P-39Q Airacobra (1:72, HobbyBoss)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: P-39Q Airacobra (1:72, HobbyBoss)

Postprzez RAV » środa, 29 lipca 2009, 07:11

Kuba Plewka napisał(a):[1] Skąd wiadomo, że "plan" (sic!) Mushroom jest dokładny?

A wiadomo, że jest niedokładny? I to w stopniu uniemożliwiającym użycie w tym przypadku? Pewnie, że różne rzeczy się zdarzają, ale jako prawnik pewnie słyszałeś o domniemaniu niewinności...

Kuba Plewka napisał(a):Poza tym to nie jest plan samolotu tylko rysunek!

Słownik języka polskiego:

plan
1. «to, co się zamierza zrobić»
2. «szkic, układ czegoś»
3. «pomniejszony rysunek odwzorowujący jakiś nieduży obszar na poziomej płaszczyźnie»
4. «na scenie, na obrazach, w krajobrazie itp.: miejsce osób lub przedmiotów w perspektywie, określone ze względu na odległość od patrzącego, od kamery itp.»
5. «porządek zajęć lub czynności przewidzianych do wykonania»
6. «miejsce realizacji danego fragmentu akcji filmowej»
7. «zasięg widzenia kamery uzależniony od jej odległości do filmowanego obiektu»

Definicja nr 2 pasuje. Nr 3 też by pasował, tylko nie wiadomo po co wstawili tam słowo "poziomej".

Kuba Plewka napisał(a):Gdzie wymiarowanie, osie?

A do czego one tu były potrzebne?

Kuba Plewka napisał(a):[2] Obaj wiemy że jest coś takiego jak zniekształcenie w fotografii i obawiam się, że nawet ja - laik - tak mogę sfotografować model że go spłaszczę i wydłużę.

Przyjąłem, że autor zdjęcia nie deformował go specjalnie.

Kuba Plewka napisał(a):[3] Jeśli porównywać bryłę modelu do bryły prawdziwej maszyny to może lepiej porównać zdjęcie do zdjęcia?

I pewnie chciałbyś, żeby oba zdjęcia były zrobione z tego samego kierunku, odpowiednio przeskalowanej odległości i takim samym szkłem? Jakoś nie zamierzałem poświęcać reszty życia na szukanie takiego zdjęcia.

Kuba Plewka napisał(a):Popraw mnie, jeśli gdzieś się mylę

Może i się nie mylisz, ale praktyczna przydatność Twoich wątpliwości jest niewielka.

Kuba Plewka napisał(a):i nie chowaj urazy bo jak najdalej byłem od zamiaru dotknięcia Ciebie.

Żeby mnie dotknąć, musiałbyś się bardziej postarać. Chodziło mi tylko o konkretne argumenty dotyczące tego przypadku, a nie ogólne dywagacje, że coś mogłoby być.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

Postprzez dewertus » środa, 29 lipca 2009, 07:47

Modelik wyszedł Ci naprawdę doskonale - mam ten sam zestaw HB i niestety wiem, że moja Cobra tak dobrze nie wyjdzie :-/
Sądzę, że jest to związane z techniką malarską - ja nadal tkwię w epoce pędzelkowania, co niestety skutkuje znacznie większym wypełnianiem delikatnych linii podziału powłoką malarską (i to pomimo malowania dobrze rozcieńczonymi akrylami). Właśnie jestem na etapie wash'a i efekty mam raczej mizerne - przy usuwaniu nadmiaru (suchym wacikiem dousznym) albo tracę także to, co powinno pozostać w liniach (w/g mnie są one po prostu za płytkie), albo (po dłuższym odczekaniu) zostają mi dodatkowe "krawędziowe zacieki" na powierzchni...

Obserwowałem Twój wątek warsztatowy i mogę tylko pozazdrościć umiejętności - z prostego zestawu "wyłuskałeś" cudeńko :mrgreen:

U mnie P-39 będzie w malowaniu 191 IAP z frontu leningradzkiego 1943r.

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Kuba P. » środa, 29 lipca 2009, 08:35

Rafał - to, że nałożenie rysunku na zdjęcie modelu jest bardzo niedokładne chyba nie podlega dalszej dyskusji i możemy się tu zgodzić?
To, że Airacobra wg HB ma nieco zniekształconą bryłę widać już na pierwszy rzut oka gdy porówna się wygląd modelu z jakimś zdjęciem (nie, nie trzeba szukać tak jak opisałeś wyżej).
Proszę:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Fotki samolotu z Wikipedii :)

Narobiłeś się, wstawiłeś szkic na zdjęcie i tak naprawdę to nie dowodzi to niczego, czego nie widać gołym okiem (jak wyżej).
No ale może to ja nie mam pojęcia i plotę herezje. Wtedy z góry przepraszam. Chyba przemęczony łażę.

Sorry za OT.
Kuba P.

Postprzez Mac Eyka » środa, 29 lipca 2009, 13:19

Cichociemny napisał(a):Dodatkowo, specjalnie dla Mac Eyki:

No cóż nic dodać nic ująć.
Z mojego punktu widzenia wykonany przez ciebie model spełnia najważniejsze kryteria nowoczesnego modelarstwa redukcyjnego.
Gratuluje.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez spiton » środa, 29 lipca 2009, 14:30

Mac Eyka napisał(a):
Cichociemny napisał(a):Dodatkowo, specjalnie dla Mac Eyki:

No cóż nic dodać nic ująć.
Z mojego punktu widzenia wykonany przez ciebie model spełnia najważniejsze kryteria nowoczesnego modelarstwa redukcyjnego.
Gratuluje.

śmigiełko się kręci ,-))
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli