Airacobra 84 „Thompson Trophy 1946” Arma Hobby 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Airacobra 84 „Thompson Trophy 1946” Arma Hobby 1/48

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 6 sierpnia 2025, 08:37

Obrazek
Model powstał w oparciu o znakomity zestaw Airacobry w skali 1/48 wydany przez Armę Hobby. Wyścigowa wersja wymagała wykonania kilku modyfikacji bazowego zestawu takich jak usuniecie uzbrojenia, opancerzenia, świateł nawigacyjnych, oraz imitacji płóciennego pokrycia powierzchni sterowych. Do modelu dodałem czteropłatowe śmigło które zrobiłem od podstaw, zmieniłem również wydechy na takie z Kingcobry. Kolejne modyfikacje dotyczyły powiększenia za kabinowego chwytu powietrza, dodania dodatkowej chłodnicy oleju pod kadłubem. Poprawiłem i uzupełniłem w drobne detale wnęki podwozia, pocieniłem krawędzie spływu skrzydeł i usterzenia, poprawiłem wygląd klapek chłodnic oraz zmniejszyłem grubość pokryw komór podwozia. Cały model przenitowałem oraz dodałem do kabiny figurkę pilota Texa Johstona. Miniaturę pomalowałem farbami z palety MR Hobby. Kalki Cartografu pochodzą z zestawu z limitowanego Accurate Miniatures i są niezłej jakości ale mają kilka błędów jednak przy kalkomaniach Draw Decal wydają się być doskonałe.
Obrazek
Model przedstawia zwycięski samolot pilotowany przez Texa Johstona Który wygrał prestiżowy wyścig Thompson Trophy w roku 1946. Maszyna ta uzyskała najwyższą średnią prędkość na wszystkich okrążeniach 673.189km/h a najwyższa odnotowana prędkość wynosiła 703km/h
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://youtu.be/cQGosdRK2Jo

Miniatura powstała w ramach klubowo projektu IPMS Świdnica zrealizowanego we współpracy z Armą Hobby która sprezentowała nam swoje zestawy. Cała dotychczas zbudowana przez naszych klubowiczów kolekcja miała premierę na tegorocznej Babarybie w Warszawie. Ale to nie koniec spóźnialscy kończą kolejne modele.
Obrazek

Choć zestaw otrzymałem jeszcze przed świętami to do jego budowy zabrałem się dopiero w połowie maja, a że termin był bardzo krótki nieco się spieszyłem z budową. Popełniłem z tego powodu kilka błędów ale nic nie szkodzi, to nie jest moje ostatnie słowo w temacie Airacobry od Army Hobby. Strasznie mi się spodobał ten samolot :D
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 7 sierpnia 2025, 09:12 przez Marcin_Matejko, łącznie edytowano 1 raz
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Re: P-39Q Airacobra 84 „Thompson Trophy 1946” Arma Hobby 1/

Postprzez Thalgonis » środa, 6 sierpnia 2025, 08:46

Bardzo fajna :)
To już teraz wiem, co tak „waliło po oczach” na Waszym stoisku klubowym :D :)

PS. Właśnie w tym malowaniu - wszelkie cobry, które widziałem były w „zielono mi” ;o)
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Re: Airacobra 84 „Thompson Trophy 1946” Arma Hobby 1/48

Postprzez skusz » czwartek, 7 sierpnia 2025, 18:20

Super, bardzo mi się podoba :) Będę się podpierał przy budowie swojej :mrgreen: Zbieram się właśnie do budowy Cobry I, czerwonej w skali 1/72 :P , mam właśnie kalki Draw Decal i niestety są bardzo grube, niby silikonowe ale niestety lipa :cry: alternatywy niestety brak.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez PiterATS » czwartek, 7 sierpnia 2025, 18:42

Świetny. Tym lepszy że to wersja bardzo niestandardowa i nie oklepana. Wykonanie jak zwykle wysokich lotów, a że to temat cywilno-sportowy to bliski mojej modelarskiej duszy, mimo że latający a nie jeżdżący :)
PiterATS

Postprzez Aleksander » czwartek, 7 sierpnia 2025, 21:18

Świetna "Cobra" w nietypowym malowaniu. Jak zwykle - dałeś "czadu" :D
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 8 sierpnia 2025, 20:30

Fajna, mimo że jednolicie żółta, to nie jest jednolita.
Lubię to!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez georgk » sobota, 9 sierpnia 2025, 07:11

piotr dmitruk napisał(a):Fajna, mimo że jednolicie żółta, to nie jest jednolita.
Lubię to!

Taka w kratkę , a żółty zalany i z gęsią skórką. Mam nadzieję że następny będzie lepszy , bo bardzo lubię Twoje modele.
georgk

Postprzez Azawakh » niedziela, 17 sierpnia 2025, 16:30

Marcinie masz u mnie wielki plus za zbudowanie modelu w wyścigowej wersji cywilnej. Coś innego :). Chętnie zobaczyłbym w Twojej interpretacji modele innych zdemilitaryzowanych wyścigowej takich jak Mustang, Lightning, Hellcat czy Corsair. To byłby super pomysł na kolekcję konkursową. Aircobra wyścigowa jak inne Twoje modele na najwyższym poziomie !
I like Starfighters!
Azawakh

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli