Georg01 napisał(a):Nie widziałem, bo na temat malowania późnych Fw 190 nie ma chyba żadnego "mocnego" źródła.
Ok, ale jak wyciąga się z ziemi przynajmniej dwa wraki Fw 190 D produkcji Focke-Wulf i Mitteldeutsche Metallwerke i na obu widać reszki RLM 82 i RLM 83 to jakiś dowód jest na to, że Focke-Wulf użył tych farb już późną jesienią 1944 i licencyjni producenci mniej więcej też wtedy.
Z gwiazdowymi 190 to jest jakiś problem, bo za bardzo nie widać resztek tych maszyn z kolorami zielonymi. Nie mówię, że nie ma czy nie było, ale jakoś nie potrafię sobie tego skojarzyć.
Ale nie upieram przy 83/82. Za to 81/82 już może bardziej pasuje. Jednak użycie 75 lub 76 jako drugiego, tego jaśniejszego koloru na myśliwsko-bombowych bym wykluczył. Ale to moja prywatna spekulacja

A wiesz, że ja bym skłaniał się albo ku 74/75 albo ewentualnie temu kontrastowemu 76 z jakimś ciemnym? Kojarzysz tą F-8/R1 żółte 14 znaną ze zdjęcia z Neubiberg (na nosie stoi). Ona ma bardzo kontrastowe malowanie skrzydeł. Z drugiej strony sporo F-8 z Czech, których zdjęcia kojarzę wygląda dość jednolicie, szary czy zielony schemat?
To jest dla mnie zagadka...