TBD Devastator : Airfix : 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: TBD Devastator : Airfix : 1/72

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 19:46

Tofiku! Jak nie masz absolutnie zamiaru nic poprawiać, to OK.
Ale nie wmawiaj, że widzisz na tym zdjęciu jednolity, monotonny kolor?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez pik » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 20:13

Tofik, zerknij nawet na pokazanym wyżej kolorowym foto jak wyglądają lotki. Ich łączenie ze skrzydłem jest wyraźnie zacienione, prawda? Wash ma m.in. właśnie za zadanie uwydatnić tego typu zjawisko, bo w skali 1/72 naturalny cień wygląda inaczej we wszelkich wklęśnieciach. Jest zdecydowanie słabszy, stąd wymaga uwypuklenia dla uzyskania realnego "looku" bryły ... Taka prosta sztuczka dla oka, której unikasz jak diabeł święconej wody. :P

Obrazek
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Tofik » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 20:30

Ale żeście poważni. Ile minek z przymrużonym oczkiem mam wstawiać na końcu zdania abyście nie uważali ze cokolwiek komuś wciskam ;o) ;o) ;o) ;o) ;o) ;o)

Ślepy nie jestem, zdaje sobie sprawę ze model idealny nie jest ale lepszy już nie będzie :)
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 21:57

Tofik gratulacje za zmieszczenie się w terminie. Bardzo fajny wstępniak. W kwestii brudzenia modeli to od dawna popadamy w przesadę. W pogoni za ożywieniem bryły zapuszczamy, smarujemy, drapiemy, cieniujemy wręcz karykaturalnie. Przykładowy samolor marynarki USA.
Obrazek
Jak widać kiedy był czas to jednak dbano o czystość samolotów. W wypadku Devastatorów były one równie czyste co potwierdza szereg zdjęć (lotniskowiec to nie wyspa Guadalcanal. U mnie masz za podejście do tematu i wykonanie pełną 10-tkę
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli