greatgonzo napisał(a): nawet tu, w 'fantastycznym' wątku, gdzie autor spokojnie może pójść krok dalej i wymyślić jakieś fajne odpowiedzi pojawia się życzliwy i tłumaczy mi jaka zabawa jest właściwa.
Niczego Ci nie tłumaczę, proponuję tylko ostrzejszą jazdę.
Chociaż Twoje pytania w sumie też są zaproszeniem do zabawy.
greatgonzo napisał(a):No i hmmm, nie sądzisz, że warto byłoby dać szansę autorowi galerii na wyrażenie swojego niezadowolenia?
Zadowolenie, niezadowolenie - wszystko to sprawa względna. Ja o nim w każdym razie nie piszę, ale jeśli autor chce to na pewno napisze.
greatgonzo napisał(a):Głupio by wyszło, gdyby skuszowi z jakiegoś powodu mój post przypadł do gustu.
Dlaczego
greatgonzo napisał(a):Widziałem emotkę na końcu Twojego postu. Może nadmiernie emocjonalna ta moja odpowiedź.
Taaa... czasem emocje niosą, dlatego zawsze twierdziłem, że to zupełnie zbędna sprawa w życiu.
greatgonzo napisał(a):Wizja modelarstwa 'bezstresowego' doszła już do punktu, gdzie ludzie tłumaczą się z chęci zadbania o zgodność z rzeczywistością.
Kto potrzebuje ten się tłumaczy, kto nie potrzebuje się nie tłumaczy... Cóż tu rozważać?
greatgonzo napisał(a):Uznawanie tej zgodności za wartość i wypowiadanie się w tym duchu coraz silniej spychane jest na margines zachowań nieprzyzwoitych.
Kwestia interpretacji tego co nazwiemy uznawaniem i wypowiadaniem się. Na pewno marginesem jest wjazd do cudzego wątku i wygłaszanie prawd w stylu zrobiłeś gówno bo ja uznaję, że zgodność to wartość bez zastanawiania się jakie kryteria przyjął autor.
Dla jasności, żeby uciąć jakiekolwiek dywagacje - nie mam teraz na myśli Twojego wejścia w wątek TEN wątek.
greatgonzo napisał(a):I to w imię wolności wypowiedzi i zachowań, żeby było ciekawiej.
To imię jest bardzo elastyczne i pozwala na wiele. Przypomnę, że chociażby sprawa kafli sprzed paru lat też się była osłoniła wolnościOM.
Aleksander napisał(a):Trzeba poszukać w dokumentach
Coś jest:
Walczyłem pod niebem Lwowa
i
Трофейный истребитель Спитфайр - Описание конструкции, технические характеристики, результаты испытаний. НИИВВС 1940