dewertus napisał(a):Gratuluję fotografii tygodniaFajnie, że będziesz "walczył" o fotografię m-ca - trzymam kciuki

K.Y.Czart napisał(a):Jacek Bzunek napisał(a):Można zaryzykować stwierdzenie że spód pozostał w kolorze Sky.
Chyba jednak nie, na co wskazuje wyraźna różnica jasności między pasem a spodem.

michalp78 napisał(a):Przy okazji, którym wariantem odpowiednika DE od DuPonta pomalowalibyście P-400 (71-035 czy -009).
michalp78 napisał(a):Ja domagałem się obwódek i tła do napisów eksploatacyjnych i je dostałem. Szczerze mówiąc to bez tych smaczków model Aircobry w tym malowaniu traci sens. W zakresie oddania niuansów malowania - mistrzostwo. Trochę zastanawiam się czy byłeś całkiem konsekwentny. Na bokach dziobu spod MSG wyziera Sky (i dobrze, bo to widać na zdjęciach), ale czy nie powinno go być wokół napisów pod skrzydłami? Zagadką jest też to, że niektóre napisy na plamach OG są namalowane od nowa (NO STEP i coś na grzbiecie kadłuba), a pod niektórymi widać ciemniejsze tło. Chyba powinien to być "oryginalny" Dark Earth DuPonta.Ta fotka pokazuje, że są jaśniejsze tła napisów na dziobie na spodzie. Według mnie to dowodzi przemalowania całości.
michalp78 napisał(a):Przy okazji, którym wariantem odpowiednika DE od DuPonta pomalowalibyście P-400 (71-035 czy -009).
Pozdrawiam. Michał.
Schemat ten nazywał się "DuPont 71 Flat Camouflage" i składał z : Dark Earth 71-009, Dark Green 71-013, i Sky bez numeru. Ale kolorowe fotografie pokazują, że
Dark Earth był podobny do U.S.Sand (ANA 616, trochę bardziej brązowy niż FS
30279), Dark Green przypominał U.S.Medium Green (ANA 612, FS 34092), a Sky
był pastelowo niebieski.
Kolory 71-009 i 71-013 były tez używane na P-39/P-400. te samoloty miały na powierzchniach dolnych kolor Sky-grey 71-021, bliski Sky z RAF.

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: mnak24 i 21 gości