H-75 Hawk , Special Hobby, 1:32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

H-75 Hawk , Special Hobby, 1:32

Postprzez Arcturus » środa, 20 kwietnia 2016, 20:02

Rozgrzebuję kolejny model, raz się żyje. Będzie więc Hołek w malowaniu fińskim, skłaniam się ku temu z okładki, z piękną podobizną batiuszki Stalina.
Model dostałem jakiś czas temu jako nagrodę w ramach konkursu na tym forum - jeszcze raz dziękuję fundatorowi, czyli Martoli.
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: H-75 Hawk , Special Hobby, 1:32

Postprzez dewertus » środa, 20 kwietnia 2016, 21:14

Parafrazując pewną wypowiedź: "Ty kibica we mnie masz" ;o)

Jak by co chętnie wspomogę w zakresie posiadanych materiałów i wiedzy :D
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Arcturus » środa, 20 kwietnia 2016, 21:33

dewertus napisał(a):Parafrazując pewną wypowiedź: "Ty kibica we mnie masz" ;o)

Jak by co chętnie wspomogę w zakresie posiadanych materiałów i wiedzy :D

Od poczatku zamierzałem zgłosić się do Ciebie po pomoc merytoryczną :) Jak dotąd znalazłem dwa zdjęcia tej 502-ki (sa np. w P-36 Hawk Aces Ospreya), i pewnie więcej nie ma (a może coś masz...). Z szybkiego riserczu wynika, że nie ma 100% pewności, jak był malowany kokpit. Instrukcja każe Chromate Yellow Primer, ale po poczytaniu zagramanicznych forów bardziej skłaniam się ku Interior Green. Ale gdyby nawet w kokpicie był IG, to wnęki podwozia chyba tym żółtym primerem trzeba?...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 07:28

Arcturus napisał(a):Z szybkiego riserczu wynika, że nie ma 100% pewności, jak był malowany kokpit. Instrukcja każe Chromate Yellow Primer, ale po poczytaniu zagramanicznych forów bardziej skłaniam się ku Interior Green. Ale gdyby nawet w kokpicie był IG, to wnęki podwozia chyba tym żółtym primerem trzeba?...

Nieliczne kolorowe zdjęcia wskazują na IG w kokpicie i CY w komorach podwozia. Wieczorem postaram się coś wrzucić. ''Sam miałem podobny zgryz ... viewtopic.php?f=815&t=79725

Co do zdjęć CU-502 to pewnie coś się znajdzie :)
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Arcturus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 07:53

dewertus napisał(a):
Arcturus napisał(a):Z szybkiego riserczu wynika, że nie ma 100% pewności, jak był malowany kokpit. Instrukcja każe Chromate Yellow Primer, ale po poczytaniu zagramanicznych forów bardziej skłaniam się ku Interior Green. Ale gdyby nawet w kokpicie był IG, to wnęki podwozia chyba tym żółtym primerem trzeba?...

Nieliczne kolorowe zdjęcia wskazują na IG w kokpicie i CY w komorach podwozia. Wieczorem postaram się coś wrzucić. ''Sam miałem podobny zgryz ... viewtopic.php?f=815&t=79725

Co do zdjęć CU-502 to pewnie coś się znajdzie :)

To Twój model otworzył mi w mózgu klapkę , że Hawk łapie się na temat Barbarossa :) Swoją drogą 560 (drugie malowanie w zestawie SH) też kusi - bardziej mi się podoba ta wersja osłony silnika, no i czarne skrzydło też jest ciekawym smaczkiem. Tylko nie wiem, czy się "formalnie" łapie na konkurs. NIe żebym podniecał się wizjami nagród i zaszczytów, ale jako modelarz choć czasami coś kończący stawiam sobie za punkt honoru, żeby choć jeden model ukończyć w ramach konkursu. Mig-3 trochę mi obrzydł, tzw. diorama to totalna porażka, więc chociaż Hawk daje jakąś nadzieję na galerię do czerwca :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez barszczo » czwartek, 21 kwietnia 2016, 08:18

Fajny temat, bardzo lubię P-36 i będę tu zaglądał. Odnośnie kolorów, trochę pogrzebałem w zapasach i kokpit faktycznie wygląda na IG:

Obrazek

Nie znalazłem niestety kolorowego zdjęcia z epoki wnęki P-36, ale na wczesnych P-40B też jest IG:

Obrazek

I na koniec rzut oka na mocowanie celownika w finie:

Obrazek

Zdjęć 502 w zapasach nie posiadam niestety.
barszczo

Animal Planet

Postprzez Arcturus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 08:44

Dzięki, fajne foty. Co do kokpitu to Hawki różniły się między wersjami, z tego co znalazłem na jakimś forum to A1-A3 były dostarczane Francuzom z niemalowanym wnętrzem, A4 już z IG. Dzielić włosa na czworo nie zamierzam, IG wygląda fajnie i tak będę malował ;)
A fotka z celownikiem świetna, znaczy się trzeba będzie taki stelaż z czegoś wyzioberzyć.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 08:45

dewertus napisał(a):Swoją drogą 560 (drugie malowanie w zestawie SH) też kusi - bardziej mi się podoba ta wersja osłony silnika, no i czarne skrzydło też jest ciekawym smaczkiem. Tylko nie wiem, czy się "formalnie" łapie na konkurs.

Łapie się - CU-560 dostarczony do Finlandii 28 lipca 1941. Od 07 sierpnia 1941 w służbie LeLv.32. Sześciu pilotów przy jego pomocy uszczupliło stan posiadania Sowietów o 18 3/4 samolotu. Malowanie z czarnym spodem prawego skrzydła właściwe dla "Baśki". Nie mam tylko pewności kiedy dostał "żółty" nos (od razu po dostarczeniu do Finlandii czy później już w jednostce).

Czyżby model SH posiadał obie osłony silnika? CU-502 miał silnik Cyclone (Twin Waspa dostał dopiero podczas remontu w sierpniu 1943) a CU-560 "od urodzenia" napędzany był Twin Waspem.

Znaczek "wujka Jo" miał oprócz CU-502 jeszcze CU-504.
Ostatnio edytowano czwartek, 21 kwietnia 2016, 08:52 przez dewertus, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Arcturus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 08:50

dewertus napisał(a):
dewertus napisał(a):Swoją drogą 560 (drugie malowanie w zestawie SH) też kusi - bardziej mi się podoba ta wersja osłony silnika, no i czarne skrzydło też jest ciekawym smaczkiem. Tylko nie wiem, czy się "formalnie" łapie na konkurs.

Łapie się - CU-560 dostarczony do Finlandii 28 lipca 1941. Od 07 sierpnia 1941 w służbie LeLv.32. Sześciu pilotów przy jego pomocy uszczupliło stan posiadania Sowietów o 18 3/4 samolotu. Malowanie z czarnym spodem prawego skrzydła właściwe dla "Baśki". Nie mam tylko pewności kiedy dostał "żółty" nos (od razu po dostarczeniu do Finlandii czy później już w jednostce).

Czyżby model SH posiadał obie osłony silnika? CU-502 miał silnik Cyclone (Twin Waspa dostał dopiero podczas remontu w sierpniu 1943) a CU-560 "od urodzenia" napędzany był Twin Waspem.

Więc mam zgryz, osiołkowi w żłobie dano. W modelu są obydwa silniki i obydwie osłony. Full wypas :->
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 09:01

Arcturus napisał(a):Więc mam zgryz, osiołkowi w żłobie dano.

Jakby tego było mało to CU-502 możesz zrobić bez żółtego nosa (pierwsza seria Hawków trafiła do jednostek bez żółtej mordki). Co do zdjęć to mam po kilka do każdego (ale jakość nie rozpieszcza).
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 21 kwietnia 2016, 09:49

Skąd Interior Green w samolocie dla Francji albo Norwegii? W/g mnie, podobnie jak w przypadku P-40, kabine malowamo Curtis Cockpit Green.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Arcturus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 09:52

Jacek Bzunek napisał(a):Skąd Interior Green w samolocie dla Francji albo Norwegii? W/g mnie, podobnie jak w przypadku P-40, kabine malowamo Curtis Cockpit Green.

A można takową gotową kupić? Czy jest jakiś alchemiczny przepis na zmieszanie?
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » czwartek, 21 kwietnia 2016, 10:46

No ludzie, nad czym tu deliberować? Curtiss z Cyclonem jest ohydny, jakby zderzył się ze ścianą, rób Twin-Waspa!
GrzeM

Postprzez dewertus » czwartek, 21 kwietnia 2016, 12:17

Arcturus napisał(a):
Jacek Bzunek napisał(a):Skąd Interior Green w samolocie dla Francji albo Norwegii? W/g mnie, podobnie jak w przypadku P-40, kabine malowamo Curtis Cockpit Green.

A można takową gotową kupić? Czy jest jakiś alchemiczny przepis na zmieszanie?

Ja na zasadzie doboru "na oko" zastosowałem RAFowski Aircraft Gray Green, po bruździngu i tak zmienił się odcień więc jeśli różnica w odcieniu nie będzie totalnie oczojebliwa to i tak mało kto się połapie :mrgreen:
Obrazek

W zależności od zdjęcia ta zielenina raz jest bardziej zbliżona do IG, raz do GZC a raz do AGG...
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Aleksander » czwartek, 21 kwietnia 2016, 12:53

Też kibicuję, bo uwielbiam ten samolot, choć moim zdaniem najładniejszy jest we francuskim "ubranku" :lol: - ale z przyjemnością będę zaglądał!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat