Airacobra Mk. I - 1/72 Academy

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Airacobra Mk. I - 1/72 Academy

Postprzez Jaho63 » niedziela, 7 marca 2010, 12:34

W obliczu dowodów, jakie przedstawił pozwany, zmuszony jestem do zrewidowania swoich poglądów odnośnie "obwódek" na DG-nie. I tak: kredka nie kredka, kurteczka fajnie Ci to wyszło. Szkoda, że Gracie nie dołożył cokolwiek do swojego konta na kobrze, bo brałbym go pod uwagę. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » niedziela, 7 marca 2010, 13:02

Oglądam tą galerie kolejny raz, i coraz bardziej mi się podoba.
Tak trzymać.
Fajny inspirujący model. Obwódki faktycznie świetne !!!!
1:72 ciągle się trzyma ,-)).
spiton

Postprzez GrzeM » niedziela, 7 marca 2010, 18:57

Świetna robota. Góra w wykończeniu "deszczowym" przekonywająca. "Obwódki" mi się nie podobały, dopóki nie zobaczyłem zdjęć. Bardzo efektownie wyglądają te drzwi otwarte w charakterze hamulców aerodynamicznych.
Gratuluję!
GrzeM

Postprzez dewertus » wtorek, 16 marca 2010, 10:30

Gratuluję fotografii tygodnia :mrgreen: Fajnie, że będziesz "walczył" o fotografię m-ca - trzymam kciuki ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 16 marca 2010, 10:42

dewertus napisał(a):Gratuluję fotografii tygodnia :mrgreen: Fajnie, że będziesz "walczył" o fotografię m-ca - trzymam kciuki ;o)

Dzięki Hubercie :) Nie wiedziałem i jestem zaskoczony :oops: Niemniej to bardzo miłe (ale i mobilizujące) :lol:
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » wtorek, 16 marca 2010, 11:40

Gratuluje.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » wtorek, 16 marca 2010, 12:10

I ja gratuluję foty tygodnia.
spiton

Postprzez Aleksander » wtorek, 16 marca 2010, 12:53

Byłem niemal pewien, że to któryś z modeli w skali 1/48! Malowanie niesamowite - zwłaszcza te "deszczowe" smugi. Jestem pod wrażeniem. Zdjęcie tygodnia jak najbardziej zasłużone!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 16 marca 2010, 13:18

Jeszcze raz dzięki Panowie, bardzo się cieszę, że się podoba :lol:
K.Y.Czart

Postprzez michalp78 » środa, 17 marca 2010, 19:01

Ale splendor - fotka tygodnia, no, no... Gratuluję zaszczytów i modelu. Chociaż gdzie indziej pisałem, że trochę przeładowany rozmaitymi efektami eksploatacyjnymi, to im dłużej na niego patrzę tym bardziej mi się podoba. Ja domagałem się obwódek i tła do napisów eksploatacyjnych i je dostałem. Szczerze mówiąc to bez tych smaczków model Aircobry w tym malowaniu traci sens. W zakresie oddania niuansów malowania - mistrzostwo. Trochę zastanawiam się czy byłeś całkiem konsekwentny. Na bokach dziobu spod MSG wyziera Sky (i dobrze, bo to widać na zdjęciach), ale czy nie powinno go być wokół napisów pod skrzydłami? Zagadką jest też to, że niektóre napisy na plamach OG są namalowane od nowa (NO STEP i coś na grzbiecie kadłuba), a pod niektórymi widać ciemniejsze tło. Chyba powinien to być "oryginalny" Dark Earth DuPonta. Wiem, że nie sposób tego wszystkiego oddać ze stuprocentową wiernością, zwłaszcza w 72 - to co widać zasługuje na podziw. Tak jak obrona dzieła, którą powyżej przeprowadziłeś.
K.Y.Czart napisał(a):
Jacek Bzunek napisał(a):Można zaryzykować stwierdzenie że spód pozostał w kolorze Sky.

Chyba jednak nie, na co wskazuje wyraźna różnica jasności między pasem a spodem.

Obrazek
Ta fotka pokazuje, że są jaśniejsze tła napisów na dziobie na spodzie. Według mnie to dowodzi przemalowania całości.
Przy okazji, którym wariantem odpowiednika DE od DuPonta pomalowalibyście P-400 (71-035 czy -009).
Pozdrawiam.
Michał.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 17 marca 2010, 19:51

michalp78 napisał(a):Przy okazji, którym wariantem odpowiednika DE od DuPonta pomalowalibyście P-400 (71-035 czy -009).

Wybrałbym 71-035 czyli FS 30117. Dlaczego nie wiem ale tak mam zanotowane a źródłem jest najpewniej artykuł Piotrka Dmitruka z bardzo starej i nieistniejącej strony PWM. Tak też będę malował Kittyhawka Mk.III.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez K.Y.Czart » środa, 17 marca 2010, 22:10

michalp78 napisał(a):Ja domagałem się obwódek i tła do napisów eksploatacyjnych i je dostałem. Szczerze mówiąc to bez tych smaczków model Aircobry w tym malowaniu traci sens. W zakresie oddania niuansów malowania - mistrzostwo. Trochę zastanawiam się czy byłeś całkiem konsekwentny. Na bokach dziobu spod MSG wyziera Sky (i dobrze, bo to widać na zdjęciach), ale czy nie powinno go być wokół napisów pod skrzydłami? Zagadką jest też to, że niektóre napisy na plamach OG są namalowane od nowa (NO STEP i coś na grzbiecie kadłuba), a pod niektórymi widać ciemniejsze tło. Chyba powinien to być "oryginalny" Dark Earth DuPonta.Ta fotka pokazuje, że są jaśniejsze tła napisów na dziobie na spodzie. Według mnie to dowodzi przemalowania całości.

Mówisz, masz :lol: :lol: Tych zagadek jest w przypadku brytyjskich Cobr nawet więcej. Bo co powiesz na takie zdjęcia:

Obrazek

Dolne (wyżej powiększenie), to "rozpakowana paczka" prosto z Ameryki, i co jest na burcie z przodu? U góry po prawej Cobra w "starym" bellowskim podziale kolorów kamuflażu i co jest na obszarze Sky na burcie z przodu?

michalp78 napisał(a):Przy okazji, którym wariantem odpowiednika DE od DuPonta pomalowalibyście P-400 (71-035 czy -009).
Pozdrawiam. Michał.

A diabli wiedzą :evil: Przez analogię do P-40, to wg SAM Combat Colours No, 3 71-009 był używany do Temerate Land wcześniej (39-40), zaś 71-035 (błędnie nazywany w tej publikacji 71-065) póżniej, tak w Temperate Land jak i Desert. Piszą tam, że -035 był bliższy brytyjskiemu DE, przypuszczalnie troszkę jasniejszy, coś koło FS 595B 34088 (jeśli im sie coś nie pokićkało z oznaczeniem) ;o)

Michał, dzięki za uwagi i inspirację. Cieszę się, że efekt finalny ci się podoba, choć jak zwykle można było lepiej. :)

Źródło zdjęć: Warbird Tech 17 "Bell P-39 Airacobra, P-63 Kingcobra"
Ostatnio edytowano środa, 17 marca 2010, 23:01 przez K.Y.Czart, łącznie edytowano 1 raz
K.Y.Czart

Postprzez piotr dmitruk » środa, 17 marca 2010, 23:01

Czwórka w FS to oznaczenie zieleni, więc musi być jakiś inny numer.

Dana Bell:
Schemat ten nazywał się "DuPont 71 Flat Camouflage" i składał z : Dark Earth 71-009, Dark Green 71-013, i Sky bez numeru. Ale kolorowe fotografie pokazują, że
Dark Earth był podobny do U.S.Sand (ANA 616, trochę bardziej brązowy niż FS
30279), Dark Green przypominał U.S.Medium Green (ANA 612, FS 34092), a Sky
był pastelowo niebieski.
Kolory 71-009 i 71-013 były tez używane na P-39/P-400. te samoloty miały na powierzchniach dolnych kolor Sky-grey 71-021, bliski Sky z RAF.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » środa, 17 marca 2010, 23:13

Stąd też moje wątpliwości, co do tego, co znalazłem w SAM, poniżej fragment strony z tej publikacji:

Obrazek

Dzięki za wyjaśnienia :)
K.Y.Czart

Postprzez el Rozito » piątek, 19 marca 2010, 08:35

Efekt mokrej powierzchni wyszedł Ci bardzo dobrze (na kadłubie lepiej niż na skrzydłach :-> ). Już dawno chodzi za mną taki temat (samolot po deszczu), ale jakoś nie mam odwagi. Bardzo podoba mi się artystyczne podejście do malowania modeli. Ilośc i jakośc detali w 72ce też rzadko spotykana.
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli