Kawanishi N1K1-j Shiden Tamiya 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Kawanishi N1K1-j Shiden Tamiya 1/72

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 8 lutego 2014, 23:16

nariman napisał(a):Z reguły nie wchodzę w galerię 72-jek, ale japońce ostatnio mnie kręcą więc wszedłem. Wszedłem i co widzę? Zaje... ty model, pięknie wykonany, a zdjęcia... w ogóle nie widać jaka to skala.
Gratulacje pięknego modelu.
Pozdrawiam.

PIENKNY :P
No i o to chodzi 1/72 RZĄDZI :mrgreen: Ale modele w siedem dwójce trzeba umieć robić !
To nie to co ta łatwizna w 1/48 :idea: ;o) :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Postprzez LazyCat » niedziela, 9 lutego 2014, 00:00

Swietny "ulepek", dokladnie w twoim stylu!
Obrazek
LazyCat

Postprzez spiton » niedziela, 9 lutego 2014, 01:06

Solo napisał(a):Dlaczego sądzicie, że Spiton wrócił?
Nie wrócił, tylko wrzucił model.

Intencja była taka, żeby ten model, podobnie jak inne pojawił się w katalogu modeli nPWM. Jest to jedna z wielu rzeczy jaka mi się bardzo na tym forum podobała. Często tam wchodzę i oglądam sobie różne modele. W sumie to modele oglądam wchodząc właśnie głównie przez katalog.
Niemniej ilość pozytywnej energii jaką ku mojej nieskrywanej radości tutaj zastałem, spowodowała, że chętnie powrócę do aktywnego uczestnictwa. Cieszy mnie, że zauważyliście pierwsze zdjęcie. Mi się ono też bardzo podoba.

A co do wiosny, to mam nadzieje, ze jeszcze zimę przywieje , przynajmniej na Podhale ,-)).
Ostatnio edytowano niedziela, 9 lutego 2014, 15:04 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Solo » niedziela, 9 lutego 2014, 07:35

No to super że tym razem nie miałem racji.
Witaj spowrotem.
Solo

Postprzez rudolf24 » niedziela, 9 lutego 2014, 08:30

Świetny !
rudolf24

Postprzez merlin_PL » niedziela, 9 lutego 2014, 09:04

1. Co do modelu :

malowanie i zużycie bardziej mnie nie przekonuje niż przekonuje, a dlaczego ?

- może dlatego , że mam na temat tego modelu trochę dokumentacji ( plany, zdjęcia ) - i tak to generalnie nie wyglądało, ale tu OK jest wizja autora .

-może dlatego , że to 1/72 skala a dolne powierzchnie są pomalowane metalicznym kolorem grubo i sprawiają wrażenie pomalowanych srebrzanką do kaloryferów. O zbiorniku dodatkowym nie wspominam , bo najbardziej przypomina mi plastikowa część która nie została pomalowana.

- może dlatego , że cały czas nie wiem , czy jest to model brudnego / zabrudzonego samolotu , czy brudny model .Wszytko brudne , usyfione , zaaplikowane w nadmiarze.

- może dlatego , że zużycie powierzchni górnych zupełnie mnie nie przekonuje. Jakby się ktoś do papieru ściernego w nadmiarze dorwał.

Reasumując . Doceniam wkład i inwencję , ale efekt mnie nie przekonuje.

Spiton od x czasu konsekwentnie ( lub może bardziej celniej byłoby napisać uporczywie ) realizuje manierę pokazywania brudnych, wręcz usyfionych samolotów. I tylko takich. Raz to wychodzi lepiej , raz gorzej. Na pewno tchnął skalę 1/72 nowym życiem , o czym zresztą pisałem mu ze 1,5 - 2 lata temu ) , ale tym razem dla mnie wyszło średnio. Paradoksalnie ubrudzone przez niego w trochę mniejszym stopniu odrzutowce wychodzą mu lepiej.

Dobre zdjęcia i zabawa nimi na pewno poprawiają odbiór tego modelu,

2. Co do Spitona

Jego powrót przyjmuję z mieszanymi uczuciami. Z jednej strony cieszę się , że wrócił jako modelarz . Ale mam obawy czy wrócił tylko modelarz . Ale to już zależy tylko od niego.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez waran » niedziela, 9 lutego 2014, 09:30

W/g mnie brak wszelkiego realizmu modelu w skali 1/72.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 9 lutego 2014, 12:51

Pozwolę się nie zgodzić , jeżeli pierwsze zdjęcie nie wygląda realistycznie , to ja chyba zmienię okulary :lol:
Niestety moje ulubione forum staje się czasami areną różnego rodzaju potyczek słownych, co mnie osobiście niezbyt się podoba . Ale taka już niestety widocznie już nasza Polska natura. Dlatego są osoby które na Polskich forach niczego nie pokazują, można ich prace oglądać np. na forum Czeskim http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... 7eb8194be6
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Adam » niedziela, 9 lutego 2014, 13:12

Zdjęcia czarno-białe wspaniałe, model wygląda jak prawdziwy samolot.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 9 lutego 2014, 13:18

radoslaw6363 napisał(a):Pozwolę się nie zgodzić , jeżeli pierwsze zdjęcie nie wygląda realistycznie , to ja chyba zmienię okulary :lol:
Niestety moje ulubione forum staje się czasami areną różnego rodzaju potyczek słownych, co mnie osobiście niezbyt się podoba . Ale taka już niestety widocznie już nasza Polska natura. Dlatego są osoby które na Polskich forach niczego nie pokazują, można ich prace oglądać np. na forum Czeskim http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... 7eb8194be6

Ale w tej chwili stosujesz taka sama potyczkę: cyt. o okularach. Dlaczego odbierasz prawo do krytyki osobom, które nie pokazują swoich modeli na tym forum? Jeżeli autor wystawia swoją pracę to musi się godzić również na krytyczne uwagi. Jeżeli Ty odbierasz model tylko ze względu na wrażenie estetyczne to Twoja sprawa ale gdybyś porównał ze zdjęciami archiwalnymi to byś zauważył jak ten model odbiega merytorycznie. Nie jesteśmy towarzystwem wzajemnej adoracji i nie na tym to polega. Nikt nie wytyka błędów złośliwie ale po to aby uniknąć ich w przyszłości. Spiton niewątpliwie chciał wykonać replikę- świadczy o tym trud jaki włożył w odtworzenie śladów eksploatacyjnych. Wykonał to jednak w.g własnej wizji więc wyszło jak na obrazkach. Model efektowny ale nie redukcyjny :)
P.S.
Oczywiście, podzielam zachwyt nad pierwszym zdjęciem- wyjątkowo udane ujecie. Do oceny modelu jednak należy brać pod uwagę pozostałe ujęcia.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » niedziela, 9 lutego 2014, 15:23

1. Merlin oczywiście ma prawo krytykować. Jedynie powinien używać mniej zwrotów tchnących sarkazmem ,-)). Sam ostatnio krytykując, staram się właśnie ograniczać "efektowne porównania".
2. Moje modele robię z wielu powodów. Jednym z nich jest sprawdzanie pewnych pomysłów. Wymyślam coś sobie, a potem ciach. Sprawdzam jak to wyjdzie w praktyce.
3. Co do realizmu. Mój sposób na realizm to pojawiający się tu i tam ostry detal. Spracowane powierzchnie modelu nie przypominające tego co znamy z fabrycznych zestawów i nieschematyczny malunek.
Na tym modelu zaczęły mi złazić kalki, jak prysnąłem bezbarwym. I co zrobiłem? Przetarłem ściereczka, by wywalić wszystko co się odkleiło i podmalowałem bez maskowanie pędzlem byle jaką czerwoną.
W jednym miejscy przetarłem się papierem ściernym za ostro do plastiku. I co? Wziąłem czarna farbę i zrobiłem tam plamę. ITP. Słowem wykorzystuje modelarskie wpadki do tworzenie niestandardowych plam, odbarwień i innych takich.
Bo w mojej wizji realizmu przypadek i brak schematyzmu to bardzo istotny element.
4. Kiedy ogląda się zdjęcie takie jak to pierwsze, obserwator się zastanawia czy to oryginał czy MODEL. I ja staram się z jednej strony upodobnić model do oryginału. Ale z drugiej strony sprawić, by nie był podobny do MODELU.
Staram się stosować techniki jakie dają efekt nie kojarzący się z modelem. Nawet jeśli nie są realistyczne to sam fakt, ze nie są modelarskie już daje punkty. Bowiem prawdziwe bojowe maszyny potrafią zaskakiwać dziwnymi całkowicie niestandaryzowanymi śladami eksploatacji. A modele raczej trzymają się blisko obowiązujących konwencji.
5. Wrzuciłem w pierwszym poście link do warsztatu.
6. Siara bardzo Ci dziękuję za wrzucenie pierwszej foty do konkursu foto. I ciesze się, że model Ci się podobał. Zwłaszcza, że Twoje modelarstwo jest dla mnie pod względem realizmu niedoścignionym wzorem.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 lutego 2014, 00:05 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Sherman » niedziela, 9 lutego 2014, 17:06

Offtopicznie
Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Model efektowny ale nie redukcyjny :)

Ja nie mam nic przeciwko temu że każdy z Nas ma swoją wizję modelarstwa (bo gdyby wszystkie byłyby identyczne byłoby nudno), ale nie bawmy się w multiplikacje A.Z. i nie róbmy podziału na modele redukcyjne i efektowne bo wyjdzie nam tego kiedyś coś pokroju "paganveganmelodicsymphonicblackmetal" albo coś równie bezsensownego. Sam osobiście nie jestem fanem efekciarstwa w wydaniu mas, ale jakoś nie widzę potrzeby naznaczania, które modele są redukcyjny a które nie. Zwłaszcza że takie rozdzielanie doprowadzi do bezsensownej wojny co jeszcze modelem redukcyjnym jest, a co jest tylko instalacją. Czy na prawdę jest Nam to potrzebne? Ja osobiście uważam że to jedna z ostatnich rzeczy których jako środowisko potrzebujemy.

Przepraszam za ten egzystencjalny wywód, ale jakoś musiało to ze mnie wyjść.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 9 lutego 2014, 19:11

No właśnie o to mi chodzi. Skoro jest miejsce na reakcję oceny modelu taką nieskomplikowaną sympatyczną euforię jak u 10-latka, który patrzy na kolejkę elektryczną to i należy pozostawić też miejsce na ocenę merytoryczną. Obie formy mogą koegzystować i nie wywoływać konfliktów. :P
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez topik77 » wtorek, 11 lutego 2014, 09:19

Kopara odpada, też myślałem że pierwsze fotki to archiwalia
topik77

Postprzez padrepadre » wtorek, 11 lutego 2014, 12:02

Pierwsze zdjęcie "miazga". Aż trudno uwierzyć, że to 1/72, gratuluję kapitalnej roboty.

Wszak przecież o to w tym wszystkim chodzi by ktoś zerknął i powiedział "wow" :)
Pozdrawiam.

P.S.
Nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy tymi dwoma zdjęciami :)

Obrazek
Obrazek

źródło 1 zdjęcia: internet --> elgrancapitan.org
padrepadre

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli