Caudron G.4 1/48 Copper State Models

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Caudron G.4 1/48 Copper State Models

Postprzez xmald » środa, 12 października 2016, 18:37

No i stało się... Trzymam w moich drżących z przejęcia łapskach najnowszy model Firmy Copper State Models, który dzięki uprzejmości chłopaków z Melius Manu, którzy są częścią zespołu i dystrybutorami w Polsce modeli wyżej wymienionej firmy. Za fakt, że będę go mógł teraz budować jako pierwszy podziękowania należą się Krzyśkowi - (DUDE).
Egzemplarz, który posiadam jest egzemplarzem testowym dlatego w seryjnym modelu wprowadzono jeszcze nieznaczne zmiany i poprawki. Nie posiadam także jeszcze blaszki, którą zapewne otrzymam niebawem.
Model Caudrona prezentuje się moim zdaniem znakomicie i pozwoliłem sobie na szybko wypisać ogólne wrażenia:

1. powierzchnia skrzydeł - ugięcia i charakterystyczna jego budowa wygląda świetnie. Te ugięcia poszycia moim skromnym zdaniem oddane fenomenalnie. Ciężko to uchwycić na zdjęciach ale mam nadzieję, że podczas budowy uda mi się pokazać.
Krawędzie spływu cienkie.

2.Gondola (kadłub) wygląda dobrze i mimo tego, że to testowy model spasowany bardzo przyzwoicie. Detale "ostre" nierozmyte. Jamki skurczowe nieobecne, ślady po wypychaczach umieszczone tak, że nawet nie trzeba ich szpachlować. Może poza kanapą pilota, ale tu zakładam że większość pokusi się o zrobienie faktury tego siedzenia, co również w niczym nie przeszkadza bo jest łatwa do usunięcia.

2. Podział technologiczny wydaje się bardzo dobrze przemyślany = mało irytującego szpachlowania. Jedyne miejsce na pierwszy rzut oka wymagające nieco uwagi to doklejane części górnego płata, który został podzielony na 3 części.

3.Ogólny poziom detali bardzo mi się podoba: np generator czy telegraf w kabinie - świetne a piszę to tylko widząc elementy wtryskowe. Pamiętano nawet o gumach służących za amortyzacje podwozia.

4. Silniki Le Rhone 9C wyglądają przyzwoicie, choć pewnie dla prawdziwych maniaków CSM wyda ich wersje żywiczną.
Z tyłu silników są małe jamki skurczowe na jego korpusie - zupełnie niewidoczne po ich zainstalowaniu w modelu. Myślę, też że jest to tylko wada, którą posiada ten testowy egzemplarz, który posiadam - zobaczymy jak będzie to wyglądać w modelu seryjnym. Na jednym ze śmigieł też znalazłem malutką jamkę skurczową.

Reasumując Pod względem całości, faktury powierzchni i jej odwzorowania jak również spasowania (na pierwszy rzut oka) jestem zachwycony. Jedynym słabszym momentem zestawu są silniki, choć jak pisałem mam nadzieję, że tylko dlatego iż posiadam egzemplarz testowy.

Niebawem postaram się pokazać już jakieś konkretne efekty prac.

Obrazek

Obrazek

Poniższą ramkę otrzymujemy oczywiście w 2 egzemplarzach.
Obrazek

Zwróćcie uwagę na bardzo dobrze moim zdaniem odwzorowane ugięcia poszycia.
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Caudron G.4 1/48 Copper State Models

Postprzez Phantom » środa, 12 października 2016, 19:28

Po trosze zazdroszczę, a po trosze jestem pełen obaw i nie wiem czy kiedykolwiek za niego się wezmę.
Zdajesz sobie sprawę ile on ma linek !!! :)
Na pewno masz we mnie wiernego obserwatora.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Jacek
Phantom

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 12 października 2016, 20:14

No to gratulacje , i życzę cierpliwości przy wykonywaniu olinowania .
Wygląda całkiem przyzwoicie i ciekaw jestem jak to będzie wszystko pasowało do siebie .
Jak widać będziesz robił wersję kołową , a co z hydro .?
Andrzej Godlewski

Postprzez GrzeM » środa, 12 października 2016, 20:46

Na tym zdjęciu chyba najlepiej widać strukturę ugięć płótna na końcówkach górnego płata (i w ogóle na górnym płacie):
Obrazek
(fota z muzeum lotnictwa w Paryżu - wyjątkowo korzystne oświetlenie)
GrzeM

Postprzez waran » środa, 12 października 2016, 20:58

Filip, trzymam kciuki za powodzenie w budowie tego modelu.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez xmald » środa, 12 października 2016, 21:16

Dzięki Panowie! Grzegorz, końcówka płata jest faktycznie bardzo ładnie widoczna. W modelu jest ciut za łagodnie.
Andrzej, jeżeli chodzi o wersję hydro to z tego co wiem będzie dostępna nieco później.
A ilość naciągów raczej mnie zachęca ;o) Ja to po prostu bardzo lubię, mimo wszystko pod tym względem to Taube jest nadal rekordzistą.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » środa, 12 października 2016, 21:30

Bristol Boxkite to moim zdaniem najbardziej olinowany samolot z początku lotnictwa. Przy Caudronie też będziesz miał przednią zabawę. ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Adam » czwartek, 13 października 2016, 12:15

Pięknie się zapowiada.
Myślałem, że będę mógł pomóc, bo mam parę zdjęć Caudrona z muzeum w Brukseli, ale to nie ta wersja, at jest z jednym motorkiem. Wstyd powiedzieć, ale wersji nie pamiętam. :oops:
O taki.

Obrazek

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez potez » czwartek, 13 października 2016, 12:39

G.III - konstrukcja skrzydła jest identyczna, różnią się tylko rozpiętością.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez MeliusManu » czwartek, 13 października 2016, 12:46

potez napisał(a):G.III - konstrukcja skrzydła jest identyczna, różnią się tylko rozpiętością.

Jeszcze silniczkiem od wersji która jest w modelu. :)
Profesjonalne dodatki modelarskie na zamówienie - KALKOMANIE
My i Facebook
MeliusManu

Postprzez Adam » piątek, 14 października 2016, 08:34

To czy dorzucić to co mam, nie chciałbym zaśmiecać wątku.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez xmald » piątek, 14 października 2016, 11:53

Adam, wszelkie informacje jak najbardziej się przydadzą - w końcu G.3 to bardzo podobna konstrukcja.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » poniedziałek, 17 października 2016, 18:26

W końcu mam co pokazać. Na pierwszy ogień poszły silniki, które wzbudzały moje mieszane uczucia. Generalnie mogę napisać, że jedyne co mi się w nich nie podoba to lekko grube żeberka cylindrów. Plusem są np. świece zapłonowe. Od siebie dodałem popychacze i przewody świec i ich mocowanie.
Po pierwszym podkładzie:
Obrazek

Obrazek

Niestety na zdjęciach nie udało mi się uchwycić tego jak silniki są pobrudzone - w realu nie wygląda to tak jednostajnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » niedziela, 23 października 2016, 12:43

Czołem!
Dostałem blaszkę testową będę mógł się zatem zająć detalami kabiny i gondolami silników. Blacha w modelu seryjnym będzie wyglądała nieco inaczej. Jedyne czego mi na niej brakuje to okucia śmigieł. Imponujące są natomiast wszystkie okucia do mocowania naciagów!
Obrazek

W międzyczasie podłubałem trochę kokpit. Pomalowałem na kolor drewna, dorobiłem kompas - zestawowy był moim zdaniem odrobinę za mały - postaram się zrobić jakieś lepsze zdjęcia żeby było widać go lepiej. W modelu seryjnym nie ma niestety kalek z zegarami, jako że nie umiem ich ładnie namalować użyłem kalek Eduarda, Airscale i elementów ramki zegarów fototrawionych z HGW - co okazało się niepotrzebne bo są one częścią blaszki do modelu.
Bardzo podoba mi się mapnik - nakleiłem na niego kawałek mapy wydrukowanej na papierze.
Na fotelu przy pomocy Green Stuffa starałem się uzyskać pikowanie, guziki dorobiłem z pręcika plastikowego.

Obrazek

Spasowanie modelu jest według mnie rewelacyjne - składa się jak klocki lego - z czymś takim nie miałem jeszcze do czynienia.
Tutaj gondola poskładana na sucho. W modelu seryjnym poprawiono jeszcze nieco spasowanie, choć już teraz jest świetnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DUDE » niedziela, 23 października 2016, 14:29

Ładnie, ładnie Panie..
Jak mozesz to dodaj zbliżenia na zegary i mapkę, bo faktycznie ostrość uciekła. Drewienko będziesz brudził i werniksował jeszcze jak rozumiem? Blaszkę ciężko mi ogarnąć bez instrukcji, sporo będzie dodatków.
pozdrawiam
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat