RYCZĄCE PECZTERDZIESTKI - WSZELKIEJ MAŚCI !!!

(05.08.2008-04.08.2009)

Re: RYCZĄCE PECZTERDZIESTKI - WSZELKIEJ MAŚCI !!!

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 29 września 2008, 13:35

Ostatnie zdjęcie pięknie pokazuje że wnętrze kadłuba za fotelem pilota pod przezroczystą osłoną było malowane na Olive Drab a nie jak chcą niektórzy na Interior Green.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 29 września 2008, 13:51

Krystian, dwa ostatnie zdjęcia - piękne.

Tylko dla potwierdzenia podwersji - sprawdziłem, według seriala pierwszej maszyny w szeregu (2105711), wychodzi dokładnie 'N-5'.
Przy okazji - 'GA-?' ze 112 Squadronu (gdybyś Kuba jednak zdecydował się na niego) miał amerykański serial 2105402.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 29 września 2008, 14:37

Dziekuję bardzo za wszelkie podpowiedzi!

Jarek Gurgul napisał(a):'N-5-CU'

CU jak mniemam od Curtiss? Czy one miały jakieś swoje charakterystyczne cechy?

Jacek Bzunek napisał(a):Widoczne różnice widać tylko pomiędzy N-1 oraz N-5 i późniejszymi. Ta pierwsza miała stara osłonę kabiny z charakterystycznymi bocznymi okienkami i 4 karabiny.

A tablice przyrządów? Part daje trzy rodzaje, w Eduardzie także pamiętam trzy. One się zmieniały w poszczególnych wariantach, tak?

Kiidd napisał(a):a specjalnie dla Ciebie to

Pięknie dziękuję!
Na zdjęciu samolotu z "26" widać, że samolot ma chyba zaślepione miejsca po rurach i lufach karabinów. Powiedzcie mi proszę, że to tylko ten jeden, ew. że inne latały normalnie uzbrojone? Nie dość ze bez paszczy, to bez "zębów" miałby być? :(
Do tego wydaje mi się, że te maszyny mają również te zielone plamy na OD...

:?
Kuba P.

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 29 września 2008, 18:11

337 FG była normalną grupą myśliwską. Co prawda w okresie ze zdjęć stacjonującą na Florydzie, jednak nie widzę powodu, dla którego samoloty miałyby być nieuzbrojone po całości. Kamuflaż niewątpliwie w wersji 'sploches'.
Fotel rzeczywiście zmieniono od wersji N-5. Nie spotkałem się z P-40 nie robionym u Curtissa ale sprawdziłem dość pobieżnie i pewności nie mam.

Tablica przyrządów N:
Obrazek
Obrazek
Tablicę w N zmieniono od modelu N-25. O ile pamiętam w Eduard są trzy bo trzecia jest do 'M'. Chyba.
Jeszcze parę malowań z zębami:
Obrazek
Obrazek

A może Nka Parisa? Mój typ. Łaciaty, uzbrojony, kalki dostępne i szczęka z zębami też jest, tylko malutka :mrgreen:
Obrazek
greatgonzo

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 29 września 2008, 20:15

greatgonzo napisał(a):może Nka Parisa? Mój typ. Łaciaty, uzbrojony, kalki dostępne i szczęka z zębami też jest, tylko malutka :mrgreen:

Nie było P-40N w Temperate Scheme. Pojawiające się do dzisiaj rysunki P-40N Parisa lub Vodry czy holenderskiego ze 120sqn KNIL NEI to błędna interpretacja wyblakłego i brudnego malowania OD/NG. Dawno temu pisał o tym Rumcajs na starym forum.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Krystian Ciechowicz » poniedziałek, 29 września 2008, 20:55

Witam
Oto mój knot popełniony jakieś 2 lata temu, na podstawie kalek Three Guys Repilicas ... po konsultacjach z Rumcajsem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 29 września 2008, 22:38

O, nie wiedziałem. Dla mnie to tylko podnosi atrakcyjność samolotu. Krystian, a Twój Shadow Shading nie powinien mieć łagodnego przejścia kolorów?
greatgonzo

Postprzez Kuba P. » środa, 1 października 2008, 13:01

Po przeanalizowaniu "za i przeciw", zrobieniu anonimowej ankiety wśród reprezentatywnej grupy dwóch osób, rzucie monetą i ciągnięciu najkrótszej słomki ( ;o) ) chyba wybieram Warhawka z głową ptaka.
Spróbuję zorganizować sobie maski do malowania i w miedzyczasie pozwolę sobie zadać Szanownym kilka pytań:

[1] - Czy zielone plamy na OD były typowe dla którejś z serii produkcyjnych P-40 i czy można zidentyfikować jeden z samolotów tej jednostki bez ciemnozielonych plam?

[2] - Rozumiem, że te maszyny były normalnie uzbrojone?

[3] - Czy w jakikolwiek sposób różniły się od standardowego P-40 N?
Kuba P.

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 1 października 2008, 13:27

Hej
Kuba Plewka napisał(a):[1] - Czy zielone plamy na OD były typowe dla którejś z serii produkcyjnych P-40 i czy można zidentyfikować jeden z samolotów tej jednostki bez ciemnozielonych plam?

Kuba, wydaje mi się, że jedno zdjęcie, na którymś coś widać a`la plamy to nie wszystko. Z innym zdjęciem maszyny z tej jednostki, z takim ptaszyskiem nie spotkałem się. Może to kwestia własnej interpretacji. Ja również będę robił kolejną P-40N w takim malowaniu i zrobię ją całą OD, bez plam chyba, że pojawią się bezsprzeczne dowody. Jeżeli to są domysły, niech tak zostanie.
Kuba Plewka napisał(a):[2] - Rozumiem, że te maszyny były normalnie uzbrojone?

Greatgonzo mówi TAK, ja mówię TRUDNO WYCZUĆ. Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, niestety źródła nie pomnę, a zdjęcie nr "2" potwierdza była to jednostka szkolno-treningowa, a samolot był bez uzbrojenia.
Kuba Plewka napisał(a):[3] - Czy w jakikolwiek sposób różniły się od standardowego P-40 N?

Co rozumiesz przez standardowy P-40 N ?
Uzbrojenie:
P-40N 1 CU - 4X12,7
P-40N 5 CU - 6X12,7

Jednostka napędowa
P-40N 1 CU - Alison 1710-81
P-40N 5 CU - Alison 1710-99
Powiem szczerze, że nie zagłębiałem się w różnice pomiędzy jednostkami napędowymi.

Co dokładnie, sądzę, że koledzy Seweryn Fleischer i Tomek Gronczewski wiedzą więcej.

Pozdrawiam
K.

P.s. kiedy zaczynasz ?
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Kuba P. » środa, 1 października 2008, 14:33

Krystian Ciechowicz napisał(a):Kuba, wydaje mi się, że jedno zdjęcie, na którymś coś widać a`la plamy to nie wszystko. Z innym zdjęciem maszyny z tej jednostki, z takim ptaszyskiem nie spotkałem się.

Dwa zdjęcia :)
Pierwsze i trzecie, zobacz przy krawędzi spływu skrzydła - coś jakby te zielone plamy.
Mi się te plamy nie podobają, jakby ich nie było to bym się tylko cieszył.
Pytałem, czy to było jakieś malowanie fabryczne. Może w którejś z fabryk w jakiejś serii takie coś się pojawiło i np. samoloty z danej serii mają takie coś.

Greatgonzo mówi TAK, ja mówię TRUDNO WYCZUĆ. Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, niestety źródła nie pomnę, a zdjęcie nr "2" potwierdza była to jednostka szkolno-treningowa, a samolot był bez uzbrojenia.

No tak, tylko nie wiem czy inne też latały nieuzbrojone? Da się to jakoś stwierdzić?

Kuba Plewka napisał(a):Co rozumiesz przez standardowy P-40 N ?
Uzbrojenie:
P-40N 1 CU - 4X12,7
P-40N 5 CU - 6X12,7

Jednostka napędowa
P-40N 1 CU - Alison 1710-81
P-40N 5 CU - Alison 1710-99
Powiem szczerze, że nie zagłębiałem się w różnice pomiędzy jednostkami napędowymi.

Co dokładnie, sądzę, że koledzy Seweryn Fleischer i Tomek Gronczewski wiedzą więcej.

Nie nie, chodziło mi o jakieś ekstra wyposażenie specjalnie na użytek samolotów szkolnych. Może coś miały nietypowego, jakieś inne radio i inne anteny, jakieś lusterka, dodatkowe anteny etc.
Może coś miały usunięte (no jak na przykład te karabiny w przynajmniej jednej maszynie)?
Nie znam się na P-40 kompletnie stąd takie ostrożne pytanie.

P.s. kiedy zaczynasz ?

Już zacząłem :)
Kuba P.

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 1 października 2008, 14:39

Hej.
Kuba Plewka napisał(a):Dwa zdjęcia :)
Pierwsze i trzecie, zobacz przy krawędzi spływu skrzydła - coś jakby te zielone plamy.

No tak, dwa ... ale to chyba i tam mało. Ale jak kto i co woli.

Kuba Plewka napisał(a):No tak, tylko nie wiem czy inne też latały nieuzbrojone? Da się to jakoś stwierdzić?

Sprawdzę ale nie na już. Potrzebuję czasu na przetrzepanie materiałów.

Kuba Plewka napisał(a):Nie nie, chodziło mi o jakieś ekstra wyposażenie specjalnie na użytek samolotów szkolnych. Może coś miały nietypowego, jakieś inne radio i inne anteny, jakieś lusterka, dodatkowe anteny etc.
Może coś miały usunięte (no jak na przykład te karabiny w przynajmniej jednej maszynie)?
Nie znam się na P-40 kompletnie stąd takie ostrożne pytanie.

Podobno był jakiś misz masz z radiem ale dotyczyło to ogólnie wersji N, nie tylko N ... szkolno treningowych, ale t też muszę poszperać.
Kuba Plewka napisał(a):Już zacząłem :)

Nadawaj temat, co i jak i wpisuję Cię na listę :D

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez greatgonzo » środa, 1 października 2008, 15:00

Krystian Ciechowicz napisał(a):Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem, niestety źródła nie pomnę, a zdjęcie nr "2" potwierdza była to jednostka szkolno-treningowa, a samolot był bez uzbrojenia.

Też mi się wydaje, że to gdzieś czytałem. Zesztą dopóki Kuba nie poruszył tematu byłem absolutnie pewien, że to jednostka szkolna . Ale zajrzałem do AJ Pressu, a tam jak byk: FS i FG. To napisałem, niech się Kuba martwi ;). Wg mnie nie ma sensu istnienia jednostka szkolna latająca na operacyjnych myśliwcach służaca TYLKO do treningu pilotażu. To się robi na zupełnie innych samolotach. Jeżeli 'uczniowie' już dosiedli P-40 i to nie wyrywkowo ale w dywizjonie w pełni wyposażonym w te maszyny, to już musieli uczyć się także strzelać. Nie znam jednak struktury szkoleniowej USAAF tak dobrze żeby być tego pewnym. W marynarce byłoby to nie do pomyślenia.
Co do kamuflażu to ja to widzę inaczej. Jest jedno zdjęcie które potwierdza kamuflaż sploches. Inne samoloty - nie wiadomo. Może część była w kwiatki ale ja zostałbym przy tym co jest. Ten kamuflaż nie był wymysłem Curtissa ani indywidualnym pomysłem jednostki tylko efektem określonego standardu. Owszem na różnych typach samolotów wyglądał różnie ale to inna bajka. Jednostka była wyposażona w samoloty z kamuflażem sploches.
Co prawda można bez problemów wymyślić kilka przyczyn dla których w jednostce mogłyby istnieć samoloty bez tych plamek i to bardzo prawdopodobnych (w przeciwieństwie do tych kwiatków). Dla mnie jednak z plamkami to najbliższe przybliżenie.

Radio - tak. Ale ogólnie dla N. Od N-35.

Krystian, pytam o to przejście kolorów, bo może będę robił samolot Parisa, a już na pewno P-40 Shadow shading. Ale jak nie chcesz to nie musisz... ;o)
greatgonzo

Postprzez Krystian Ciechowicz » czwartek, 2 października 2008, 07:22

Hej.

Szczerze mówiąc nie pamiętam czy przejście OD-NG robiłem przy pomocy taśmy Tamiya czy patafixa.
Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Kuba P. » czwartek, 2 października 2008, 07:52

Krystian Ciechowicz napisał(a):Nadawaj temat, co i jak i wpisuję Cię na listę :D

Kiedy zrobię zdjęcia czegoś co można już pokazać i formalnie przedstawię jakieś postępy, wszystko napiszę co i jak.
Kuba P.

Postprzez greatgonzo » czwartek, 2 października 2008, 10:16

Krystian Ciechowicz napisał(a):Hej.

Szczerze mówiąc nie pamiętam czy przejście OD-NG robiłem przy pomocy taśmy Tamiya czy patafixa.
Pozdrawiam
K.

Mnie bardziej chodzi o interpretację kamuflażu. Czy wiesz jak powinno wyglądać to przejście. Przejrzałem zdjęcia z 49FG i mam mieszane uczucia. W sumie wyszło mi, że przejście było rozmyte ale bardzo delikatnie. Część samolotów mogła mieć poprawiane malowanie i to mogło owocować ostrymi liniami, nawet miejscowo tylko ale to słabo podparta teoria.
greatgonzo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ryczące Peczterdziestki - wszelkiej maści !!!