I kupiłem sobie Su-3 Amodelu, bo ładne wypraski, choć maszyna wysoce marginalna......
I tak dziwią mnie niektóre wypowiedzi: niby ktoś się chce rzucać na żywicę, a nie odpowiada mu drobne szpachlowanie w technologii szhort-run.....
Teraz sobie dziargam też marginalny modelik I-210 (art-model), ten konkretny egzemplarz miał niedolane skrzydła - ale za to inne detale są przyzwoite, model będzie ładny. dlatego nie uważam wcale, że 1:72 to modele dla 10-latków. osobiście jestem w stanie dość dużo czasu poświęcić na dłubaninę. choć może jeszcze moje modele nie są perfekcyjne, to już wiem, że będzie coraz lepiej i tak sobie myślę: po co robić 1:48, jak dobrze wykonany model w 1:72 wcale mniej szczegółów mieć nie musi..... co nieraz ktoś na tym forum swoim wykonawstwem potwierdza......
Najlepiej aby i 1:48 i 1:72 były do kupienia wedle uznania....
Może ktoś się obrazi, ktoś zaśmieje, ale mój pogląd jest taki. Każdy lubi to co lubi, mnie wystarczy 1:72....
Natomiast wracając do tematu: naszą pietą achillesowa jest dystrybucja. przyznam się, że większość modeli kupuję w Czechach. Ich sieć MPM to niedościgły wzór....
U nas nie dość, że drogo, to nie zawsze wiadomo co jest na stanie. Gdyby koledzy się połączyli w jakimś sensie, umożliwili wymianę modeli albo choć informacji między sklepami - to byłoby choć wiadomo co jest i u kogo. Skoro ktoś liczy, że modele które rozeszły się prawie na pniu, jest w stanie "sprowadzić" kiedy uzyska pewne zamówienia - to już po prostu stracił klientów.... I nie jest to przytyk, bo sam wiem jak trudno się prowadzi działalność gospodarczą. Stan i mizeria dystrybucji jest faktem. I to jest bardziej problemem, niż rzekomy brak rynku.....
I rozejrzyjcie się, jakie niszowe modele są produkowane. Nawet IS-2 mam gdzieś w pudle, bo to składanie dolnego skrzydła po prostu mnie rozśmieszyło..... Inna rzecz, że jeśli ktoś chce opierać interes na samych "niszach" to na starcie jest to trudne. Raczej trzeba znaleźć taki model, który jest na tyle rzadki i na tyle ciekawy, aby się przebić. Jeszcze kilka takich modeli jest....