An-12 Eastern Express 1'144 Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

An-12 Eastern Express 1'144 Standard

Postprzez tees » wtorek, 22 stycznia 2013, 23:29

Witam kolegów.
Tak sobie myslę. Sledze to forum od dawna , parę wpisów nawet już zrobiłem ale nigdy nie miałem jeszcze tutaj ani warsztatu ani galerii. Przyszedł czas by to zmienić a konkurs okazał się do tego dobra okazja.
Zastanawiałem się jakim modelem wystartować a że moją ulubiona skala jest skala 1/144 to krąg poszukiwań w moim modelarskim magazynku nieco się zawęził. Pod uwagę brałem tylko to co można zrobić w polskich barwach.
Kilka dni temu dotarł do mnie modelik tak bardzo oczekiwane prze zemnie a jest nim An-12 z firmy Eastern Express. Własnie ten model postanowiłem przeznaczyć pod warsztat konkursowy.
Oto regulaminowy in-box:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdaje sobie sprawę z tego ze ta skala nie jest znowu aż tak popularna wiec nie spodziewam się by została utworzona osobna kategoria jeśli idzie o skale ale myslę ze ten modelik będzie mógł śmiało porywalizować z modelami w skali 1/72 pod którą tę właśnie skale podciagnięte zostały stoczterdziestkiczwórki. Co do malowania modelu to tak jak wspomniałem będzie w barwach polskich chociaż na kalkomanii fabrycznej nie ma takiego przewidzianego a szkoda. Myślę ze nie będzie zbyt wielkim wyjściem poza ramy klasy standard i regulaminu kiedy użyje dodatkowo szachownic i numerku taktycznego z innych zestawów ale główne elementy ozdobne w postaci czerwonych pasów na kadłubie i na silnikach będą z zestawu fabrycznego oczywiście chociaż lekko zmodyfikowane.
Wszystkim życzę powodzenia .
Pozdrawiam
Darek
tees

Reklama

Re: An-12 Eastern Express 1'144 Standard

Postprzez Michal » środa, 23 stycznia 2013, 10:40

Będę oglądał relację z prac. Czy jest wykonalne zrobienie modelu z otwartą rampą i jakimś ładunkiem na paletach zrzutowych w ładowni? Marzył by mi się UAZ-469 lub GAZ-69 w malowaniu 6 PDPD na palecie, ale to nie realne z uwagi na brak modlei tych pojazdów w 1:144.
Michal

Postprzez ministersan » środa, 23 stycznia 2013, 10:53

Ciekawa maszyna. Będzie jakieś zdjęcie oryginału na którym wzorujesz malowanie?
ministersan

Postprzez tees » środa, 23 stycznia 2013, 14:15

Michal napisał(a):Będę oglądał relację z prac. Czy jest wykonalne zrobienie modelu z otwartą rampą i jakimś ładunkiem na paletach zrzutowych w ładowni? Marzył by mi się UAZ-469 lub GAZ-69 w malowaniu 6 PDPD na palecie, ale to nie realne z uwagi na brak modlei tych pojazdów w 1:144.

Michał też myślałem by go trochę pootwierać zwłaszcza ze elementy ( te zaznaczone na fotkach ) to umożliwiaja i ułatwiają. Troche jednak własnej inwencji twórczej trzeba właozyć w doposarzenie przedziału transportowego wiec to musiała by byc inna klasa w konkursie czyli open.
Obrazek
Obrazek

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tu pytanie do koordynatora: czy jest mozliwe przeskoczenie do klasy oppen tego modelu ku uciesze barci modelarskiej :) po wcześniejszym zgłoszeniu go w standardzie? Prac jeszcze nie rozpoczołem i czekam w takim razie na decyzje.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co do pojazdów to zasada jest prosta. jak czegoś nie ma a chce sie miec to trzeba se to wydłubać ;o) . Tylko czy nie byłaby to wtedy juz diorama bo wszystko by wypadało ustawic na jakieś podstawce.

Jesli idzie o malowanie to fotek wojsklowych naszych Anów-12 jest troche ale niestety czarno białe. Na szczeście są rysunki malowań a i w momencie wypozyczenia wojskowych antonów do LOTu malowanie nie uległo zmiane tylko samo oanakowanie . I te fotki istnieja i to kolorowe. Narazie w planach mam zrobienie wersji wojskowej takiej jak na rysunku poniżej.
Obrazek

Najbardziej jednak kręci mnie takie malowanie.
Obrazek

Jesli uda mi sie zebrać odpowiednie oznakowanie to kto wie ........ :)
tees

Postprzez piotr dmitruk » środa, 23 stycznia 2013, 14:27

Chętnie się poprzyglądam, mam w pamięci Plasticarda malowanego plakatówką, do którego wjeżdżałem resorakami.
Nawet niedawno nabyłem większego brata z Rodena.
Jako mod mam jednak prośbę- popraw zdjęcia zgodnie z regulaminem, żeby nie były linkami do Fotosika.
Pierwsze poprawiłem (prawy klawisz na zdjęciu, "kopiuj adres obrazka", wklej w ramkach [Img] )
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Artek82 » środa, 23 stycznia 2013, 18:15

A to foto znasz :?:
Obrazek
Może się przyda ;o) Tees, dawno Ciebie nie było na MW, a proszę tutaj przyleciałeś AN-12 :D Podglądam zmagania.
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez tees » czwartek, 24 stycznia 2013, 14:16

Dzięki Artur. No tej fotki akurat nie miałem w swych archiwach. :)
No nie było mnie długo na forach dość długo ale objawie się niebawem na MW .Ale to nie znaczy ze siedziałem bezczynnie i nie obserwowałem co się dzieje ;o) .
Pozdrowionka.
tees

Powrót do Lotnictwo - warsztat