bo wyszło jak wyszło i mi też nie pasi. :)
SOPOL73

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 29 stycznia 2011, 16:23

Zaszpachluj i zrób tak jak RAV w swojej italerce (Mr.Powierzchniak).
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Powrót do Lotnictwo - warsztat