Jarek Gurgul napisał(a):'N-5-CU'
Jacek Bzunek napisał(a):Widoczne różnice widać tylko pomiędzy N-1 oraz N-5 i późniejszymi. Ta pierwsza miała stara osłonę kabiny z charakterystycznymi bocznymi okienkami i 4 karabiny.
Kiidd napisał(a):a specjalnie dla Ciebie to

greatgonzo napisał(a):może Nka Parisa? Mój typ. Łaciaty, uzbrojony, kalki dostępne i szczęka z zębami też jest, tylko malutka![]()

Kuba Plewka napisał(a):[1] - Czy zielone plamy na OD były typowe dla którejś z serii produkcyjnych P-40 i czy można zidentyfikować jeden z samolotów tej jednostki bez ciemnozielonych plam?
Kuba Plewka napisał(a):[2] - Rozumiem, że te maszyny były normalnie uzbrojone?
Kuba Plewka napisał(a):[3] - Czy w jakikolwiek sposób różniły się od standardowego P-40 N?

Krystian Ciechowicz napisał(a):Kuba, wydaje mi się, że jedno zdjęcie, na którymś coś widać a`la plamy to nie wszystko. Z innym zdjęciem maszyny z tej jednostki, z takim ptaszyskiem nie spotkałem się.
Greatgonzo mówi TAK, ja mówię TRUDNO WYCZUĆ. Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, niestety źródła nie pomnę, a zdjęcie nr "2" potwierdza była to jednostka szkolno-treningowa, a samolot był bez uzbrojenia.
Kuba Plewka napisał(a):Co rozumiesz przez standardowy P-40 N ?
Uzbrojenie:
P-40N 1 CU - 4X12,7
P-40N 5 CU - 6X12,7
Jednostka napędowa
P-40N 1 CU - Alison 1710-81
P-40N 5 CU - Alison 1710-99
Powiem szczerze, że nie zagłębiałem się w różnice pomiędzy jednostkami napędowymi.
Co dokładnie, sądzę, że koledzy Seweryn Fleischer i Tomek Gronczewski wiedzą więcej.
P.s. kiedy zaczynasz ?
Kuba Plewka napisał(a):Dwa zdjęcia
Pierwsze i trzecie, zobacz przy krawędzi spływu skrzydła - coś jakby te zielone plamy.
Kuba Plewka napisał(a):No tak, tylko nie wiem czy inne też latały nieuzbrojone? Da się to jakoś stwierdzić?
Kuba Plewka napisał(a):Nie nie, chodziło mi o jakieś ekstra wyposażenie specjalnie na użytek samolotów szkolnych. Może coś miały nietypowego, jakieś inne radio i inne anteny, jakieś lusterka, dodatkowe anteny etc.
Może coś miały usunięte (no jak na przykład te karabiny w przynajmniej jednej maszynie)?
Nie znam się na P-40 kompletnie stąd takie ostrożne pytanie.
Kuba Plewka napisał(a):Już zacząłem

Krystian Ciechowicz napisał(a):Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, niestety źródła nie pomnę, a zdjęcie nr "2" potwierdza była to jednostka szkolno-treningowa, a samolot był bez uzbrojenia.

Krystian Ciechowicz napisał(a):Nadawaj temat, co i jak i wpisuję Cię na listę![]()
Krystian Ciechowicz napisał(a):Hej.
Szczerze mówiąc nie pamiętam czy przejście OD-NG robiłem przy pomocy taśmy Tamiya czy patafixa.
Pozdrawiam
K.
Powrót do Ryczące Peczterdziestki - wszelkiej maści !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość