IPMS Świdnica - nowy producent kalkomanii

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

IPMS Świdnica - nowy producent kalkomanii

Postprzez Paweł Wymysłowski » wtorek, 12 stycznia 2010, 15:25

Dla lubiących modele w polskich barwach chyba ciekawe.
Pierwszy produkt - kalki na kościuszkowskiego MiG-a-29 http://www.plastikowe.pl/rynek/nowosc-ipms-swidnica-styczen-2010
Do tej pory widziałem je tylko na allegro, czy tylko taką drogę będą dostępne?
Miał już może ktoś w ręku? Jak się prezentują? Ciekaw jestem jak godło będzie się układać na garbie. Wg jednego z "malarzy" rzuty pasów miały stałą szerokość, a nie same pasy. Zastanawiam się jak dużą różnicę to robi w skali...

Zapowiedzi są interesujące:
Su-22UM3 „305″ Czarny, 8. eskadra lotnictwa taktycznego, Radom Air Show 2009
SH-2G Super Seasprite Polish Navy + żywiczne silniki
EC-135 Lotnicze Pogotowie Ratunkowe
Su-22M4 Koń, 40. eskadra lotnictwa taktycznego, Świdwin
Su-22M4 Płonące dziki, 8. eskadra lotnictwa taktycznego, Mirosławiec
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: IPMS Świdnica - nowy producent kalkomanii

Postprzez waran » wtorek, 12 stycznia 2010, 16:08

Apeluję- koledzy z IPMS ŚWIDNICA -1;48 kalki na szmatopłaty :lol:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Mecenas » wtorek, 12 stycznia 2010, 16:38

Cóż, chyba w końcu trzeba się będzie szarpnąć finansowo i nerwowo na Suczkę z KP...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez RAV » wtorek, 12 stycznia 2010, 19:06

Paweł Wymysłowski napisał(a):Pierwszy produkt - kalki na kościuszkowskiego MiG-a-29

To już drugi. Pierwszy był do polskich F-16. Mam oba, ale jeszcze nie używałem.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 13 stycznia 2010, 13:13

RAV napisał(a):To już drugi. Pierwszy był do polskich F-16. Mam oba, ale jeszcze nie używałem.

Gdzie je kupiłeś? Masz też zdaje się kalki TwoBobsa na F-16. Jak wypada porównanie?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez RAV » środa, 13 stycznia 2010, 13:38

Paweł Wymysłowski napisał(a):
RAV napisał(a):To już drugi. Pierwszy był do polskich F-16. Mam oba, ale jeszcze nie używałem.

Gdzie je kupiłeś?

Na Allegro.

Paweł Wymysłowski napisał(a):Masz też zdaje się kalki TwoBobsa na F-16. Jak wypada porównanie?

Ano mam. I z Kagero (TopShots) też mam, obie wersje, i z MasterCrafta... Zbieram wszystko, co się nawinie, a potem zobaczę, co się najlepiej nadaje. Dla porównania musiałbym spojrzeć, a będę mógł to zrobić dopiero w weekend. Generalnie szary FS36118 w TwoBobs jest prawie czarny, dlatego raczej nie będę używał przynajmniej cyfr z tego zestawu.

Kalki do MiGa-29UB nr 15 były też w Kagero, ale bez dużego godła. Miałem w planie namalować je własnoręcznie, ale skoro pojawiła się kalka, to ją kupiłem. Miałem wątpliwości co do ułożenia kalki na grzbiecie, ale autor kalek przesłał mi zdjęcia, na których wygląda to OK. Ja jednak pozostanę sceptyczny i zamierzam wyciąć z kalek białe tło (w miarę dokładnie) i nanieść wzór na namalowane białe koło.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez spiton » środa, 13 stycznia 2010, 18:51

Mnie cieszy zapowiedź Seasprite'a. Jakoś zawsze lubiłem ten wiatrak. A od kiedy latają w polskich barwach, i to w fajnym malowanku, to potrzeba zrobienia takiego modelu mocno wzrasta ,-))
spiton

Postprzez Kuba Galicki » środa, 13 stycznia 2010, 19:14

Pierwszy produkt - kalki na kościuszkowskiego MiG-a-29

Ja dziś odebrałem swoje :D :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać szachownice nie wyszły im zbyt dobrze, to samo godła kościuszkowskie ( te małe ) - jakieś takie jajowate. :roll:

K.
Obrazek
Kuba Galicki

Postprzez young » środa, 13 stycznia 2010, 21:14

Fakt małe godła wyglądają nieciekawie. Trzeba będzie zastąpić tymi z Kagero. Szachownice z tego co widzę nie są złe. Kolory nie podciągnięte, bo takie szablony są w rzeczywistości. Jedynie mogą być trochę za duże odstępy.
Trzeba zapolować, szparka prezentuje się doskonale w tym malowaniu! :D
young

Postprzez dzejo » środa, 13 stycznia 2010, 23:57

spiton napisał(a):Jak widać szachownice nie wyszły im zbyt dobrze, to samo godła kościuszkowskie ( te małe ) - jakieś takie jajowate. :roll:

Niestety nie jajowate tylko widać ze biały kolor jest przesunięty na godłach jak i na szachownicach ...szkoda :( . Co dziwne (a na szczęście dla posiadacza) na tym zdjęciu widać, że główne godło chce być OK.
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez RAV » czwartek, 14 stycznia 2010, 09:19

dzejo napisał(a):
spiton napisał(a):biały kolor jest przesunięty na godłach jak i na szachownicach ...szkoda :( . Co dziwne (a na szczęście dla posiadacza) na tym zdjęciu widać, że główne godło chce być OK.

Może i chce, ale nie jest. Popatrz na drzewce kosy na ostatnim zdjęciu. Moim zdaniem arkusz do reklamacji.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez dzejo » czwartek, 14 stycznia 2010, 10:00

RAV napisał(a):Może i chce, ale nie jest. Popatrz na drzewce kosy na ostatnim zdjęciu. Moim zdaniem arkusz do reklamacji.

O kurka wodna ...tego nie zauważyłem ...skoncentrowałem się głównie na kolorze czerwonym i niebieskim. Mam nadzieje ze są to elementy do poprawienia przez producenta. tego typu błędy zdarzały się na testowych egzemplarzach które trafiły na allegro, ale skoro były testowe wiec pomyślałem, ze będzie to skorygowane. Arkusz ewidentnie nie do użytku :cry:
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez Kuba Galicki » czwartek, 14 stycznia 2010, 16:39

RAV, dzejo - dzięki, że zwróciliście uwagę na te szczegóły. Przed chwilą wysłałem maila do "producenta" z reklamacją. Zobaczymy co odpowie...

Na zdjęciu zaznaczyłem różnice między zdjęciem z allegro ( górne ) a moim arkuszem ( dolne ):
Obrazek

K.
Obrazek
Kuba Galicki

Postprzez young » czwartek, 14 stycznia 2010, 17:44

Fakt, mała wtopa z tym białym. Teraz widać wyraźnie... :-/

spiton napisał(a):Mnie cieszy zapowiedź Seasprite'a. Jakoś zawsze lubiłem ten wiatrak. A od kiedy latają w polskich barwach, i to w fajnym malowanku, to potrzeba zrobienia takiego modelu mocno wzrasta ,-))

Trochę pogrzebałem w tym temacie bo mnie zaciekawił. Kaman faktycznie bardzo ładny, strasznie podoba mi się jego sylwetka. Jednak z tego co wyszukałem to w mojej skali 1/48 jest tylko stary chyba nie łatwy do dostania model Revellu SH-2F :( Ktoś "siedzi" w tym temacie? Czy wiele trzeba aby przerobić go do wersji G? Sam model można gdzieś dostać?
young

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 14 stycznia 2010, 18:35

young napisał(a):Jednak z tego co wyszukałem to w mojej skali 1/48 jest tylko stary chyba nie łatwy do dostania model Revellu SH-2F :( Ktoś "siedzi" w tym temacie? Czy wiele trzeba aby przerobić go do wersji G? Sam model można gdzieś dostać?

Wersje F i G mają inne silniki ale kalkomania ma być w komplecie z żywicznymi silnikami.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie