Egzemplarz, który posiadam jest egzemplarzem testowym dlatego w seryjnym modelu wprowadzono jeszcze nieznaczne zmiany i poprawki. Nie posiadam także jeszcze blaszki, którą zapewne otrzymam niebawem.
Model Caudrona prezentuje się moim zdaniem znakomicie i pozwoliłem sobie na szybko wypisać ogólne wrażenia:
1. powierzchnia skrzydeł - ugięcia i charakterystyczna jego budowa wygląda świetnie. Te ugięcia poszycia moim skromnym zdaniem oddane fenomenalnie. Ciężko to uchwycić na zdjęciach ale mam nadzieję, że podczas budowy uda mi się pokazać.
Krawędzie spływu cienkie.
2.Gondola (kadłub) wygląda dobrze i mimo tego, że to testowy model spasowany bardzo przyzwoicie. Detale "ostre" nierozmyte. Jamki skurczowe nieobecne, ślady po wypychaczach umieszczone tak, że nawet nie trzeba ich szpachlować. Może poza kanapą pilota, ale tu zakładam że większość pokusi się o zrobienie faktury tego siedzenia, co również w niczym nie przeszkadza bo jest łatwa do usunięcia.
2. Podział technologiczny wydaje się bardzo dobrze przemyślany = mało irytującego szpachlowania. Jedyne miejsce na pierwszy rzut oka wymagające nieco uwagi to doklejane części górnego płata, który został podzielony na 3 części.
3.Ogólny poziom detali bardzo mi się podoba: np generator czy telegraf w kabinie - świetne a piszę to tylko widząc elementy wtryskowe. Pamiętano nawet o gumach służących za amortyzacje podwozia.
4. Silniki Le Rhone 9C wyglądają przyzwoicie, choć pewnie dla prawdziwych maniaków CSM wyda ich wersje żywiczną.
Z tyłu silników są małe jamki skurczowe na jego korpusie - zupełnie niewidoczne po ich zainstalowaniu w modelu. Myślę, też że jest to tylko wada, którą posiada ten testowy egzemplarz, który posiadam - zobaczymy jak będzie to wyglądać w modelu seryjnym. Na jednym ze śmigieł też znalazłem malutką jamkę skurczową.
Reasumując Pod względem całości, faktury powierzchni i jej odwzorowania jak również spasowania (na pierwszy rzut oka) jestem zachwycony. Jedynym słabszym momentem zestawu są silniki, choć jak pisałem mam nadzieję, że tylko dlatego iż posiadam egzemplarz testowy.
Niebawem postaram się pokazać już jakieś konkretne efekty prac.

Poniższą ramkę otrzymujemy oczywiście w 2 egzemplarzach.

Zwróćcie uwagę na bardzo dobrze moim zdaniem odwzorowane ugięcia poszycia.