Kuba Plewka napisał(a):[1] Skąd wiadomo, że "plan" (sic!) Mushroom jest dokładny?
A wiadomo, że jest niedokładny? I to w stopniu uniemożliwiającym użycie w tym przypadku? Pewnie, że różne rzeczy się zdarzają, ale jako prawnik pewnie słyszałeś o domniemaniu niewinności...
Kuba Plewka napisał(a):Poza tym to nie jest plan samolotu tylko rysunek!
Słownik języka polskiego:
plan
1. «to, co się zamierza zrobić»
2. «szkic, układ czegoś»
3. «pomniejszony rysunek odwzorowujący jakiś nieduży obszar na poziomej płaszczyźnie»
4. «na scenie, na obrazach, w krajobrazie itp.: miejsce osób lub przedmiotów w perspektywie, określone ze względu na odległość od patrzącego, od kamery itp.»
5. «porządek zajęć lub czynności przewidzianych do wykonania»
6. «miejsce realizacji danego fragmentu akcji filmowej»
7. «zasięg widzenia kamery uzależniony od jej odległości do filmowanego obiektu»
Definicja nr 2 pasuje. Nr 3 też by pasował, tylko nie wiadomo po co wstawili tam słowo "poziomej".
Kuba Plewka napisał(a):Gdzie wymiarowanie, osie?
A do czego one tu były potrzebne?
Kuba Plewka napisał(a):[2] Obaj wiemy że jest coś takiego jak zniekształcenie w fotografii i obawiam się, że nawet ja - laik - tak mogę sfotografować model że go spłaszczę i wydłużę.
Przyjąłem, że autor zdjęcia nie deformował go specjalnie.
Kuba Plewka napisał(a):[3] Jeśli porównywać bryłę modelu do bryły prawdziwej maszyny to może lepiej porównać zdjęcie do zdjęcia?
I pewnie chciałbyś, żeby oba zdjęcia były zrobione z tego samego kierunku, odpowiednio przeskalowanej odległości i takim samym szkłem? Jakoś nie zamierzałem poświęcać reszty życia na szukanie takiego zdjęcia.
Kuba Plewka napisał(a):Popraw mnie, jeśli gdzieś się mylę
Może i się nie mylisz, ale praktyczna przydatność Twoich wątpliwości jest niewielka.
Kuba Plewka napisał(a):i nie chowaj urazy bo jak najdalej byłem od zamiaru dotknięcia Ciebie.
Żeby mnie dotknąć, musiałbyś się bardziej postarać. Chodziło mi tylko o konkretne argumenty dotyczące tego przypadku, a nie ogólne dywagacje, że coś mogłoby być.