Pytanie o P-38

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Pytanie o P-38

Postprzez mihe » wtorek, 2 grudnia 2008, 01:12

Witam.

Ostatnio nabrałem ochotę na model tego właśnie samolotu i zainteresował mnie zestaw Academy (głównie ze względu na cenę). Wiecie może jak to jest z tym zestawem? Wymiary do przyjęcia i czy jest "sklejalny"? a może lepiej zainwestować w model Hasy (chociaż to raczej drogie rozwiązanie:/) zastanawiałem się nad wersją P-38L w jednolitym zielonym malowaniu, żeby poćwiczyć malowanie ;)

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Michał
Obrazek
mihe

Reklama

Re: Pytanie o P-38

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 2 grudnia 2008, 01:30

Dla jasności podaj skalę.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 2 grudnia 2008, 09:28

Jeśli chodzi o skalę 1/48, to robiłem kiedyś porównanie modeli Academy i Hasegawy.

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=26562&postdays=0&postorder=asc&start=45
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez mihe » wtorek, 2 grudnia 2008, 10:05

ojj..... :oops: z pośpiechu zapomniałem o skali 1/48 oczywiście. :oops: dzięki za odpowiedź ;)
Pozdrawiam Michał
Obrazek
mihe

Postprzez mr.jaro » wtorek, 2 grudnia 2008, 12:19

Na temat Academy nic nie moge powiedziec, ale P-38 Hasegawy jest modelem wymagajacym duzo uwagi podczas budowy i z pewnoscia nie polecalbym go modelarzom z niewielkim doswiadczeniem. Choc jego podzial technologiczny sprawia wrazenie rozsadnego i zestaw wiele szpachlowki nie potrzebuje, wymaga uwaznego montazu i bezblednego spasowania glownych elementow. Popelnione na tym etapie bledy nie dadza sie juz usunac i nawet kilogramy szpachlowki nic tu nie pomoga. Szczegolnie obszar wnek podwozia glownego i belek ogonowych z gondolami silnikow moze przy odrobinie nieuwagi zaowocowac brzydkimi wypaczeniami geometrii calego modelu. Pomimo finezji zestawu Hasegawy, wiele elementow (na przyklad klapy i wneki podwozia, koncowki skrzydel, wnetrze kabiny...) wymaga czasochlonnych poprawek. Mimo wszystko, bez zastanowienia wybralbym zestaw Hasegawy, wlasnie ze wzgledu na wspomniana przez Wojtka w innym watku finezje. Wystarczy spojrzec na cieniusienkie krawedzie splywu...
Jarek M
mr.jaro

Postprzez greatgonzo » wtorek, 2 grudnia 2008, 12:37

Dawaj, człowieku, dawaj! P-38- oczywiście! Tylko on. Jak tylko skończę te moje przerywniki to wracam do F-ki i będzie nas dwóch. Albo i trzech? Bo Wojtek chyba nie skończył jeszcze tych modeli z porównania.
greatgonzo

Postprzez mihe » wtorek, 2 grudnia 2008, 15:31

ojjj korci korci.Model Hasy i w ogóle wizja zrobienia błyskawicy ale kompletnie nie mam czasu ani nawet miejsca... :cry: jeżeli uda mi się kupić model to w grę wchodzi academy niestety bo nie mam funduszy... może w święta coś zacznę...ale z wielką chęcią będę podglądał wasze prace ;)
Pozdrawiam Michał
Obrazek
mihe

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie