EA -18G Growler Italeri 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: EA -18G Growler Italeri 1:48

Postprzez ROBERT » środa, 25 czerwca 2014, 23:37

Darek Trzeciak napisał(a):Rob AJaBym go pomalował inaczej - gorzej ;o) Się bardzo podoba i tyle. Jaszczomb następny ma się rozumieć?

btw podpowiedz mi jeszcze jak malowałeś dysze silników.

dzieki Darek :) Jaszczomb będzie ale musze graty dozbierac ,tylko strach jak w galerii silersi sie zlecą :P

dysze malowałem :aluminium na ten wąski perscien a na ruchoma cześć stalowy /supermetalik/ na to łosz /dark wash Miga/ i tyle w tym temacie /bez lakieru na koniec aaa do srodka prysnołem siakisz szary
ROBERT

Reklama

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 26 czerwca 2014, 08:27

ROBERT napisał(a):dysze malowałem :aluminium na ten wąski perscien a na ruchoma cześć stalowy /supermetalik/ na to łosz /dark wash Miga/ i tyle w tym temacie /bez lakieru na koniec aaa do srodka prysnołem siakisz szary

znaczy malowanie proste jak pyta - dam rade ;o)

ROBERT napisał(a):...tylko strach jak w galerii silersi sie zlecą :P

hehehe pomyśleć, że też mnie to dotyczy (choć z przedrostkiem "ex") :lol:
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Pablo13 » piątek, 27 czerwca 2014, 17:19

Kuba P. napisał(a):A daj linka do swoich to Ci skomentuję chętnie co tam masz. Lubię chwalić.

Proszę, cały temat, wolę krytyczne uwagi od chwalenia:

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/vie ... 89&t=52892

Oczywiście komentarze nie na tym temacie bo nie ja tu jestem gospodarzem.
Pablo13

Postprzez 2rafael » piątek, 27 czerwca 2014, 21:42

Pablo13 napisał(a):wolę krytyczne uwagi od chwalenia:

tu jak nie pochwalisz to Cię zgnoją
2rafael

Postprzez nobie1973 » piątek, 27 czerwca 2014, 23:56

Piękny model :shock: !
Znam ten samolot z autopsji i chylę czoła przed twoją pracą !
Moje gratulacje !
nobie1973

Postprzez Tomasz Porosiło » sobota, 28 czerwca 2014, 00:01

2rafael napisał(a): tu jak nie pochwalisz to Cię zgnoją

i zupełnie ok jest gdy gnoją tych którzy chwalą tak?
Tomasz Porosiło

Postprzez ROBERT » sobota, 28 czerwca 2014, 00:51

dzięki Norbi
ROBERT

Postprzez HK1885 » sobota, 28 czerwca 2014, 05:37

Tomasz Porosiło napisał(a):
2rafael napisał(a): tu jak nie pochwalisz to Cię zgnoją

i zupełnie ok jest gdy gnoją tych którzy chwalą tak?

Jak nie gnoisz modelu to się NIE ZNASZ. :mrgreen:
Stąd taka popularność krytykuFF.
HK1885

Postprzez agalant » wtorek, 8 lipca 2014, 10:15

Drodzy Panowie (Państwo?),

Coś za dużo konfrontacji tutaj. Każdy ma swoje racje, ale większość jest ślepa na racje innych. Chyba nie tak powinno być. OK, fajnie, że mamy własne zdanie, świetnie, że mamy je gdzie głosić (przecież po to jest forum), ale opinie i odczucia nie podlegają krytyce. Można się zgadzać lub nie, ale obowiązek uszanować.

Moim zdaniem, każdy ukończony (i nie zrobiony "na odwal się") model jest udany. Kropka. MI nie musi się podobać. Ma podobać się wykonawcy, ma być postępem w odniesieniu do poprzedniego modelu. Ma pozostawić wnioski na przyszłość, twórczy niedosyt, który wcale nie wyklucza satysfakcji.

Model, o którym piszemy, podoba mi się, bo widać, że nasz kolega włożył w niego dużo staranności i próbował jak najlepiej osiągnąć efekt. I za to brawa po prostu się należą, cokolwiek można o efekcie końcowym powiedzieć.

Wash i preshading uważam za nienaturalny i przesadzony. Za ostra kreska i za ciemny kolor preshadingu dają plastikowy wygląd i to bardziej mnie kłuje w oczy niż zgodność stopnia zużycia ze stanem oryginału w jakiejś wybranej chwili.

Co do autentyczności, mówimy o samolocie, który zaczął wchodzić do eksploatacji zaledwie w 2009 roku, więc wzorowanie się na fotografiach F/A-18A czy nawet C, wyprodukowanymi co najmniej dwie dekady wcześniej, jest wielkim nieporozumieniem. Ale nikt nie każe wzorować się na wyglądzie tego egzemplarza dziś. Każdy ma inne preferencje w tej sprawie i może to chyba być przedmiotem swoistej umowy między autorem i odbiorcą. Ten samolot (jeśli dotrwa), też się zużyje i nie będzie tak piękny jak dziś (tylko piękniejszy :) ). Kiedyś też wyjechał z hangaru po remoncie/modernizacji/przemalowaniu i ten stan także mógłby być wzorem dla modelarza.

Więc dla historyka model jest słaby, dla autora zapewne jest osiągnięciem i źródłem dumy, ale i wniosków, jakie zrealizuje przy następnym modelu, a dla miłośnika sf, być może odwzorowaniem tego samolotu jeszcze za parę lat. Każdy znajdzie coś dla siebie i dajmy każdemu miejsce na wypowiedzenie się zgodnie z własnym odczuciem.

Adam Galant
agalant

Postprzez 45Tomi » piątek, 12 września 2014, 13:17

Wszedłem do tego wątku po dość długiej przerwie - przyznam że byłem w szoku jeśli chodzi o poziom agresji wobec kolegów dranio i MarCo. Jednak do tego wpisu zainspirowało mnie zdanie Adama (jeden wpis ponad moim) - myślę że idealnie trafił w sedno. Model wykonany zgodnie z dzisiejszą modą "ładnie" nigdy nie zostanie wysoko oceniony przez doktrynalnych historyków - i odwrotnie - modele wykonane z dbałością o zgodność z oryginałem jeśli chodzi o malowanie zawsze zostaną "zjechane" przez dużą część braci modelarskiej za kiepski wash, pre- i postshading etc. . Tak to już jest - ważne aby czerpać radość z naszego pięknego hobby i pozwalać na to innym, którzy mają inne zdanie od nas.
45Tomi

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli