Model powstał w oparciu o znakomity zestaw Airacobry w skali 1/48 wydany przez Armę Hobby. Wyścigowa wersja wymagała wykonania kilku modyfikacji bazowego zestawu takich jak usuniecie uzbrojenia, opancerzenia, świateł nawigacyjnych, oraz imitacji płóciennego pokrycia powierzchni sterowych. Do modelu dodałem czteropłatowe śmigło które zrobiłem od podstaw, zmieniłem również wydechy na takie z Kingcobry. Kolejne modyfikacje dotyczyły powiększenia za kabinowego chwytu powietrza, dodania dodatkowej chłodnicy oleju pod kadłubem. Poprawiłem i uzupełniłem w drobne detale wnęki podwozia, pocieniłem krawędzie spływu skrzydeł i usterzenia, poprawiłem wygląd klapek chłodnic oraz zmniejszyłem grubość pokryw komór podwozia. Cały model przenitowałem oraz dodałem do kabiny figurkę pilota Texa Johstona. Miniaturę pomalowałem farbami z palety MR Hobby. Kalki Cartografu pochodzą z zestawu z limitowanego Accurate Miniatures i są niezłej jakości ale mają kilka błędów jednak przy kalkomaniach Draw Decal wydają się być doskonałe.

Model przedstawia zwycięski samolot pilotowany przez Texa Johstona Który wygrał prestiżowy wyścig Thompson Trophy w roku 1946. Maszyna ta uzyskała najwyższą średnią prędkość na wszystkich okrążeniach 673.189km/h a najwyższa odnotowana prędkość wynosiła 703km/h

https://youtu.be/cQGosdRK2Jo
Miniatura powstała w ramach klubowo projektu IPMS Świdnica zrealizowanego we współpracy z Armą Hobby która sprezentowała nam swoje zestawy. Cała dotychczas zbudowana przez naszych klubowiczów kolekcja miała premierę na tegorocznej Babarybie w Warszawie. Ale to nie koniec spóźnialscy kończą kolejne modele.

Choć zestaw otrzymałem jeszcze przed świętami to do jego budowy zabrałem się dopiero w połowie maja, a że termin był bardzo krótki nieco się spieszyłem z budową. Popełniłem z tego powodu kilka błędów ale nic nie szkodzi, to nie jest moje ostatnie słowo w temacie Airacobry od Army Hobby. Strasznie mi się spodobał ten samolot