Fw-190 Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Fw-190 Tamiya 1/48

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 grudnia 2010, 18:39

Georg01 napisał(a):zdjęcie oryginału może sugerować, że oryginał pomalowano w fabrycznym schemacie RLM 83/82

Widziałeś gdzieś jakiś wiarygodny dowód na fabryczne użycie RLM 82/83 na Fw 190 F? Nawet na A...?
Dory, Tanki ok, potwierdzone ale na A/F? No nie wiem, nie wiem...
Kuba P.

Reklama

Postprzez Georg01 » niedziela, 19 grudnia 2010, 19:02

Nie widziałem, bo na temat malowania późnych Fw 190 nie ma chyba żadnego "mocnego" źródła. Zreszta w ogóle o jednostkach schlacht jest tyle co kot napłakał. Dlatego piszę, że o kolorach można różnie. Natomiast wątpię w fabryczne trzymanie się schematu RLM 83/75 do końca wojny na wersjach bombardujących. Jeżeli na typowych myśliwcach (np. Ta 152) zastosowano schemat defensywny 83/82 lub 81/82 to na wersjach bombardujących Fw 190 F nie ? Ale to oczywiście spekulacja. Nie wierzę nawet w wiele malowanek Fw 190D z książki JaPo, bo to równiez są w wielu wypadkach spekulacje. Jak bardzo wiele dyskusji o kolorach ;o)
Ale nie upieram przy 83/82. Za to 81/82 już może bardziej pasuje. Jednak użycie 75 lub 76 jako drugiego, tego jaśniejszego koloru na myśliwsko-bombowych bym wykluczył. Ale to moja prywatna spekulacja :D
Georg01

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 grudnia 2010, 19:19

Georg01 napisał(a):Nie widziałem, bo na temat malowania późnych Fw 190 nie ma chyba żadnego "mocnego" źródła.

Ok, ale jak wyciąga się z ziemi przynajmniej dwa wraki Fw 190 D produkcji Focke-Wulf i Mitteldeutsche Metallwerke i na obu widać reszki RLM 82 i RLM 83 to jakiś dowód jest na to, że Focke-Wulf użył tych farb już późną jesienią 1944 i licencyjni producenci mniej więcej też wtedy.
Z gwiazdowymi 190 to jest jakiś problem, bo za bardzo nie widać resztek tych maszyn z kolorami zielonymi. Nie mówię, że nie ma czy nie było, ale jakoś nie potrafię sobie tego skojarzyć.

Ale nie upieram przy 83/82. Za to 81/82 już może bardziej pasuje. Jednak użycie 75 lub 76 jako drugiego, tego jaśniejszego koloru na myśliwsko-bombowych bym wykluczył. Ale to moja prywatna spekulacja :D

A wiesz, że ja bym skłaniał się albo ku 74/75 albo ewentualnie temu kontrastowemu 76 z jakimś ciemnym? Kojarzysz tą F-8/R1 żółte 14 znaną ze zdjęcia z Neubiberg (na nosie stoi). Ona ma bardzo kontrastowe malowanie skrzydeł. Z drugiej strony sporo F-8 z Czech, których zdjęcia kojarzę wygląda dość jednolicie, szary czy zielony schemat?
To jest dla mnie zagadka...
Kuba P.

Postprzez Georg01 » niedziela, 19 grudnia 2010, 19:42

Kuba P. napisał(a):A wiesz, że ja bym skłaniał się albo ku 74/75 albo ewentualnie temu kontrastowemu 76 z jakimś ciemnym? Kojarzysz tą F-8/R1 żółte 14 znaną ze zdjęcia z Neubiberg (na nosie stoi). Ona ma bardzo kontrastowe malowanie skrzydeł. Z drugiej strony sporo F-8 z Czech, których zdjęcia kojarzę wygląda dość jednolicie, szary czy zielony schemat?
To jest dla mnie zagadka...

Dałbym niezłą sumę pieniędzy, żeby zobaczyć te zdjęcia w dobrych kolorach :D

74/75 bym wykluczył z powodu rozkazu o wycofaniu 74. Na resztkach 74 różne polowe wytórnie mogły ciągnąć nawet do końca wojny - nie mozna wykluczyć. Przejście nawet w myśliwcach na kolory defesywne (81/82/83) sugeruje, że tym bardziej na bombardujących wersjach je stosowano. Rozkaz o stosowaniu schematu 81/82 dotyczył przecież samolotów bombowych. Czy "Schlacht" zaliczono do bombowców ? Dobre pytanie. Raczej nie. Do myśliwców też nie. Wygląda to tak, jakby nie było reguły dla "Schlacht" albo nie jest ona znana. Z drugiej strony nie należy pisać, że w Rzeszy pod koniec malowano byle czym i jakkolwiek, bo to bardzo ryzykowna teza. Miałem okazję rozmawiać wielokrotnie ze świadkami naocznymi ostatnich miesięcy Trzeciej Rzeszy i co ciekawe, nie było we wspomnieniach nic o panice, robieniu czegoś byle jak, byle szybko. Od razu mi się przypominają te zdania znane z forum pancernego, że Niemcy szczególnie pod koniec wojny malowali wszystko jak leci, podnośniki, narzędzia itd bez ich odkręcania. No właśnie ze wspomnień to nie wynika, ale pewnie mogło być różnie. Dlatego w malowaniu szturmowych Fw 190 też pewnie była reguła, ale jak dotąd nikt tego nie opracował. Ciekawe co wynika z zachowanych fragmentów Fw 190 F, to znaczy jakich kolorów się dopatrzono. Taka analiza sporo by wniosła nowego do modelarstwa.
Georg01

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 10:22

Tak niejako odpowiadając samemu sobie przypomniało mi się to znane, ciekawe zdjęcie Fw 190:

Obrazek

Znam to zdjęcie w dużo lepszej jakości, mniej zniekształcone i co najważniejsze w szerszym kadrze i widać za Focke-Wulfem jeszcze Messerschmitta 109 G-10/R2. Jakkolwiek nie patrzeć, Fw 190 wygląda na bardziej zielonego niż Bf 109. Tamten Messer nosi kamuflaż szary lub szaro-zielony, czy Fw 190 ma kadłub pomalowany farbami serii 8x? Na to wygląda.

Tu dla odmiany kolorowe Focke-Wulfy chociaż wygląda na to, że przynajmniej jeden nosi stary szary kamuflaż:

http://falkeeins.blogspot.com/2010/07/s ... kings.html

Tu żeby było śmiesznie jeszcze jeden fajny 190:

Obrazek

I znów ciemna zieleń i brąz...jest temat do przemyśleń :)
Kuba P.

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 13:46

Piękne fotki Kuba i wyglądają na użycie kolorów serii 80 plus boki kadłuba w legendarnym RLM 99.
Pierwsze zdjęcie 83/82, drugie również 83/82.
Na blogu Falke eins jest seria zdjęć Fw 190F z SG 2. I tu mam podejrzenie o schemat 83/75.

http://falkeeins.blogspot.com/2010/07/s ... kings.html
Georg01

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli