Spitfire Mk.I 4*Airfix 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk.I 4*Airfix 1:72

Postprzez HK1885 » wtorek, 2 września 2014, 13:41

greatgonzo napisał(a): nawet tu, w 'fantastycznym' wątku, gdzie autor spokojnie może pójść krok dalej i wymyślić jakieś fajne odpowiedzi pojawia się życzliwy i tłumaczy mi jaka zabawa jest właściwa.

Niczego Ci nie tłumaczę, proponuję tylko ostrzejszą jazdę. :mrgreen:
Chociaż Twoje pytania w sumie też są zaproszeniem do zabawy.

greatgonzo napisał(a):No i hmmm, nie sądzisz, że warto byłoby dać szansę autorowi galerii na wyrażenie swojego niezadowolenia?

Zadowolenie, niezadowolenie - wszystko to sprawa względna. Ja o nim w każdym razie nie piszę, ale jeśli autor chce to na pewno napisze.

greatgonzo napisał(a):Głupio by wyszło, gdyby skuszowi z jakiegoś powodu mój post przypadł do gustu.

Dlaczego :?: :mrgreen:

greatgonzo napisał(a):Widziałem emotkę na końcu Twojego postu. Może nadmiernie emocjonalna ta moja odpowiedź.

Taaa... czasem emocje niosą, dlatego zawsze twierdziłem, że to zupełnie zbędna sprawa w życiu. :mrgreen:

greatgonzo napisał(a):Wizja modelarstwa 'bezstresowego' doszła już do punktu, gdzie ludzie tłumaczą się z chęci zadbania o zgodność z rzeczywistością.

Kto potrzebuje ten się tłumaczy, kto nie potrzebuje się nie tłumaczy... Cóż tu rozważać?

greatgonzo napisał(a):Uznawanie tej zgodności za wartość i wypowiadanie się w tym duchu coraz silniej spychane jest na margines zachowań nieprzyzwoitych.

Kwestia interpretacji tego co nazwiemy uznawaniem i wypowiadaniem się. Na pewno marginesem jest wjazd do cudzego wątku i wygłaszanie prawd w stylu zrobiłeś gówno bo ja uznaję, że zgodność to wartość bez zastanawiania się jakie kryteria przyjął autor.
Dla jasności, żeby uciąć jakiekolwiek dywagacje - nie mam teraz na myśli Twojego wejścia w wątek TEN wątek. :mrgreen:

greatgonzo napisał(a):I to w imię wolności wypowiedzi i zachowań, żeby było ciekawiej.

To imię jest bardzo elastyczne i pozwala na wiele. Przypomnę, że chociażby sprawa kafli sprzed paru lat też się była osłoniła wolnościOM. :mrgreen:

Aleksander napisał(a):Trzeba poszukać w dokumentach

Coś jest:
Walczyłem pod niebem Lwowa
i
Трофейный истребитель Спитфайр - Описание конструкции, технические характеристики, результаты испытаний. НИИВВС 1940
:lol:
HK1885

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez greatgonzo » wtorek, 2 września 2014, 14:04

Niczego Ci nie tłumaczę, proponuję tylko ostrzejszą jazdę. :mrgreen:

Zatem źle zrozumiałem Twoje intencje. I dalej są dla mnie niejasne.
Tym samym reszta naszych wypowiedzi staje się nieco abstrakcyjna.
greatgonzo

Postprzez Aero74 » wtorek, 2 września 2014, 17:58

Sławek fajnie to zestawiłeś. Bardzo mi się podoba taka całość. Czy na tureckim półksiężyc nie jest odwrócony na prawej stronie statecznika?
Aero74

Postprzez skusz » wtorek, 2 września 2014, 18:43

Dzięki Panowie, że taka ciekawa dyskusja się rozwinęła. Zawsze można coś ciekawego się dowiedzieć, o rakietnicy z tyłu, czy o 3 km-ie w skrzydle. To Tamiya poprawna jest, ale tylko do wczesnych, hmm. Nie wiem czy w tych wszystkich zechce mi się poprawiać :mrgreen: . Podwozie dosyć ciasno spasowane jest w zestawie, więc trzeba będzie w następnych poprawiać.

Aero74 napisał(a): Czy na tureckim półksiężyc nie jest odwrócony na prawej stronie statecznika?

Dzięki Robercie, gwiazdka zawsze do tyłu, jak na fladze.

donalyah00 napisał(a):Do what if mam stosunek what if ;o), ale Francuz i Turek zdecydowanie dają radę. Zwłaszcza ten ostatni - jest rzadko spotykany oraz bardzo podoba mi się połączenie czarnego spodu z kamuflażem DG/DE. Pokusisz się może na jakiegoś Anglika z 1938 r. w podobnej tonacji (kokardy bez białego plus brak fin flasha oraz elementów szybkiej identyfikacji)?

Mówisz masz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

od razu uprzedzę, numer seryjny dałem z premedytacją. Na znanym powszechnie zdjęciu wygląda mi to na retusz cenzorski.
Ewentualnie prezentowany model przedstawia stan na przeddzień zamalowania numerów. :mrgreen:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez HK1885 » wtorek, 2 września 2014, 19:17

skusz napisał(a):Mówisz masz(...)

No to zamiotłeś - na miszczostwa do Torunia. :lol:
Naprawdę fajna kolekcja Spitów.
HK1885

Postprzez Aleksander » wtorek, 2 września 2014, 20:21

HK1886 napisał(a):(...)
Naprawdę fajna kolekcja Spitów.

Nic dodać, nic ująć - też nad swoją pracuję, ale w 1/48. To fajny samolot.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez donalyah00 » wtorek, 2 września 2014, 22:16

skusz napisał(a):Mówisz masz

to teraz poproszę F.24 z Hong Kongu :mrgreen:

Ładnie toto wygląda z dwułopatowym śmigłem. Biała połówka dolnych powierzchni odejmuje mu trochę uroku (mówię o podejściu Anglików do malowania samolotu nie zaś o modelu) ale dwukolorowe znaki robią swoje. Fajnie wyglądają też świeże, metaliczne wydechy. Świetna sprawa!
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Mac Eyka » środa, 3 września 2014, 09:19

Dominik napisał(a):A teraz pytanie. Gdzie zdobyłeś kalki do francuskiego?

Zapewne z tego zestawu

http://www.azmodel.cz/product_info.php?products_id=541
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Dominik » środa, 3 września 2014, 12:49

Sławek, napisz jak zrobiłeś rury wydechowe we wczesnym Spitku. Super wyglądają.
Co do spodu, to taki sobie RAF wymyślił oznakowanie szybkiej identyfikacji. Dlatego też uważam, że ten turecki powinien być tak pomalowany. Wydaje mi się, że autorzy kalkomanii popełnili błąd w tym temacie.

I taki mały off top. Chętnie przygarnę kalki do tego francuskiego Spitfire'a, jeśli ktoś ma.

Edit:
Jeśli mógłbym się czegoś przyczepić to tylko tego, że żaden z zaprezentowanych Spitfire'ów nie powinien mieć szyby pancernej. Te zaczęto instalować dopiero w 1940 (chyba wczesną wiosną - piszę z głowy, mogę się mylić, ale nad Dunkierką Spitfire'y juz je miały).
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez skusz » środa, 3 września 2014, 13:02

Dokładnie.
donalyah00 napisał(a):
skusz napisał(a):Mówisz masz

to teraz poproszę F.24 z Hong Kongu :mrgreen:

Ładnie toto wygląda z dwułopatowym śmigłem. Biała połówka dolnych powierzchni odejmuje mu trochę uroku (mówię o podejściu Anglików do malowania samolotu nie zaś o modelu) ale dwukolorowe znaki robią swoje. Fajnie wyglądają też świeże, metaliczne wydechy. Świetna sprawa!

Proszę bardzo, wprawdzie nie jest srebrny, ale też z Hong Kongu :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dominik napisał(a):Sławek, napisz jak zrobiłeś rury wydechowe we wczesnym Spitku..

Najpierw czarny, później Pactra 51 i na to mgiełka Gunze 10 i 8
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez GrzeM » środa, 3 września 2014, 15:35

Super! Zwłaszcza, oczywiście, te polskie :-)

Z ciekawości, a nie z czepialstwa pytanie: czy słusznie pomalowałeś wnęki podwozia na zielono? Nie powinny być w kolorze spodu?
GrzeM

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 3 września 2014, 16:18

Stopniujesz napięcie :) . Co tam jeszcze masz schowane ? :lol:
GUDMUNDUR

Postprzez Hal Bregg » środa, 3 września 2014, 17:04

Bardzo się podobają. Po prostu spitmania!. To jeszcze poproszę spitfire'a UTI....
Hal Bregg

Postprzez donalyah00 » środa, 3 września 2014, 20:23

skusz napisał(a):Proszę bardzo, wprawdzie nie jest srebrny, ale też z Hong Kongu :D

:) nieźle! chodzi mi jeszcze po głowie powojenny Grek w NMF i już będę ustatysfakcjonowany w pełni.

Bardzo fajną ma sylwetkę ten późny spit, pięciołopatowe śmigło i powiększony ogon robią swoje. Wprawdzie ten a'la drugowojenny kamuflaż opatrzył się już trochę ale nie jest źle. Czy przypadkiem RAF nie stosował już wtedy błyszczących farb? Jak przejrzeć fotki Swiftów i Hunterów z tego okresu to wszędzie widać połysk.

Masz może jakąś zbiorową fotkę swojej kolekcji samolotów na s?
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez spiton » środa, 3 września 2014, 21:03

Bardzo fajna historyjka z obrazkami. Mi sie najbardziej podoba Lwowski. Nie dla tego, ze Lwowski, tylko jednokolorowe kamo fajnie podkreśla piękną sylwetkę spita.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli