Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy

(01.10.2008-...)

Re: Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 8 października 2008, 08:50

Tomcat napisał(a):Na rysunkach, które podlinkował Wojtek są numery seryjne płatowców. Sprawdziłem w książce po tych numerach i jak byk widać na zdjęciach kratki dwuelementowe. :)

Darek, jeśli sprawdzałeś w "Tomcat Alley", to w przypadku otworów wentylacyjnych działka, to może nie być właściwe źródło. W tej książce każdemu samolotowi przypisane jest jedno zdjęcie. Zdjęcia są wykonane w różnych okresach, a pokrywy działka były wymieniane na samolotach w trakcie eksploatacji. Więc jeden samolot mógł mieć różne pokrywy. Akurat u Wojtka powinny być pokrywy z dwiema siatkami. Później, po Pustynnej Burzy, to się zmieniło.
Chodziło o skuteczność ich działania, a właściwie o ich... szkodliwość. Zarówno pierwszy jak i drugi z systemów wentylacji, które widać na zdjęciach podlinkowanych przez Wojtka sprawiały, że gazy prochowe dostawały się do wlotu powietrza i silnik dostawał pompażu.
W modelu Wojtka powinna się znaleźć pokrywa z podwójnym wywietrznikiem, ten który miał siedem elementów nie był już wtedy od dobrych kilku lat używany. Później, w latach dziewięćdziesiątych pokrywa na wszystkich samolotach ponownie została udoskonalona przez zainstalowanie trzech wlotów :
Obrazek
I jednego wywietrznika, który miał możliwość wychylania się:
Obrazek
Dodatkowo pod samym wylotem luf działka są umiejscowione takie otwory:
Obrazek
Marcin Witkowski

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez redrippers » piątek, 17 października 2008, 15:35

Widzę, że praca wre... :shock:
Widziałem kiedyś Wojtku Twoje prace i powiem szczerze :shock: :shock: :shock: :oops: jak ten kotek będzie taki sam, a już widać, że będzie... szacun Ci wielki posyłam i pokłon biję!!!
Może i ja bym się podłączył do projektu?? chętnie stanę w szranki. Dokumentacją jeszcze z dawniejszych czasów jakąś dysponuję, "pudła" też się znajdą w zbieranych od lat zasobach, a że maszyna pokładowa, jakoś nie mogę się opanować. Przy okazji widzę niezły poziom i chętnie się "podciągnę".
Kolego Maxek, czy jeszcze można?? jeśli tak, w ciągu weekendu podeślę temat moich prac.

Pozdrawiam
Redrippers
redrippers

Postprzez Maxek » piątek, 17 października 2008, 16:34

redrippers napisał(a):Kolego Maxek, czy jeszcze można?? jeśli tak, w ciągu weekendu podeślę temat moich prac.

Im więcej tym lepiej. Jak się określisz to dopiszę Ciebie do uczestników projektu.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez redrippers » piątek, 17 października 2008, 19:57

No to możesz dopisywać.
Będzie to F-14D skala 1/48, model ze stajenki Hasegawy, malowanie VF-2 Bounty Hunters. Czas zakończenia: planowany pod koniec 2009, być może wcześniej, zobaczymy.
Kaleczki muszę ściągnąć, znalazłem tutaj: http://www.twobobs.net/. Sam model zakupiłem dosyć okazyjnie na aukcji jakiś czas temu, całe 135PLN :) . Kokpit airesa zamówiony, więc sądzę, że w przyszłym tygodniu będę mógł brać się do roboty, może coś jeszcze w niego wcisnę, ale to zależy od finansów no i nakładów czasowych, a im dłużej tym dokładniej, im dokładniej tym kosztowniej :-/
a poniżej przykłady malowania, jeszcze nie wiem które, bo oba są niezłe.
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 października 2008, 09:59 przez redrippers, łącznie edytowano 1 raz
redrippers

Postprzez redrippers » sobota, 18 października 2008, 23:21

Marcin Witkowski napisał(a):Wojtek, jeśli czynimy założenie, że samolot jest całkowicie sprawny i nikt nic przy nim nie robi, bo za kilkanaście minut ma wystartować, to:

Czy możesz Marcin powiedzieć jak powinien wyglądać Tomcat tuż przed startem tzn. zaczepiony na katapulcie?? co wysunięte, co schowane itd. obserwuję zdjęcia i filmy, jednak chciałbym to jeszcze jakoś skonsultować, bo nie do końca jestem pewien. Chciał bym to porównać z Tomcatem tuż po lądowaniu tzn w chwili gdy dotknie pokładu, gdyż rozważam wykonanie Tomcata w którejś z tych dwóch opcji-pozycji. Czy mi się wydaje, czy w momencie zaczepienia o linę mają na max ciąg?? :shock:

pozwoliłem sobie dodać mój nabytek... w sumie jeśli VF-2 nie udało by się kupić, BlackLions też jest całkiem OK. Nie gniewajcie się, że nie podzielam entuzjazmu czaszek na ogonie :?

CIACH !!! Zdjęcie wklejone niezgodnie z regulaminem.
xenomorph
redrippers

Postprzez Turecki » niedziela, 19 października 2008, 21:13

Ok Maxiu...to jak tylko dojdzie do mnie model z kalkami...to mnie również prosze podczepic do projektu określe sie dokladnie z zestawem gdy tylko wyląduje u mnie na biurku warsztatowym...jest gdzies w drodze i spodziewam sie modelu na dniach...wtedy porobie kilka fotek i odpowiednio wprowadze w zamysł wykonawczy z detalami...
Cięcie, gięcie i sklejanie...na śniadanie

Obrazek

Obrazek
Turecki

Postprzez Marcin Witkowski » poniedziałek, 20 października 2008, 07:22

redrippers napisał(a):...jak powinien wyglądać Tomcat tuż przed startem tzn. zaczepiony na katapulcie?? co wysunięte, co schowane itd. obserwuję zdjęcia i filmy, jednak chciałbym to jeszcze jakoś skonsultować, bo nie do końca jestem pewien. Chciał bym to porównać z Tomcatem tuż po lądowaniu tzn w chwili gdy dotknie pokładu...

Różnic jest kilka.
START
Sloty, klapy w pozycji maksymalnie wysuniętej. Amortyzator przedniej goleni w pozycji sprężonej, a goleń zaczepiona do wózka katapulty. Dysze (jeśli samolot jest tuż przed samym startem) otwarte.
LĄDOWANIE
Sloty, klapy w pozycji maksymalnie wysuniętej. Otwarte hamulce aerodynamiczne, czasami niektóre spoilery, opuszczony hak. Dysze w pozycji zamkniętej.
Opcja startu, z uwagi na brak konieczności otwierania spoilerów, które są trudnym tematem, jest łatwiejsza do wykonania.
Marcin Witkowski

Postprzez redrippers » poniedziałek, 20 października 2008, 09:09

Dzięki za pomoc Marcin!
Jak tylko znajdę więcej zdjęć, wszystko sobie poukładam. Model Hasegawy jest dosyć atrakcyjny, faktycznie można zrobić niemal wszystko co się da powysuwane itd. jedno tylko pytanie, na ile będzie prawidłowe zrobić taki model w stanie "postojowym" który ma wszystko powysuwane?? widziałem kilka razy na wystawach takie tomcaty i wyglądały bardzo efektownie, duża ilość szczegółów itp, ale na ile ma się to z realiami? przepraszam, że zarzucam Cię coraz to nowym pytaniem, ale po tej fotce :D i wiedzy którą prezentujesz, sprawiasz wrażenie jak byś tym kiedyś latał, albo był więcej niż zwykłym mechanikiem F-14 na pokładzie jakiegoś lotniskowca ;o)
Co do w/w zdjęć phoenixa, to widzę, że nieźle Cię wzięło na taką przeróbkę, chociaż patrząc po tych wypraskach, to faktycznie masz rację, albo przerobić albo do kosza. Ja niestety pójdę na łatwiznę, bo kokpit Aires już w drodze, na wnęki chyba się skuszę (zależy od zasobu portfela) zaś podwieszenie postaram się pozyskać z zestawu black box, mam info od kumpla, że został mu zasobnik?? lantirn i chyba jakieś pylony, bomby? ale czy to będzie pasowało do wer. D nie wiem do końca, lantirn tak, widziałem foto, nawet na pudełku samego modelu, ale nie jestem pewien kompletnie co do uzbrojenia.
redrippers

Postprzez Marcin Witkowski » poniedziałek, 20 października 2008, 10:27

redrippers napisał(a):... jedno tylko pytanie, na ile będzie prawidłowe zrobić taki model w stanie "postojowym" który ma wszystko powysuwane?? ...

Nie ma przeciwwskazań by wykonać model w takiej konfiguracji. Są zdjęcia obrazujące taki stan rzeczy.
Marcin Witkowski

Postprzez redrippers » poniedziałek, 20 października 2008, 12:14

Marcin Witkowski napisał(a):Nie ma przeciwwskazań by wykonać model w takiej konfiguracji. Są zdjęcia obrazujące taki stan rzeczy.

cieszy zatem mnie to, ale nie mogę nigdzie znaleźć zdjęcia które pokazuje Tomcata który ma wszystko "pootwierane-wypuszczane", masz może takie zdjęcie?
redrippers

Postprzez Marcin Witkowski » poniedziałek, 20 października 2008, 13:01

Obrazek
Marcin Witkowski

Postprzez redrippers » poniedziałek, 20 października 2008, 14:05

o widzisz, dzięki :)
redrippers

Postprzez BRh_positive » wtorek, 21 października 2008, 21:01

Szkoda, że z przyczyn czasowych nie mogę dołączyć do tego projektu. Zbyt wiele modeli już zaczętych. Choć 14tka czeka w poczekalni. Będę jednak pilnie śledził poczynania zacnych kolegów modelarzy. Pozdrawiam M
BRh_positive

Postprzez A G » wtorek, 21 października 2008, 22:34

Kibicuję Waszym "kotkom".
To, co pokazujecie jest wysoce inspirujące.
Jak chcecie uzbrojenia - to chętnie odleję dla was Phoenixy - bo sam z wielkim trudem nabyłem dla siebie dwa zestawy z Hase.
Pytanie o koszt jest niestosowne - bowiem kopiowanie nie jest mile widzialne i zrobię to TYLKO dla uczestników projektu po kosztach.
Ważymy silikon i żywicę. kropka

Istnieje wszakże opcja waloryzacyjna:
Toczymy na CNC całkowicie nową bryłę pocisku, frezujemy CNC wpusty na oskrzydlenie, które trawimy w NS, nacinamy linie podziałowe, odlewamy w żywicy i mamy full wypas fenixy.
Kalki tez dorobię :) na termotransferze lub atramentówce.
Pytanie: kto ma rysunki do tego projektu?!
Cena? Nie przesadzajmy. Ważymy .... i obliczmy maszyno-roboczogodzinę plus koszty przygotowawcze i surowy Phoenix wyjdzie śmieszne "piniądze".
Korporacyja Raython mi coś tam w Kielcach poobiecywała, ale jakoś nie wierzę w JSOW i AIM 9X....

Rok temu miałem dostać kwity do Strykera i w końcu skleiłem sobie z Trumpetera.

Ważne, żeby Wasze "kotki" robiły wrażenie.
A G
A G

Postprzez redrippers » środa, 22 października 2008, 08:40

Doszła paczuszka z kokpitem, całkiem sympatycznie wygląda, na dniach będzie pasowany, czas pokaże co mi z tego wyjdzie, trzymajcie kciuki, bo resinu nigdy w latadełkach nie wykorzystywałem.

Kolego A G, te phoenixy są całkiem do przemyślenia, mam na myśli te bardziej precyzyjne, ale to jedynie kwestia ich kosztów, chociaż jak piszesz, że frezujecie na CNC, trawicie, odlewacie, to zastanawiam się, ile w tym jest prawdy, bo to ogromne koszta, chyba że im więcej chętnych, tym było by to taniej? Także może jak ktoś by się jeszcze pisał, ja też bym w to wszedł? Co do druku termotransfer, czy jest możliwość aby wyjść nieco poza projekt tomcata? chętnie bym skorzystał na tym do moich innych projektów, myślałem nad wydrukiem kalek na logo-rysunki na hełmy pilotów różnych grup, latających też na F-18 czy F-15 i F-16. Zastanawiałem się też nad inną sprawą, nad projektami kalek do moich pasażerów dużych i małych, ale to już inny temat, poza projektem F-14.
redrippers

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grumman F-14 Tomcat - Maxi projekt grupowy